Zelfgemaakte Aioli

Zelfgemaakte sauzen zijn vrijwel altijd lekkerder dan een kant-en-klaar variant. En zelfgemaakte sauzen zijn ook nog eens gezonder! Bij deze deel ik dan ook mijn zelfgemaakte Aioli. Een simpel recept met weinig ingrediënten. In een handomdraai gemaakt en de naam Aioli verraad al wat de belangrijkste ingrediënten zijn. Namelijk olie en knoflook.

Veel meer dan de ingrediënten olie en knoflook heb je dan ook niet nodig voor deze aioli. Ik maakte voor deze Aioli voornamelijk gebruik van zonnebloemolie en beetje olijfolie, maar je bent natuurlijk vrij om de verhouding aan te passen. Wanneer je 100% gebruik maakt van olijfolie, is de smaak van olijfolie nogal overheersend. Vandaar dat ik ook meer zonnebloemolie heb gebruikt, deze heeft een wat neutrale smaak.

Bereidingstijd

5 minuten

4-6 personen

Gemiddeld

Ingrediënten Aioli

  • 1 eidooier van een biologisch ei!
  • Sap van een halve citroen
  • 4 teentjes knoflook
  • 200ml zonnebloemolie
  • 50ml olijfolie
  • 1 snuf zout en zwarte peper

Keukenbenodigdheden

  • Een garde
  • Een kom

Stappen Aioli

Stap 1

Zet de kom in een pan, zodat deze stevig staat.

Scheid het eidooier (of eigeel) van het eiwit. Een gemakkelijk truc is door de ei te breken en vervolgens de inhoud in je hand te doen. Spreidt daarna je vingers zodat het eiwit kan weglopen. Eventueel kun je je hand zelfs onder water doen, zodat het eiwit nog gemakkelijker weggaat.

Doe het eigeel in de kom.

Stap 2

Voeg daarbij het sap van de citroen, de teentjes knoflook (met behulp van een knoflookpers) en een snufje zout en peper.

Stap 3

Vermeng alles met elkaar met behulp van een garde en voeg druppelgewijs de olie toe terwijl je met de garde snel blijft roeren. Het toevoegen van de olie gaat natuurlijk het gemakkelijkst met een schenk tuitje. Zodra je merkt dat de saus wat dikker wordt kun je de toevoer van olie verhogen, maar doe dit vooral de eerste keer niet te snel. De kans op schiften wordt dan namelijk groter.

Stap 4

De aioli saus is klaar, zodra deze stijf genoeg is. Proef de aioli en bepaal of nog meer citroensap bij moet komen of nog meer knoflook.  Je kunt de aioli bewaren in de koelkast voor een paar uur tot hooguit één dag.

Na enkele keren heb je het trucje wel door en ben al heel behendig in het maken van aioli. Eventueel kun je dan ook een keukenmachine gaan gebruiken. Echter qua tijd levert het niet veel op, omdat je deze ook weer moet schoonmaken.

Leave a Comment