Home Afvallen Voedingsstoffen in onze voeding

Voedingsstoffen in onze voeding

Voedingstoffen of nutriënten wat zijn het eigenlijk? Veel voedingsstoffen zullen wel bekend voorkomen, toch is het interessant genoeg om je er een klein beetje meer in te verdiepen. Ik hoop dan ook dat deze uitleg voldoende is om de basis te leren kennen. Wat zijn koolhydraten, vetten en eiwitten nu eigenlijk? Welke rol spelen ze in ons lichaam? En dan hebben we ook nog micronutriënten (ofwel microvoedingsstoffen), zoals mineralen en vitaminen. En hoe lees je ze dan af op een etiketten.

Ik kan voorgaande niet uitleggen op één A4-tje. Dus hou je vast. Laten we gaan beginnen met de macrovoedingsstoffen of macronutriënten. Deze voedingsstoffen hebben ons lichaam in verhouding veel nodig. Onder de macrovoedingsstoffen vallen:

  • Koolhydraten
  • Eiwitten
  • Vetten

Daarnaast heb je ook nog microvoedingstoffen of micronutriënten. Deze voedingsstoffen zijn zeker zo belangrijk, maar daarvan hebben we er wel wat minder nodig. Enkele van deze stoffen zijn:

  • Mineralen
  • Vitaminen

Dan zitten er ook nog andere stoffen in onze voeding, die we niet bestempelen als voedingsstoffen. Sommige stoffen zijn gewenst en andere weer niet. Enkele voorbeelden:

  • Water
  • Geur-, kleur-, en smaakstoffen (e-nummers)
  • Toxische stoffen (denk hierbij aan de restanten van het bespuiten)

Ongetwijfeld ken je de meeste van de stoffen wel, want op vrijwel iedere verpakking staan ze vermeld. Laten we een product pakken waarop enkele van deze stoffen in ieder geval staan. Een product waar je groot en sterk van wordt. Je hebt het vast al geraden, het is een pot Calvé Pindakaas.

Je ziet direct al een opsomming van voedingsstoffen en sommige zijn alweer opgedeeld, zoals je kunt zien bij de vetten. Ook staat er op de verpakking een bron van vezels en een bron van mineralen en vitaminen. Dat klinkt in ieder geval veel belovend.

Maar laten we ons eerst gaan verdiepen in de koolhydraten.

Macronutriënten

Micronutriënten

  • Vitaminen
  • Mineralen
Rob Rollenberg
Rob Rollenberg heeft een fascinatie voor voeding en gezond eten, maar heeft dit niet zijn hele leven gehad. Sterker nog vroeger was hij een slechte eter, maar in de loop van de tijd is dit wel anders geworden. Rob hoopt dat hij mensen geïnspireerd kan raken om te kiezen voor duurzame, gezonde en biologische voeding, maar vooral voor zelfgemaakte lekkere recepten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Recent Posts

Risotto met gerookte zalm

Dit is mijn versie van een Risotto met gerookte zalm. Geen ingewikkelde ingrediënten, de hoofdbestanddelen zijn zalm, risotto...

De gehaktbal – een basis recept

Vrijwel iedereen houdt wel van de gehaktbal. Zowel jong, als oud. Of je nu een gehaktbal eet bij een...
Een vegetarisch stoofpotje

Een vegetarisch stoofpotje

Een vegetarisch stoofpotje? Kan dat wel? Nou eerlijk gezegd niet. De groente zouden helemaal kapot zijn na een...