Home Voeding Hoe maak ik ... Zelf cruesli maken, doe je zo

Zelf cruesli maken, doe je zo

Zelf cruesli maken is eigenlijk heel gemakkelijk en dan ook nog eens zoveel lekkerder! Maar is het zelf maken van cruesli, dan ook nog eens gezonder? En is cruesli gezonder dan een boterham met kaas? En dan nog misschien wel de belangrijkste vraag, is het cruesli of muesli? :)

De laatste vraag is gemakkelijk te beantwoorden, dus die beantwoorden we maar als eerst. Ik dacht eerst, dat cruesli een merknaam was van Quaker. En dat Cruesli net zo is ingeburgerd, als Pampers bij luiers. Toch is dit niet zo. Cruesli is namelijk de geroosterde variant van muesli. Dat is dus het verschil.

Wanneer je zelf cruesli maakt, kun je onderstaande ingrediënten, als basis gebruiken. Maar variëren kun je natuurlijk volop. Je kunt vers of droog fruit gebruiken. Op een happy sunday kun je stukjes pure chocola toevoegen;) En er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden. Overigens voeg vers fruit en de chocola pas toe na het afkoelen!

Zelfgemaakte cruesli of muesli vs Quaker Cruesli

Hoe verhouden deze twee met elkaar? De ingrediëntenlijst van Quaker verhulde al direct iets verdacht. Bij vrijwel ieder ingrediënt stond erbij hoeveel er in zat, behalve bij de suiker!

Zelfgemaakte cruesli t.o.v. Quaker Cruesli

De hoeveelheid calorieën zijn vrijwel gelijk. Rond 480 kcal per 100 gram. Mijn zelfgemaakte variant had zo’n 1,5% meer calorieën.

Pluspunten:

105% meer meervoudige onverzadigde vetten (dit zijn de goede vetten)
43% minder (snelle) suikers
42% meer eiwitten

Nadelen:

40% meer vetten (waarvan 68% meer verzadigd)
7% minder vezels

Conclusie:

Het aantal calorieën maakt dus geen verschil. Deze liggen vrijwel gelijk. Het grootste verschil zit hem in de vetten en de suikers. En wanneer je dan moet kiezen, dan is de keuze wat mij betreft snel gemaakt. Ga voor meer vetten, deze geven namelijk een langere verzadigd gevoel. De (snelle) suikers, die in het Quaker pak zitten, zijn zo verwerkt. En daarbij is de grotere hoeveelheid meervoudige onverzadigde vetten beter. De hoeveelheid noten, zaden en pitten is ook hoger en daarbij ook de hoeveelheid mineralen en vitaminen.

Voor mij is het dus wel duidelijk. Ik ga voor de smaakvollere en gezondere muesli. Wanneer je de muesli (incl yoghurt) vergelijkt met een enkele bruine boterham met kaas, dan wordt het lastiger.

Op een aantal vlakken wint de muesli (meer meervoudige vetten, meer vezels, minder verzadigde vetten, minder zout), maar ook meer vet en (snelle) suikers. De grotere hoeveelheid snelle suikers komt overigens voornamelijk door de yoghurt.

Conclusie: ik hou het toch maar bij mijn zelfgemaakte muesli! Tijd om aan de slag te gaan met het maken van dit recept.

Zelf cruesli maken, doe je zo

0 from 0 votes
Recipe by Rob RollenbergCourse: Ontbijt, LunchDifficulty: Makkelijk
Servings

10

servings
Prep time

5

minutes
Cooking time

25

minutes
Calories

274

kcal

In dit recept gaan we zelf cruesli maken.

Ingredienten

  • 250 gr havermout vlokken (of mix van haver, tarwe, gerst, spelt vlokken)

  • 80 gr gemengde ongezouten noten

  • 50 gr zaden en pitten (sesam, zonnebloem- of pompoenpitten

  • 60 ml zonnebloemolie

  • 40 gr honing

Stappen

  • Verwarm de oven voor op 175ºC. Leg alle ingrediënten op een bakplaat met bakpapier ertussen. Wanneer je van die grote brokken wilt en geen lossen vlokken, zul je alles meer bij elkaar moeten duwen.
  • Zet daarna de bakplaat in de oven voor 20-25 minuten. En hussel het af en toe even door elkaar. Na zo’n 20-25 minuten is de cruesli klaar.
Rob Rollenberg
Rob Rollenberg heeft een fascinatie voor voeding en gezond eten, maar heeft dit niet zijn hele leven gehad. Sterker nog vroeger was hij een slechte eter, maar in de loop van de tijd is dit wel anders geworden. Rob hoopt dat hij mensen geïnspireerd kan raken om te kiezen voor duurzame, gezonde en biologische voeding, maar vooral voor zelfgemaakte lekkere recepten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Recent Posts

Pasta met tomatensaus

Pasta met tomatensaus, wie kent het niet. Het is een beetje onze Hollandse kijk op de Italiaanse...

Quinoa met roerbakgroenten en kipspiesjes

Tot enkele maanden geleden had ik nog nooit Quinoa gegeten. Ondanks de hype voelde ik mij niet...

Nieuwe lading volkoren spelt broodjes

De nieuwe lading volkoren spelt broodjes zijn weer klaar voor aankomende week. Het kost je een kwartier aan arbeid en een paar uur aan...