Zelf cruesli maken, doe je zo


Zelf cruesli maken is eigenlijk heel gemakkelijk en dan ook nog eens zoveel lekkerder! Maar is het zelf maken van cruesli, dan ook nog eens gezonder? En is cruesli gezonder dan een boterham met kaas? En dan nog misschien wel de belangrijkste vraag, is het cruesli of muesli? 🙂

De laatste vraag is gemakkelijk te beantwoorden, dus die beantwoorden we maar als eerst. Ik dacht eerst, dat cruesli een merknaam was van Quaker. En dat Cruesli net zo is ingeburgerd, als Pampers bij luiers. Toch is dit niet zo. Cruesli is namelijk de geroosterde variant van muesli. Dat is dus het verschil.


Wanneer je zelf cruesli maakt, kun je onderstaande ingrediënten, als basis gebruiken. Maar variëren kun je natuurlijk volop. Je kunt vers of droog fruit gebruiken. Op een happy sunday kun je stukjes pure chocola toevoegen;) En er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden. Overigens voeg vers fruit en de chocola pas toe na het afkoelen!


Zelfgemaakte cruesli of muesli vs Quaker Cruesli

Hoe verhouden deze twee met elkaar? De ingrediëntenlijst van Quaker verhulde al direct iets verdacht. Bij vrijwel ieder ingrediënt stond erbij hoeveel er in zat, behalve bij de suiker!

Zelfgemaakte cruesli t.o.v. Quaker Cruesli

 • De hoeveelheid calorieën zijn vrijwel gelijk. Rond 480 kcal per 100 gram. Mijn zelfgemaakte variant had zo’n 1,5% meer calorieën.
 • 105% meer meervoudige onverzadigde vetten (dit zijn de goede vetten)
 • 43% minder (snelle) suikers
 • 42% meer eiwitten
 • 40% meer vetten (waarvan 68% meer verzadigd)
 • 7% minder vezels

Het aantal calorieën maakt dus geen verschil. Deze liggen vrijwel gelijk. Het grootste verschil zit hem in de vetten en de suikers. En wanneer je dan moet kiezen, dan is de keuze wat mij betreft snel gemaakt. Ga voor meer vetten, deze geven namelijk een langere verzadigd gevoel. De (snelle) suikers, die in het Quaker pak zitten, zijn zo verwerkt. En daarbij is de grotere hoeveelheid meervoudige onverzadigde vetten beter. De hoeveelheid noten, zaden en pitten is ook hoger en daarbij ook de hoeveelheid mineralen en vitaminen.

Voor mij is het dus wel duidelijk. Ik ga voor de smaakvollere en gezondere muesli. Wanneer je de muesli (incl yoghurt) vergelijkt met een enkele bruine boterham met kaas, dan wordt het lastiger.

Op een aantal vlakken wint de muesli (meer meervoudige vetten, meer vezels, minder verzadigde vetten, minder zout), maar ook meer vet en (snelle) suikers. De grotere hoeveelheid snelle suikers komt overigens voornamelijk door de yoghurt.

Conclusie: ik hou het toch maar bij mijn zelfgemaakte muesli! Tijd om aan de slag te gaan met het maken van dit recept.

Zelf cruesli maken

Rob Rollenberg

Voorbereiding: 00:05
Kook tijd: 00:20
Totale tijd: 00:25

Opbrengst: 10 porties

Keukenbenodigdheden

 • Niets

Ingrediënten

 • 250 gr havermout vlokken (of mix van haver, tarwe, gerst, spelt vlokken)
 • 80 gr gemengde ongezouten noten
 • 50 gr zaden en pitten (sesam, zonnebloem- of pompoenpitten
 • 60 ml zonnebloemolie
 • 40 gr honing

Voedingswaarde

Portiegrootte: 45 gram + 100ml yoghurt
Per portie in kcal: 274

  Stappen

 1. Verwarm de oven voor op 175ºC. Leg alle ingrediënten op een bakplaat met bakpapier ertussen. Wanneer je van die grote brokken wilt en geen lossen vlokken, zul je alles meer bij elkaar moeten duwen.
 2. Zet daarna de bakplaat in de oven voor 20-25 minuten. En hussel het af en toe even door elkaar. Na zo’n 20-25 minuten is de cruesli klaar.Zelf cruesli maken

  Zelf cruesli maken

Leave a Comment