Zelfgemaakte guacamole

Een guacamole is een heerlijke (dip)saus bij Mexicaanse gerechten. Je kunt de saus kant-en-klaar kopen, maar een zelfgemaakte versie heb je binnen een paar minuten gemaakt. Bovendien is een zelfgemaakte guacamole velen malen lekkerder en bovendien een stuk gezonder. Een basis-guacamole bestaat uit de vrucht avacado, ui, knoflook, chilipepers (jalapeñopepers), sap van een citroen of limoen, korianderblad, Mexicaanse kruiden en optioneel tomaatjes.

Heerlijk wanneer een saus allemaal gezonde ingrediënten bevat! Sauzen krijgen vaak de naam van dikmaker. Echter veel vaker is het niet (alleen) de saus, maar hetgeen wat je in de saus doopt. Een hele zak tortillachips leeg dippen met een gezonde guacamole is ook niet goed voor de lijn. Wist je overigens, dat je heel gemakkelijk zelf tortillachips kunt maken. Doe wat zonnebloemolie over wat overgebleven tortilla wraps. Snij ze vervolgens met een pizzasnijder in driehoekjes en stop ze nog enkele minuten in de oven.

Je kunt een gladde guacamole maken of een grovere versie, waarbij je alle ingrediënten gewoon prakt met een vork.

Bereidingstijd

10 minuten

4 personen

Eenvoudig

Ingrediënten Zelfgemaakte guacamole

  • 2 stuks avacado
  • 1 lente-ui
  • 1/2 citroen of limoen
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 eetlepel Mexicaanse kruiden
  • 1 rode peper
  • Enkele verse koriander blaadjes

Optioneel

 • 4 tomaatjes of 1 tomaat

Keukenbenodigdheden

 • Geen

Stappen Zelfgemaakte guacamole

Stap 1

Bij het maken van een guacamole kun je op 2 manieren te werk gaan. Je kunt een hele gladde guacamole saus maken. Doe hiervoor alle ingrediënten in een blender en zet de blender aan. Een wat grovere guacamole maak je eigenlijk net zo gemakkelijk. Alleen moet je zelf snijden.

Begin met het fijn snijden van de lente-ui en de koriander blaadjes. Doe voorgaande allemaal in een bakje en voeg het sap van de citroen toe. In deze versie heb ik geen peper en andere kruiden toegevoegd. Ik at de guacamole namelijk bij taco’s en deze waren al pittig genoeg. De guacamole diende, als frisse tegenhanger bij de taco´s.

Stap 2

Snij vervolgens de avacode door. Je zult merken, dat je mes tegen iets hards aankomt. Dit is de pit van de avacado. Snij rondom de pit en de avacado is gehalveerd. Bij een rijpe avacado knijp je het vruchtvlees zo uit zijn velletje.

Stap 3

Ik deed nog wat knoflook, zout en peper erbij. Daarna prakte ik alles met een vork aan. Optioneel kun je dan nog tomaten toevoegen aan de guacamole. Snij hiervoor de tomaatjes of tomaat in kleine stukjes en voeg deze toe aan de guacamole.

Leave a Comment