Home Recept type Brood recepten Volkoren Spelt broodjes

Volkoren Spelt broodjes

Na een tijdje te hebben geëxperimenteerd met de witte bolletjes zijn we al gauw overgestapt van witte biologische bloem naar biologische volkoren tarwemeel. Totdat we Spelt ontdekte. Deze oergraan is een stuk gezonder. De broodjes in dit recept maken we van volkoren speltmeel. Het recept lijkt voor groot gedeelte op die van de zachte witte broodjes met speltbloem. Het grootste verschil is het gebruik van meer water en geen suiker.

Maak je gebruik van een keukenmachine of broodmachine dan kun je onderstaande stappen volgen. Ga je met de hand kneden kijk dan voor de stappen bij het recept van de zachte witte broodjes. Een aanrader is om de eerste paar keer het gewoon met hand te doen. Hierdoor weet je beter, wanneer je een machine gebruikt, of de deeg goed is of niet.

Volkoren Spelt broodjes

0 from 0 votes
Recipe by Rob Rollenberg Course: Ontbijt, LunchDifficulty: Gemiddeld
Servings

12

servings
Prep time

2

hours 

30

minutes
Kook tijd

17

minutes
Calorieënkcal

Ingredienten

 • 500gr (biologische)Volkoren Speltmeel (te krijgen bij een molen of biologische winkel)

 • 140gr warm water uit de kraan

 • 115gr melk

 • 15gr ongezouten roomboter

 • 15gr olijfolie

 • 2 eieren

 • 8gr droge gist

 • 6 gr zeezout

 • 2 eetlepels zonnebloemolie

 • Optioneel: 2 handjes zonnebloempitten

Stappen

 • Doe alle ingrediënten in de machine en laat de machine zijn werk doen. De deeg is goed als die niet meer aan de wand plakt. Het kan dus zijn dat je nog een beetje meel moet toevoegen. Doe de deeg in een grote kom en sluit deze af met een theedoek. De eerste stap is alweer afgerond. Nu een uur wachten totdat de deeg voldoende is gerezen.
 • Na een uur wachten kunnen we de broodjes gaan vormen. Ik maak tegenwoordig gewoon bolletjes en doe op de bolletjes wat zonnebloempitten. Qua grootte hou ik altijd 55-60 gram aan per broodje.
 • Leg de broodjes één voor één op de bakplaat en daarna mag het weer ongeveer een uur rijzen onder een theedoek. Verwarm de oven een kwartier van te voren voor op 190c graden en zet er een bakje met water in, dit voorkomt straks uitdroging van de broodjes. Maak alvast een bakje met wat boter of olijfolie en heet water om straks de broodjes in te smeren.
 • Het resultaat na een uur rijzen. Smeer de broodjes na een uur rijzen in met het warme water en gesmolten roomboter of olijfolie en doe de broodjes voor 17 minuten in de oven. Leg de broodjes op een rek om af te koelen en smeer het nog een keer in met het warme water en gesmolten boter of olijfolie.

Notes

 • Tip: Tegenwoordig gebruik ik in plaats van 500 gram volkoren speltmeel, 400 gram volkoren speltmeel en 100 gram speltbloem.

Vind je dit recept leuk?

Volg @10xgezonder op Pinterest

Heb je dit recept gemaakt?

Like us on Facebook

Rob Rollenberg
Rob Rollenberg heeft een fascinatie voor voeding en gezond eten, maar heeft dit niet zijn hele leven gehad. Sterker nog vroeger was hij een slechte eter, maar in de loop van de tijd is dit wel anders geworden. Rob hoopt dat hij mensen geïnspireerd kan raken om te kiezen voor duurzame, gezonde en biologische voeding, maar vooral voor zelfgemaakte lekkere recepten.

6 REACTIES

 1. Hallo,
  Ik heb een vraag, is het mogelijk om de volkomen bolletjes in te vriezen, net zoals de witte? En hoe lang hebben ze nodig om te ontdooien? Kan he ze dan zo eten of moeten/kunnen ze san nog even in de oven? Of als je ze niet invriest, hoe lang zijn ze dan houdbaar/eetbaar?
  Nou dit is dus meer dan 1 vraag :-)
  Vast bedankt, Rebekka

  • Beste Rebekka,

   Het is zeker mogelijk om ze in te vriezen. Doe ik zelf namelijk ook altijd. Ik maak meestal 2 porties tegelijk en die vries ik dan in. Ontdooien doe ik meestal in de oven op 50c of 75c graden voor ongeveer een kwartier. Je kan ze ook op en bordje laten ontdooien, maar dan duurt het ongeveer een half uur.

  • Hallo Vera, sorry voor de late reactie. Het helpt om nog wat langer te kneden, dus echt wel de 10 minuten aan houden. En ik gebruik tegenwoordig nog een klontje roomboter, waardoor het brood wat luchtiger en zachter wordt. Ik hoop dat het hiermee lukt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Recent Posts

Wortels

Wortels koken

Het koken van wortels doe je snel en smakelijk in 7 stappen. Wortels hebben van zichzelf een zoete smaak. Daarom wordt het...

De juiste portiegrootte

Zoals je ziet is het eerste kleine bakje half gevuld met 45 gram cruesli. Hierbij komt nog een beetje yoghurt en dan...

Duurzame voeding

Duurzaam is een woord die je de laatste tijd vaak hoort. Vaak is dit in relatie met zuinigere auto's of de manier...