Voedingstoffen of nutriënten wat zijn het eigenlijk? Veel voedingsstoffen zullen wel bekend voorkomen, toch is het interessant genoeg om je er een klein beetje meer in te verdiepen. Ik hoop dan ook dat deze uitleg voldoende is om de basis te leren kennen. Wat zijn koolhydraten, vetten en eiwitten nu eigenlijk? Welke rol spelen ze in ons lichaam? En dan hebben we ook nog micronutriënten (ofwel microvoedingsstoffen), zoals mineralen en vitaminen. En hoe lees je ze dan af op een etiketten.
Ik kan voorgaande niet uitleggen op één A4-tje. Dus hou je vast. Laten we gaan beginnen met de macrovoedingsstoffen of macronutriënten. Deze voedingsstoffen hebben ons lichaam in verhouding veel nodig. Onder de macrovoedingsstoffen vallen:
- Koolhydraten
- Eiwitten
- Vetten
Daarnaast heb je ook nog microvoedingstoffen of micronutriënten. Deze voedingsstoffen zijn zeker zo belangrijk, maar daarvan hebben we er wel wat minder nodig. Enkele van deze stoffen zijn:
- Mineralen
- Vitaminen
Dan zitten er ook nog andere stoffen in onze voeding, die we niet bestempelen als voedingsstoffen. Sommige stoffen zijn gewenst en andere weer niet. Enkele voorbeelden:
- Water
- Geur-, kleur-, en smaakstoffen (e-nummers)
- Toxische stoffen (denk hierbij aan de restanten van het bespuiten)
Ongetwijfeld ken je de meeste van de stoffen wel, want op vrijwel iedere verpakking staan ze vermeld. Laten we een product pakken waarop enkele van deze stoffen in ieder geval staan. Een product waar je groot en sterk van wordt. Je hebt het vast al geraden, het is een pot Calvé Pindakaas.
Je ziet direct al een opsomming van voedingsstoffen en sommige zijn alweer opgedeeld, zoals je kunt zien bij de vetten. Ook staat er op de verpakking een bron van vezels en een bron van mineralen en vitaminen. Dat klinkt in ieder geval veel belovend.
Maar laten we ons eerst gaan verdiepen in de koolhydraten.
Macronutriënten
- Koolhydraten
- Vetten
- Eiwitten
- Vezels
Micronutriënten
- Vitaminen
- Mineralen