Home Keuken Franse recepten Zelfgemaakte kaassaus

Zelfgemaakte kaassaus

Wanneer je een saus zou moeten bedenken voor bloemkool of broccoli dan kom je al gauw uit bij een kaassaus. Velen kennen de kaassaus wellicht uit een pakje, maar ook een zelfgemaakte kaassaus is in een handomdraai klaar. En een zelfgemaakte kaassaus is ook nog een stuk lekkerder.

Wat je nodig hebt voor een zelfgemaakte kaassaus staat hieronder beschreven. Natuurlijk kun je variëren met verschillende kazen. Ik gebruik weleens wat restjes van overgebleven kaas en dat smaakt verrukkelijk. Veel plezier met het maken van de kaassaus.

Zelfgemaakte kaassaus

0 from 0 votes
Recipe by Rob Rollenberg Course: SausCuisine: FransDifficulty: Makkelijk
Servings

3

servings
Kook tijd

10

minutes

In dit recept maken we een zelfgemaakte kaassaus. Vele malen lekkerder dan een kaassaus uit een pakje!

Ingredienten

  • 1,5 eetlepel roomboter of zonnebloemolie

  • 1,5 eetlepel bloem

  • 200ml melk

  • 100ml witte wijn of bouillon

  • 150gram geraspte oude kaas

  • 1 teentje knoflook

  • 1 beetje peterselie

Stappen

  • De kaassaus begint met een roux. Hoewel het begint met het raspen van de kaas of het heel fijn snijden van de kaas. Nu dan echt de roux. Een roux is heel gemakkelijk te maken. Je hebt één deel roomboter nodig, maar een olie zoals bijvoorbeeld zonnebloemolie werkt ook. Daarnaast heb je nog één deel bloem nodig. In het algemeen gebruik ik iets meer bloem dan boter. Goed zet een steelpannetje of kookpannetje op een laag vuur en smelt daarin de boter. Zodra het gesmolten is voeg je de bloem toe meng je dit goed door elkaar, totdat alles goed met elkaar vermengd is. De roux is done.
  • Voeg nu de witte wijn of bouillon toe en zodra deze wat dikker is geworden voeg je een beetje melk toe.Snij intussen de peterselie fijn en voeg deze toe, net als het knoflook teentje. Zodra de saus wat dikker is geworden voeg je langzaam aan de melk toe.
  • Wanneer je het laatste beetje melk hebt toegevoegd mag de geraspte kaas toegevoegd worden. Breng de saus vervolgens op smaak met peper en zout en je zelfgemaakte kaassaus is klaar.

Vind je dit recept leuk?

Volg @10xgezonder op Pinterest

Heb je dit recept gemaakt?

Like us on Facebook

Rob Rollenberg
Rob Rollenberg heeft een fascinatie voor voeding en gezond eten, maar heeft dit niet zijn hele leven gehad. Sterker nog vroeger was hij een slechte eter, maar in de loop van de tijd is dit wel anders geworden. Rob hoopt dat hij mensen geïnspireerd kan raken om te kiezen voor duurzame, gezonde en biologische voeding, maar vooral voor zelfgemaakte lekkere recepten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Recent Posts

Stokbrood met kip en gele curry

Deze stokbrood met kip en gele curry is lekker als lunch, maar kan ook natuurlijk als avondmaal gegeten...

Zelfgemaakte Tortilla wraps

Voorheen kochten we altijd de kant-en-klaar Tortilla wraps, maar nu ik een recept heb gevonden om Tortilla wraps...

Quiche met spinazie

Een hartige taart, als deze quiche met spinazie is een prima compleet avondmaal. Wij kregen hem gisteren met...