Zachte witte broodjes van speltbloem

Sinds wij deze zachte witte broodjes zelf maken eten wij bijna geen ander brood meer, ondanks de inspanning die je ervoor moet doen. Na het kneden ruiken je handen heerlijk naar het deeg, de geur van het broodjes, wanneer het in oven ligt, zorgt ervoor dat je hele huis naar een bakkerij ruikt. Hierdoor krijg je nog meer zin om de broodjes te eten. Ik vind het ook fantastisch dat je met eigenlijk zo weinig  ingrediënten, zoals bloem, water, zout en gist al zo iets lekkers kan maken.

Ik kwam dit recept tegen op de site Uit de keuken van Levine. Ik heb zelf nog wel wat aanpassingen gedaan. Ik gebruik één ei extra, zodat het deeg wat vochtiger is. Ik kneed het namelijk met de hand en dan gebruik je toch wat extra bloem om te kneden. Voor de mensen met keukenmachine zou ik die ene ei laten vervallen. Verder doe ik er ook minder zout in dan het oorspronkelijke recept. In een normaal casino brood die je bij een supermarkt koopt zit wel 11 gram zout. Bijna het dubbele van wat ik gebruik, dus je broodjes zijn nog eens veel gezonder. Ik gebruik biologische speltbloem van de molen of ik koop dit via een biologische supermarkt. Daar kun je vaak ook gist kopen in een wat grotere verpakking.

Wij maken  altijd 2 ladingen van 16 broodjes  en vriezen de broodjes meteen in wanneer ze afgekoelt zijn. Dit doen wij 2 keer in week en hierdoor hebben wij genoeg brood.

Succes met het maken en eet smakelijk. Ik ben benieuwd of het jullie gelukt is om dit te maken en of het voor jullie ook van herhaling vatbaar is.

Bereidingstijd

2 à 2,5 uur

15-16 bolletjes

Gemiddeld

Ingrediënten

 • 500gr (biologische)bloem of speltbloem (te krijgen bij een molen of biologische winkel)
 • 130gr warm water uit de kraan
 • 115gr melk
 • 30gr ongezouten roomboter
 • 2 (kleine) eieren
 • 8gr droge gist
 • 6 gr zeezout
 • 2 eetlepels zonnebloemolie

Keukenbenodigdheden

 • Bakplaat voor in de oven

Stappen

Stap 1

Ik gebruik altijd 1 grote bak, waar alle ingrediënten samen komen, 1 bakje om de droge ingrediënten af te wegen en 1 kommetje om de natte ingrediëntenaf te wegen. Laten we eerst het warme water afwegen en daarna in de grote bak doen. Vervolgens de melk toevoegen en de boter in stukjes. Daarna de 2 kleine eieren of 1 groot ei.

Zachte witte broodjes 1 Zachte witte broodjes 2 Zachte witte broodjes 3

Stap 2

Nu gaan we verder met het toevoegen van de droge ingrediënten en we beginnen met de suiker, daarna de gist.

Zachte witte broodjes 4 Zachte witte broodjes 5 Zachte witte broodjes 6

Stap 3

En nu nog het bloem voeg dit in delen toe en roer dit goed door tot je op het punt komt dat het lastig wordt om te roeren.

Zachte witte broodjes 7 Zachte witte broodjes 8 Zachte witte broodjes 9 Zachte witte broodjes 10 Zachte witte broodjes 11

Stap 4

Voeg dan het laatste beetje bloem toeen dan kunnen we beginnen met kneden. Doe nog één eetlepel bloem op het werkblad. In het begin is het nog wat plakkerig, maar na 10 minuten kneden wordt het echter beter. Nu komt de extra eetlepel bloem op het werkblad van pas. Gebruik wat bloem op je handen om het plakken te voorkomen. Na een minuut of 5 kun je het zout toevoegen aan de deeg en dan nog wat kneden.

Zachte witte broodjes 12 Zachte witte broodjes 13 Zachte witte broodjes 14 Zachte witte broodjes 15 Zachte witte broodjes 16

Stap 5

Wanneer het niet meer zo plakkerig voelt wordt het tijd om het terug te doen in de grote kom en in te smeren met wat zonnebloemolie of als je dat niet hebt doe dan wat bloem over de bol. Hierdoor plakt het straks minder aan de kom. Dek de kom af met een theedoek, dan kan de deeg gaan rijzen voor ongeveer 1 uur. Na 1 uur is het in volume ongeveer verdubbelt en veert de deeg terug als je erop drukt.

Zachte witte broodjes 17 Zachte witte broodjes 18

Stap 6

Na een uur wordt het tijd om het deeg te gaan verdelen in stukken van ongeveer 55-60 gram. Uiteindelijk houd je dan ongeveer 15 à 16 bolletjes over. Doe op een bakplaat wat bakpapier en wat bloem.

Zachte witte broodjes 19 Zachte witte broodjes 20 Zachte witte broodjes 21 Zachte witte broodjes 22

Stap 7

Nu gaan we de broodjes vormen. Ik doe er nu één voor en de andere vormen zal ik allemaal op één pagina zetten. Heb dus nog even geduld. Rol één bol uit tot een lange sliert. Maak een ring en doe het lange gedeelte door de ring en nog een keer tot je bij het einde bent belandt. Stop dan het einde in het midden.

Zachte witte broodjes 23 Zachte witte broodjes 24 Zachte witte broodjes 25 Zachte witte broodjes 26 Zachte witte broodjes 27 Zachte witte broodjes 28

Stap 8

Leg de broodjes één voor één op de bakplaat en daarna mag het weer ongeveer een uur rijzen onder een theedoek. Verwarm de oven een kwartier van te voren voor op 190c graden en zet er een bakje met water in, dit voorkomt straks uitdroging van de broodjes. Maak alvast een bakje met wat boter en heet water om straks de broodjes in te smeren.

Zachte witte broodjes 29 Zachte witte broodjes 30 Zachte witte broodjes 31

Stap 9

Het resultaat na een uur rijzen. Smeer de broodjes na een uur rijzen in met het warme water en gesmolten roomboter en doe broodjes voor 17 minuten in de oven. Leg de broodjes op een rek om af te koelen en smeer het nog een keer in met het warme water en gesmolten boter.

Zachte witte broodjes 32 Zachte witte broodjes 33 Zachte witte broodjes 34 Zachte witte broodjes 35 Zachte witte broodjes 36

Showing 13 comments
 • Ingrid
  Beantwoorden

  Wat een goed recept is dit! Heb het door mijn broodbakmachine laten kneden en rijzen. Heb daarna de broodjes afgebakken en alleen met water bestreken. Goede broodjes geworden en de structuur is ook prima.
  Normaal maak ik een mix met speltmeel/bloem en nu alleen bloem gebruikt.
  Dank voor dit recept.

  • Rob Rollenberg
   Beantwoorden

   Goed om te horen dat ze gelukt zijn. Een broodbakmachine kan inderdaad een handig hulp zijn voor het kneden en het laten rijzen. Ikzelf maak tegenwoordig bijna alleen nog volkoren spelt broodjes, maar deze zijn zo af en toe inderdaad erg lekker.

  • Otje
   Beantwoorden

   Als je de broodjes met de BBM maakt, moet je ze dan ook nog een uur laten rijzen voor je ze gaat bakken? Of kan ik dat uur inkorten?

   • Rob Rollenberg
    Beantwoorden

    Nee dat hoeft niet, maar de broodjes moeten wel even rijzen. Ik denk dat 20 tot 30 minuten wel voldoende moet zijn.

 • marlou
  Beantwoorden

  Mijn broodjes blijven aan de vochtige handdoek plakken……
  Tips om dit te voorkomen??

  • Rob Rollenberg
   Beantwoorden

   Beste Marlou, ik gebruik altijd een droge theedoek en dan heb ik er geen last van.

 • Gerlinda
  Beantwoorden

  Heb je al meer vormen/ mogelijkheden qua bolletjes op de site staan. Bijv vlechtbroodjes of simpele bollen ?

  • Rob Rollenberg
   Beantwoorden

   Nee, qua vormen niet. Ik heb wel andere bollen staan, maar dan op basis van meel ipv bloem. Zelf maak ik iedere week speltbollen. Ik zal het recept hiervoor binnenkort plaatsen.

 • Marshalabelle
  Beantwoorden

  Ik heb ze gisteren gemaakt… wat waren ze heeerlijk! bedankt voor de recepte

 • M Mulder
  Beantwoorden

  Beste Rob,
  Dit is ons beste recept in tijden!!
  Niet te versmaden waren ze.
  Mijn dochter van 11 heeft ze helemaal zelfstandig kunnen maken, heel fijn al die foto’s erbij.
  Het was makkelijker ze te vormen als we de bolletjes deeg even oin de bloem rolden.
  Dit is zeker een blijvertje, heel hartelijk dank daarvoor.

  • Rob Rollenberg
   Beantwoorden

   Leuk om te lezen, dank jullie wel voor het bericht. Daar word ik blij van 🙂

 • R.A
  Beantwoorden

  Leuk recept, maar de toevoeging van suiker begrijp ik in de context van de website niet. Zo gezond is dat natuurlijk niet en i.m.o. ook totaal overbodig. Ik kies bij brood juist altijd voor een suikervrije variant. Wil ik toch zoet, dan kan ik er honing of jam o.i.d. op doen.

  • Rob Rollenberg
   Beantwoorden

   Beste R.A., je hebt helemaal gelijk. Ik heb de suiker verwijderd uit het recept. Ik was eigenlijk zelf ook een beetje verbaasd, dat dit in het recept stond. Het was ook wel één van mijn eerste kennismaking met het maken van brood.

Leave a Comment