Home Groente Champignons Zelfgemaakte champignonsaus

Zelfgemaakte champignonsaus

Normaliter eet ik bij biefstuk altijd pepersaus. Aangezien wij niet wekelijks biefstuk eten blijf je soms een beetje hangen in hetzelfde patroon. Natuurlijk niets mis mee, maar af en toe variëren kan geen kwaad. Vandaar ook dat ik nu mijn recept voor zelfgemaakte champignonsaus met jullie deel.

Deze zelfgemaakte champignonsaus is echt binnen 5-10 minuten gemaakt. Je maakt de saus gewoon in de koekenpan, waarin je ook de biefstuk of dergelijks bakt. Ik gebruikte bij deze saus een pepersteak, waardoor de saus toch nog wat extra pit had. Wanneer je visite krijgt en je wil de champignonsaus alvast voorbereiden kun je ook deels het recept voor zelfgemaakte pepersaus aanhouden. De werkwijze is vrijwel hetzelfde alleen gebruik je geen pepers, maar champignons.

Vaak worden dit soorten sauzen gemaakt op basis van room voor de binding. Ik maak altijd gebruik van roux om de saus te binden en voeg dan nog wat melk toe. Room heb ik namelijk nooit standaard in de koelkast staan en 9 van 10 keer kook ik met de ingrediënten die ik in huis heb.

Zelfgemaakte champignonsaus

0 from 0 votes
Recipe by Rob RollenbergCourse: SausCuisine: FransDifficulty: Makkelijk
Servings

4

servings
Kook tijd

10

minutes

Ingredienten

  • 250 gram champignons

  • 1 knoflookteentjes

  • 1 eetlepel bloem

  • 100ml witte wijn (ongeveer 1 wijnglas)

  • 100-150ml goede kwaliteit runderfond of bouillon

  • Scheutje melk

  • Zout en peper naar smaak

Stappen

  • Voor het bakken van de biefstuk heb ik eerst de champignons even schoon gemaakt en gesneden. Zorg er ook voor dat biefstuk al een half uur uit de koelkast ligt voor je hem gaat bakken. Daarna heb ik eerst de biefstuk even gebakken in wat olie en een klontje boter. Na het bakken heb ik het vlees laten rusten (moet je ook echt doen, als je dat nooit deed) in wat aluminiumfolie.
  • Tijd om de champignons toe te voegen in de pan. Voeg eventueel nog wat roomboter of olie toe. Bak de champignons tot ze zacht zijn. Voeg dan eerst een geperste of heel fijn gesneden knoflookteentje toe en eetlepel bloem. Roer dit goed door elkaar. Doe dan de witte wijn erbij en laat dit even koken. Zodra de saus wat dikker wordt doe je de bouillon erbij. Laat ook dit eventjes koken. De champignonsaus is al bijna klaar!
  • Wanneer de saus weer is ingedikt voeg je nog een scheutje melk toe. Aan het einde breng je de saus verder op smaak met zout en peper. Bon appetit.
Rob Rollenberg
Rob Rollenberg heeft een fascinatie voor voeding en gezond eten, maar heeft dit niet zijn hele leven gehad. Sterker nog vroeger was hij een slechte eter, maar in de loop van de tijd is dit wel anders geworden. Rob hoopt dat hij mensen geïnspireerd kan raken om te kiezen voor duurzame, gezonde en biologische voeding, maar vooral voor zelfgemaakte lekkere recepten.

5 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Recent Posts

Zelfgemaakte pindasaus

Zelfgemaakte pindasaus is natuurlijk veel lekkerder dan de kant-en-klaar variant uit de supermarkt. Of je nu houdt...

De juiste portiegrootte

Zoals je ziet is het eerste kleine bakje half gevuld met 45 gram cruesli. Hierbij komt nog een beetje yoghurt en...

Kaasfondue klassiek recept

Met dit Kaasfondue klassiek recept maak jij de vegetariërs gelukkig met de aankomende feestdagen. Laat de vleeseters genieten van...