Home Recept type Bijgerecht Zelfgemaakte pepersaus

Zelfgemaakte pepersaus

Bij biefstuk hoort voor mij pepersaus en dan natuurlijk het liefst een zelfgemaakte pepersaus. Hier dan ook een recept van mijn versie voor een heerlijke pepersaus. Vaak wordt er in een pepersaus gebruik gemaakt van room, maar ik gebruik tegenwoordig gewoon melk. Naast dat pepersaus met melk veel gezonder voor je is dan een versie met room, maakt het qua smaak niet veel uit.

Het gerecht waarbij ik deze saus heb gebruikt staat hier: Biefstuk met pepersaus, salade met meirapen en zelfgemaakte frieten. Voor een iets snellere variant kun je ook deels het recept van zelfgemaakte champignonsaus aanhouden

Zelfgemaakte pepersaus

0 from 0 votes
Recipe by Rob RollenbergCourse: BijgerechtDifficulty: Makkelijk
Servings

4

servings
Kook tijd

15

minutes

In dit recept gaan we pepersaus maken.

Ingredienten

  • 1 kleine ui

  • 1-2 knoflookteentjes

  • 2-3 eetlepels fijngesneden peterselie

  • 1 eetlepel bloem

  • 2 theelepels groene peperbolletjes

  • 1/2 tot 1 theelepel zwarte peper

  • 50ml rode wijn

  • 150-200ml goede kwaliteit runderfond of bouillon

  • 75-100ml melk

Stappen

  • Snipper een ui heel fijn en doe de gesnipperde ui met wat olijfolie en een snufje zout in een steelpannetje. Snij de knoflook heel fijn en voeg deze toe als de ui glazig is. Voeg vervolgens de eetlepel bloem toe en roer dit even goed door, totdat je een soort van papje hebt.
  • Nu is het dan tijd om de rode wijn toe te voegen. Wanneer die is ingedikt voeg dan de fond of bouillon toe. Daarna de zwarte peper (doe nog niet alle peper erin, bewaar wat om de saus aan het einde op de smaak te brengen) en de groene peperbolletjes.
  • Wanneer de saus weer is ingedikt kun je geleidelijk aan de melk toe voegen. Voeg ook het bakvocht van het bakken van de biefstuk toe. Aan het einde doe je de peterselie erbij en breng de saus verder op smaak met zout en peper.
Rob Rollenberg
Rob Rollenberg heeft een fascinatie voor voeding en gezond eten, maar heeft dit niet zijn hele leven gehad. Sterker nog vroeger was hij een slechte eter, maar in de loop van de tijd is dit wel anders geworden. Rob hoopt dat hij mensen geïnspireerd kan raken om te kiezen voor duurzame, gezonde en biologische voeding, maar vooral voor zelfgemaakte lekkere recepten.

18 REACTIES

  1. Ik had geen groene peper en heb zwarte peper in vijsel gedaan en die er bij gedaan. Ook beetje whisky toegevoegd voor bite. Heerlijke saus geworden.

  2. Ik heb bouillon in poedervorm en dat gaat gelijk met de bloem bij de ui. Ik hoef dan wel achteraf meer melk toe te voegen ter vervanging van de 200ml water waarmee de oorspronkelijke de bouillon is gemaakt.

  3. hallo rob, ik wil deze saus zonder rode wijn(alcohol) maken. Moet ik dan water gebruiken tijdens deze stap?

    Sorry als dit een domme vraag is, ik ben een groentje :).

    Bedankt!

  4. Ik doe nog anders, sjalot 1 grote aanstoven in de aanbaksels van het vlees, blussen met grote scheut cognac en flamberen , dan bevochtigen met rundsbouillon 400ml , voor 2 P en 2 eetlepels gekneusde groene peperbolletjes op vocht of desgewenst gebroken zwarte peperbollen , dan laten reduceren tot de helft minimum , zeven , steelpan lichtjes opwarmen en desgewenst afwerken met enkele klontjes koude boter, saus blinkt en dikt in en dit zonder bloem ( koolhydraten) , Ps vet mag en niet ongezond , bloem is een dikmaker ! Het vlees laat ik ondertussen rusten in oven op 50 graden samen met de borden , ook warm op die manier , grtn Carine

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Recent Posts

Mijn ervaringen na 1700km hardlopen

Sinds ik gestart ben met hardlopen begin augustus 2012 zijn er inmiddels 1700+ km verstreken. Wat het hardlopen met mij gedaan heeft, lees je hier....

Aziatische groenteburger

De hamburger, de fastfood icoon aller tijde, toch? Wanneer je aan fastfood denkt, dan komt de hamburger...

Verse harde broodjes van spelt

Wanneer je weinig tijd hebt om verse harde broodjes te maken is dit recept een uitkomst. De...