Sinds wij deze zachte witte broodjes zelf maken eten wij bijna geen ander brood meer, ondanks de inspanning die je ervoor moet doen. Na het kneden ruiken je handen heerlijk naar het deeg, de geur van het broodjes, wanneer het in oven ligt, zorgt ervoor dat je hele huis naar een bakkerij ruikt. Hierdoor krijg je nog meer zin om de broodjes te eten. Ik vind het ook fantastisch dat je met eigenlijk zo weinig ingrediënten, zoals bloem, water, zout en gist al zo iets lekkers kan maken.
Ik kwam dit recept tegen op de site Uit de keuken van Levine. Ik heb zelf nog wel wat aanpassingen gedaan. Ik gebruik één ei extra, zodat het deeg wat vochtiger is. Ik kneed het namelijk met de hand en dan gebruik je toch wat extra bloem om te kneden. Voor de mensen met keukenmachine zou ik die ene ei laten vervallen. Verder doe ik er ook minder zout in dan het oorspronkelijke recept. In een normaal casino brood die je bij een supermarkt koopt zit wel 11 gram zout. Bijna het dubbele van wat ik gebruik, dus je broodjes zijn nog eens veel gezonder. Ik gebruik biologische speltbloem van de molen of ik koop dit via een biologische supermarkt. Daar kun je vaak ook gist kopen in een wat grotere verpakking.
Wij maken altijd 2 ladingen van 16 broodjes en vriezen de broodjes meteen in wanneer ze afgekoeld zijn. Dit doen wij 2 keer in week en hierdoor hebben wij genoeg brood. Succes met het maken en eet smakelijk. Ik ben benieuwd of het jullie gelukt is om dit te maken en of het voor jullie ook van herhaling vatbaar is.
Wat een goed recept is dit! Heb het door mijn broodbakmachine laten kneden en rijzen. Heb daarna de broodjes afgebakken en alleen met water bestreken. Goede broodjes geworden en de structuur is ook prima.
Normaal maak ik een mix met speltmeel/bloem en nu alleen bloem gebruikt.
Dank voor dit recept.
Goed om te horen dat ze gelukt zijn. Een broodbakmachine kan inderdaad een handig hulp zijn voor het kneden en het laten rijzen. Ikzelf maak tegenwoordig bijna alleen nog volkoren spelt broodjes, maar deze zijn zo af en toe inderdaad erg lekker.
Als je de broodjes met de BBM maakt, moet je ze dan ook nog een uur laten rijzen voor je ze gaat bakken? Of kan ik dat uur inkorten?
Nee dat hoeft niet, maar de broodjes moeten wel even rijzen. Ik denk dat 20 tot 30 minuten wel voldoende moet zijn.
Mijn broodjes blijven aan de vochtige handdoek plakken……
Tips om dit te voorkomen??
Beste Marlou, ik gebruik altijd een droge theedoek en dan heb ik er geen last van.
Heb je al meer vormen/ mogelijkheden qua bolletjes op de site staan. Bijv vlechtbroodjes of simpele bollen ?
Nee, qua vormen niet. Ik heb wel andere bollen staan, maar dan op basis van meel ipv bloem. Zelf maak ik iedere week speltbollen. Ik zal het recept hiervoor binnenkort plaatsen.
Ik heb ze gisteren gemaakt… wat waren ze heeerlijk! bedankt voor de recepte
Beste Rob,
Dit is ons beste recept in tijden!!
Niet te versmaden waren ze.
Mijn dochter van 11 heeft ze helemaal zelfstandig kunnen maken, heel fijn al die foto’s erbij.
Het was makkelijker ze te vormen als we de bolletjes deeg even oin de bloem rolden.
Dit is zeker een blijvertje, heel hartelijk dank daarvoor.
Leuk om te lezen, dank jullie wel voor het bericht. Daar word ik blij van :)
Leuk recept, maar de toevoeging van suiker begrijp ik in de context van de website niet. Zo gezond is dat natuurlijk niet en i.m.o. ook totaal overbodig. Ik kies bij brood juist altijd voor een suikervrije variant. Wil ik toch zoet, dan kan ik er honing of jam o.i.d. op doen.
Beste R.A., je hebt helemaal gelijk. Ik heb de suiker verwijderd uit het recept. Ik was eigenlijk zelf ook een beetje verbaasd, dat dit in het recept stond. Het was ook wel één van mijn eerste kennismaking met het maken van brood.
Als je een beetje suiker oplost in de melk.of honing daar dan de gist een kwartiertje tot ,10 mins doet dan worden die geactiveerd en krijg je een mooie luchtiger brood :)