Home Recept type Brood recepten Zachte witte broodjes van speltbloem

Zachte witte broodjes van speltbloem

Sinds wij deze zachte witte broodjes zelf maken eten wij bijna geen ander brood meer, ondanks de inspanning die je ervoor moet doen. Na het kneden ruiken je handen heerlijk naar het deeg, de geur van het broodjes, wanneer het in oven ligt, zorgt ervoor dat je hele huis naar een bakkerij ruikt. Hierdoor krijg je nog meer zin om de broodjes te eten. Ik vind het ook fantastisch dat je met eigenlijk zo weinig ingrediënten, zoals bloem, water, zout en gist al zo iets lekkers kan maken.

Ik kwam dit recept tegen op de site Uit de keuken van Levine. Ik heb zelf nog wel wat aanpassingen gedaan. Ik gebruik één ei extra, zodat het deeg wat vochtiger is. Ik kneed het namelijk met de hand en dan gebruik je toch wat extra bloem om te kneden. Voor de mensen met keukenmachine zou ik die ene ei laten vervallen. Verder doe ik er ook minder zout in dan het oorspronkelijke recept. In een normaal casino brood die je bij een supermarkt koopt zit wel 11 gram zout. Bijna het dubbele van wat ik gebruik, dus je broodjes zijn nog eens veel gezonder. Ik gebruik biologische speltbloem van de molen of ik koop dit via een biologische supermarkt. Daar kun je vaak ook gist kopen in een wat grotere verpakking.

Wij maken altijd 2 ladingen van 16 broodjes en vriezen de broodjes meteen in wanneer ze afgekoeld zijn. Dit doen wij 2 keer in week en hierdoor hebben wij genoeg brood. Succes met het maken en eet smakelijk. Ik ben benieuwd of het jullie gelukt is om dit te maken en of het voor jullie ook van herhaling vatbaar is.

Zachte witte broodjes van speltbloem

0 from 0 votes
Recipe by Rob Rollenberg Course: Ontbijt, LunchDifficulty: Gemiddeld
Servings

16

servings
Prep time

2

hours 

30

minutes
Kook tijd

17

minutes
Calorieënkcal

In dit recept gaan we heerlijke zachte witte broodjes maken van speltbloem. Met de hoeveelheden die in de ingrediënten lijst staat kun je ongeveer 16 broodjes maken. De broodjes zijn een stuk gezonder dan uit de supermarkt, want er zit relatief weinig zout in.

Ingredienten

  • 500gr (biologische)bloem of speltbloem (te krijgen bij een molen of biologische winkel)

  • 130gr warm water uit de kraan

  • 115gr melk

  • 30gr ongezouten roomboter

  • 2 (kleine) eieren

  • 8gr droge gist

  • 6 gr zeezout

  • 2 eetlepels zonnebloemolie

Stappen

  • Ik gebruik altijd 1 grote bak, waar alle ingrediënten samen komen, 1 bakje om de droge ingrediënten af te wegen en 1 kommetje om de natte ingrediënten af te wegen. Laten we eerst het warme water afwegen en daarna in de grote bak doen. Vervolgens de melk toevoegen en de boter in stukjes. Daarna de 2 kleine eieren of 1 groot ei.
  • Nu gaan we verder met het toevoegen van de droge ingrediënten en we beginnen met de suiker, daarna de gist.
  • En nu nog het bloem voeg dit in delen toe en roer dit goed door tot je op het punt komt dat het lastig wordt om te roeren.
  • Voeg dan het laatste beetje bloem toe en dan kunnen we beginnen met kneden. Doe nog één eetlepel bloem op het werkblad. In het begin is het nog wat plakkerig, maar na 10 minuten kneden wordt het echter beter. Nu komt de extra eetlepel bloem op het werkblad van pas. Gebruik wat bloem op je handen om het plakken te voorkomen. Na een minuut of 5 kun je het zout toevoegen aan de deeg en dan nog wat kneden.
  • Wanneer het niet meer zo plakkerig voelt wordt het tijd om het terug te doen in de grote kom en in te smeren met wat zonnebloemolie of als je dat niet hebt doe dan wat bloem over de bol. Hierdoor plakt het straks minder aan de kom. Dek de kom af met een theedoek, dan kan de deeg gaan rijzen voor ongeveer 1 uur. Na 1 uur is het in volume ongeveer verdubbelt en veert de deeg terug als je erop drukt.
  • Nu gaan we de broodjes vormen. Ik doe er nu één voor en de andere vormen zal ik allemaal op één pagina zetten. Heb dus nog even geduld. Rol één bol uit tot een lange sliert. Maak een ring en doe het lange gedeelte door de ring en nog een keer tot je bij het einde bent belandt. Stop dan het einde in het midden.
  • Leg de broodjes één voor één op de bakplaat en daarna mag het weer ongeveer een uur rijzen onder een theedoek. Verwarm de oven een kwartier van te voren voor op 190c graden en zet er een bakje met water in, dit voorkomt straks uitdroging van de broodjes. Maak alvast een bakje met wat boter en heet water om straks de broodjes in te smeren.
  • Het resultaat na een uur rijzen. Smeer de broodjes na een uur rijzen in met het warme water en gesmolten roomboter en doe broodjes voor 17 minuten in de oven. Leg de broodjes op een rek om af te koelen en smeer het nog een keer in met het warme water en gesmolten boter.

Notes

Vind je dit recept leuk?

Volg @10xgezonder op Pinterest

Heb je dit recept gemaakt?

Like us on Facebook

Rob Rollenberg
Rob Rollenberg heeft een fascinatie voor voeding en gezond eten, maar heeft dit niet zijn hele leven gehad. Sterker nog vroeger was hij een slechte eter, maar in de loop van de tijd is dit wel anders geworden. Rob hoopt dat hij mensen geïnspireerd kan raken om te kiezen voor duurzame, gezonde en biologische voeding, maar vooral voor zelfgemaakte lekkere recepten.

14 REACTIES

  1. Wat een goed recept is dit! Heb het door mijn broodbakmachine laten kneden en rijzen. Heb daarna de broodjes afgebakken en alleen met water bestreken. Goede broodjes geworden en de structuur is ook prima.
    Normaal maak ik een mix met speltmeel/bloem en nu alleen bloem gebruikt.
    Dank voor dit recept.

    • Nee, qua vormen niet. Ik heb wel andere bollen staan, maar dan op basis van meel ipv bloem. Zelf maak ik iedere week speltbollen. Ik zal het recept hiervoor binnenkort plaatsen.

  2. Beste Rob,
    Dit is ons beste recept in tijden!!
    Niet te versmaden waren ze.
    Mijn dochter van 11 heeft ze helemaal zelfstandig kunnen maken, heel fijn al die foto’s erbij.
    Het was makkelijker ze te vormen als we de bolletjes deeg even oin de bloem rolden.
    Dit is zeker een blijvertje, heel hartelijk dank daarvoor.

  3. Leuk recept, maar de toevoeging van suiker begrijp ik in de context van de website niet. Zo gezond is dat natuurlijk niet en i.m.o. ook totaal overbodig. Ik kies bij brood juist altijd voor een suikervrije variant. Wil ik toch zoet, dan kan ik er honing of jam o.i.d. op doen.

    • Beste R.A., je hebt helemaal gelijk. Ik heb de suiker verwijderd uit het recept. Ik was eigenlijk zelf ook een beetje verbaasd, dat dit in het recept stond. Het was ook wel één van mijn eerste kennismaking met het maken van brood.

  4. Als je een beetje suiker oplost in de melk.of honing daar dan de gist een kwartiertje tot ,10 mins doet dan worden die geactiveerd en krijg je een mooie luchtiger brood :)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Recent Posts

Chili con carne

Chili con carne, oftewel chili met vlees. Een heerlijk pittig kleurrijk vleesgerecht met gehakt, pepers, kidneybonen, mais, rode...
Bloem toevoegen voor roux

Hoe maak je een roux

Hoe maak je een roux? En waarvoor gebruik je een roux? In deze basis zal ik uitleggen hoe je een roux kan maken en...

Boekrecensie: Larousse Brood

Het Larousse brood boek staat al een tijdje in mijn boekenkast. Oh ja, en komt er ook regelmatig uit hoor! Zoals de titel al...