Home Groente Avocado Zelfgemaakte guacamole

Zelfgemaakte guacamole

Een guacamole is een heerlijke (dip)saus bij Mexicaanse gerechten. Je kunt de saus kant-en-klaar kopen, maar een zelfgemaakte versie heb je binnen een paar minuten gemaakt. Bovendien is een zelfgemaakte guacamole velen malen lekkerder en bovendien een stuk gezonder. Een basis-guacamole bestaat uit de vrucht avacado, ui, knoflook, chilipepers (jalapeñopepers), sap van een citroen of limoen, korianderblad, Mexicaanse kruiden en optioneel tomaatjes.

Heerlijk wanneer een saus allemaal gezonde ingrediënten bevat! Sauzen krijgen vaak de naam van dikmaker. Echter veel vaker is het niet (alleen) de saus, maar hetgeen wat je in de saus doopt. Een hele zak tortillachips leeg dippen met een gezonde guacamole is ook niet goed voor de lijn. Wist je overigens, dat je heel gemakkelijk zelf tortillachips kunt maken?

  1. Doe wat zonnebloemolie over wat overgebleven tortilla wraps.
  2. Snij ze vervolgens met een pizzasnijder in driehoekjes.
  3. Stop ze nog enkele minuten in de oven.

Je kunt een gladde guacamole maken of een grovere versie, waarbij je alle ingrediënten gewoon prakt met een vork.

Zelfgemaakte guacamole

0 from 0 votes
Recipe by Rob Rollenberg Course: BijgerechtCuisine: MexicaansDifficulty: Makkelijk
Servings

4

servings
Kook tijd

10

minutes

In dit recept maken we guacamole.

Ingredienten

  • 2 stuks avacado

  • 1 lente-ui

  • 1/2 citroen of limoen

  • 1 teentje knoflook

  • 1/2 eetlepel Mexicaanse kruiden

  • 1 rode peper

  • Enkele verse koriander blaadjes

  • Optioneel: 4 tomaatjes of 1 tomaat

Stappen

  • Bij het maken van een guacamole kun je op 2 manieren te werk gaan. Je kunt een hele gladde guacamole saus maken. Doe hiervoor alle ingrediënten in een blender en zet de blender aan. Een wat grovere guacamole maak je eigenlijk net zo gemakkelijk. Alleen moet je zelf snijden.

    Begin met het fijn snijden van de lente-ui en de koriander blaadjes. Doe voorgaande allemaal in een bakje en voeg het sap van de citroen toe. In deze versie heb ik geen peper en andere kruiden toegevoegd. Ik at de guacamole namelijk bij taco’s en deze waren al pittig genoeg. De guacamole diende, als frisse tegenhanger bij de taco´s.
  • Snij vervolgens de avacode door. Je zult merken, dat je mes tegen iets hards aankomt. Dit is de pit van de avacado. Snij rondom de pit en de avacado is gehalveerd. Bij een rijpe avacado knijp je het vruchtvlees zo uit zijn velletje.
  • Ik deed nog wat knoflook, zout en peper erbij. Daarna prakte ik alles met een vork aan. Optioneel kun je dan nog tomaten toevoegen aan de guacamole. Snij hiervoor de tomaatjes of tomaat in kleine stukjes en voeg deze toe aan de guacamole.

Vind je dit recept leuk?

Volg @10xgezonder op Pinterest

Heb je dit recept gemaakt?

Like us on Facebook

Rob Rollenberg
Rob Rollenberg heeft een fascinatie voor voeding en gezond eten, maar heeft dit niet zijn hele leven gehad. Sterker nog vroeger was hij een slechte eter, maar in de loop van de tijd is dit wel anders geworden. Rob hoopt dat hij mensen geïnspireerd kan raken om te kiezen voor duurzame, gezonde en biologische voeding, maar vooral voor zelfgemaakte lekkere recepten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Recent Posts

Kaasfondue klassiek recept

Met dit Kaasfondue klassiek recept maak jij de vegetariërs gelukkig met de aankomende feestdagen. Laat de vleeseters genieten van hun...

Herfst risotto

Dit gerecht Herfst risotto past heel goed bij de herfst. Niet alleen door de kastanje champignons, maar ook...

Pizza Capriciosa

Ik schreef al eerder dat Pizza mijn favoriete fastfood gerecht is en mijn favoriete pizza is een doodnormale Pizza...