Zoete aardappel friet uit de oven


Zoete aardappel friet uit de oven is een gezonde variant van aardappel frieten. Het is niet hetzelfde, maar toch zeker een leuk alternatief en door de zoete smaak ook zeker welkom bij kinderen. En je bakt de zoete aardappel frieten in de oven, dus dat is nog eens extra gezond in plaats van te frituren. Helaas krijg je ze dan niet zo knapperig. Een klein minpuntje, dus.

De zoete aardappel wordt ook bataten genoemd en is er in een oranje en witte variant. En ook al noemen we deze bataat wel  aardappel, dat is het niet. De bataat behoort zelfs niet tot familie van de aardappelen. Wel kun je ze hetzelfde gebruiken. Je kunt ze koken, bakken, grillen, enz. En de zoete aardappel is ook nog eens supergezond.


Bij de zoete frieten had ik een zelfgemaakte ketchup (zonder suiker) bedacht. Alleen leek mijn ketchup nog totaal niet op de welbekend ketchup. Mijn saus was net te zuur en iets te pittig. De saus paste wel perfect bij de zoete aardappel frieten. De zoektocht naar een zelfgemaakte ketchup gaat nog even verder.


Bereidingstijd

35 minuten

2 personen

Eenvoudig

Ingrediënten

  • 500 gram zoete aardappelen/bataten
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • Zeezout

Keukenbenodigdheden

  • Ovenplaat
  • Bakpapier

Stappen Zoete aardappel friet uit de oven

Stap 1

Zet de oven aan op 200ºC. Was de zoete aardappel en snij deze vervolgens in frietvorm. Je hoeft ze niet te schillen, maar dit mag natuurlijk wel. Bestrooi de frieten met paprikapoeder en leg ze zonder olie op een bakplaat bekleed met bakpapier. Doe de frieten vervolgens in de oven voor 30 minuten. Draai ze iedere 10 minuten even om in de oven. Voor een knapperige korst kun je de laatste 5 minuten de grill aanzetten.

Stap 2

Haal de frieten uit de oven en bestrooi ze met wat grove zeezout.

Leave a Comment