Home Basis Zelf bechamelsaus maken

Zelf bechamelsaus maken

Zelf bechamelsaus maken is zo eenvoudig. Deze klassieke witte saus wordt bij ons veel gecombineerd met groente, zoals broccoli en bloemkool. 

Daarnaast is de bechamelsaus te vinden, als basis voor diverse Franse en Italiaanse sauzen. En het wordt als toplaag gebruikt voor een lasagne Bolognese. Zoals op de foto hiernaast te zien is. 

Het is zeker de moeite waard om ook eens kaas toe te voegen, je krijgt zo een heerlijk kaassausje.

Je kunt het natuurlijk uit een pakje kopen, maar dat is zonde. De handelingen zijn echt heel eenvoudig, de meeste ingrediënten heb je al in huis, het duurt niet langer en je hebt dan geen onnodige toevoegingen in je eten.

Hieronder lees je hoe je zelf de bechamelsaus maakt. 

Bechamelsaus Maken - Eenvoudig en snel

Wat heb je nodig voor een bechamelsaus?

Voor het maken van de bechamelsaus heb je een paar eenvoudige ingrediënten nodig. Hieronder vind je het lijstje met de ingrediënten die in elke supermarkt te verkrijgen zijn:

  • 25 gram roomboter
  • 30 gram bloem
  • 300 ml melk
  • Snuf zout en peper
  • Optioneel: nootmuskaat

Hoe maak je een bechamelsaus?

Eerst maken we een “roux”.  De roux maken we door de boter te smelten in een pan.

Zodra de boter is gesmolten voeg je de 30 gram bloem toe.

Mix vervolgens met een kleine garde of vork de bloem en gesmolten boter. Bak de roux kort en blijf goed roeren. 

Voeg scheutje voor scheutje de melk toe op laag vuur. Blijf in het begin goed roeren zodat de roux goed wordt opgenomen door de melk. Dit werkt het beste met een garde. 

Kijk naar de saus en voeg bij totdat de saus een goede dikte krijgt. Zodra al het melk in de pan zit zul je merken dat na 2/3 minuten de saus wat dikker wordt. 

Zodra de saus dikker wordt breng je de saus op smaak. Dit doe je met wat peper, zout en wellicht wat nootmuskaat. 

Bechamelsaus met kaas?

Zoek je nog iets meer smaak? Dan kan je kaas aan het bovenstaande recept toevoegen. De kaas voeg je toe wanneer al het melk in de pan zit. Welke kaas je gebruikt is aan jezelf. Wel moet de kaas geraspt zijn zodat het goed en snel smelt. 

Bechamelsaus kopen?

Het maken van eigen bechamelsaus vinden wij lekkerder zoals hierboven beschreven staat. Ondanks dat, kan je ook bechamelsaus kopen bij de Albert Heijn of Jumbo. Deze potten bechamelsaus vind je bij de potten pasta-sauzen. 

Hoe lang Bechamalesaus bewaren?

De saus kan je een week bewaren in de koelkast. In de vriezer we tot 2/3 maanden. Laat de saus ontdooien en warm het al roerend langzaam op. Voeg eventueel nog wat water of melk toe. Ruik tijdens het opwarmen hoe de saus ruikt. Ruikt de saus raar dan weet je dat het niet goed zit. 

Rob Rollenberg
Rob Rollenberg heeft een fascinatie voor voeding en gezond eten, maar heeft dit niet zijn hele leven gehad. Sterker nog vroeger was hij een slechte eter, maar in de loop van de tijd is dit wel anders geworden. Rob hoopt dat hij mensen geïnspireerd kan raken om te kiezen voor duurzame, gezonde en biologische voeding, maar vooral voor zelfgemaakte lekkere recepten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Recent Posts

Koolsalade (coleslaw)

Koolsalade of coleslaw iedereen kent dit denk ik wel. Meestal geserveerd als bijgerecht of als vulling bij bijvoorbeeld...

Aardappels uit de oven

Dit recept aardappels uit de oven is heel gemakkelijk, maar ook heel lekker. Ook al heb je geen...

Pasta met tomatensaus

Pasta met tomatensaus, wie kent het niet. Het is een beetje onze Hollandse kijk op de Italiaanse keuken....