Home Keuken Aziatische recepten Vietnamese loempia's

Vietnamese loempia’s

Dit recept voor Vietnamese loempia’s is slechts een richtlijn voor je eigen loempia’s. De mogelijkheden zijn eindeloos, dus vul de loempia’s naar eigen smaak of dit nu vegetarisch is of gevuld met vlees of vis. De groente rauw, gekookt of gewokt. Je kunt ze als bijgerecht, voorgerecht of als snack gebruiken.

In dit recept heb ik 2 varianten gemaakt. Eentje met kip en wat fijngesneden groente. De andere variant met gehakt en voorgesneden wokgroente. De laatste variant ging natuurlijk een stuk sneller doordat het snijwerk verviel.

Hieronder zal ik eerst de variant neerzetten met kip en daarna de variant met gehakt. Het beste is om de loempia’s een dag van te voren te maken en ze daarna in de vriezer te bewaren.

Vietnamese loempia’s

3 from 3 votes
Recipe by Rob Rollenberg Course: Bijgerecht, Voorgerecht, HoofdgerechtCuisine: AziatischDifficulty: Gemiddeld
Servings

4

servings
Kook tijd

45

minutes

In dit recept gaan we twee soorten Vietnamese loempia’s maken.

Ingredienten

  • 1 kipfilet

  • 1 halve prei

  • 1 halve wortel / winterpeen

  • 1 handje taugé

  • 4 à 5 (kastanje) champignons

  • 1 halve paprika

  • 1 eetlepel soja

  • 1 theelepel Orientaalse kruiden

  • 1 halve knoflook

  • 1 halve rode peper

  • 1 klein stukje gember (net zo groot als de halve knoflook)

  • 1 pak filodeeg of loempiavellen

  • 1 fles(je) loempia saus

Stappen

  • Allereerst beginnen we met het snijden van de kip. Ik heb ervoor gekozen om de kip zo klein mogelijk te snijden. Meng de kip daarna met de eetlepel sojasaus en de kruiden. Zet de kip daarna weg in de koelkast.
  • Nu is het tijd om alle groenten fijn te snijden. De taugé hak je heel gemakkelijk fijn, net al de champignons. De wortels schil je eerst en wanneer je de beschikking hebt over een rasp dan kun je gebruiken voor de wortel. De prei halveer je en daarna haal de prei uit elkaar, zodat je allemaal losse vellen hebt. Deze kun je daarna gemakkelijk snijden door ze over elkaar heen te leggen en ze eerst in de lengte te snijden tot smalle repen en daarna in kleine stukken. Halveer de paprika en snij deze ook eerst in de lengte in smalle repen en daarna in kleine stukken.
  • Nu nog de beurt aan de rode peper, knoflook en gember. Snij deze ook heel fijn. Daarna zijn alle groenten gesneden en kunnen we gaan beginnen met het wokken dan wel bakken.
  • We beginnen met de kip te wokken/bakken op hoog vuur. Wanneer deze bijna gaar is voeg dan de groente toe en wok/bak deze even mee voor een paar minuten. Laat daarna de kip met groenten afkoelen in een vergiet, zodat het overtollige vocht weg gaat. en haal de loempiavellen uit de vriezer. De loempiavellen ontdooien kost ongeveer 45 tot 60 minuten, dus nu heb je even tijd over.
  • Nu wordt het tijd om de loempia te vouwen. Je kunt 1 vel gebruiken of 2 vellen. Met 2 vellen zijn ze wat knapperiger en makkelijk te vouwen zonder te scheuren. Leg een loempiavel met de punt naar je toe op je werkblad. Doe over de overgebleven loempiavellen een vochtige theedoek, zodat ze niet uitdrogen. Doe ongeveer op een kwart van de loempiavel de vulling en vouw de punt daarover heen. Begin daarna met rollen tot halverwege. Vouw de punten aan de zijkant naar binnen en rol hem verder op. Maak de overgebleven punt een beetje nat en druk deze op de loempia. De eerste is gemaakt, nu de rest nog. Leg ze daarna in de vriezer of als je daar geen tijd voor hebt ga dan alvast naar stap 6.
  • Zet de frituurpan op 170c graden en wanneer deze warm is doe dan een deel van de loempia’s in de frituurpan voor 5 à 7 minuten.
  • Toevoeging stappen Vietnamese loempia’s met gehakt
  • Bak het gehakt op hoog vuur, voeg wanneer het gehakt bijna gaar is de wokgroente toe. Laat dit een paar minuten meebakken en vervolgens afkoelen in een vergiet, zodat het overtollige vocht weg gaat. Daarna is het tijd voor het vouwen. Zie ook stap 5 hierboven.

Vind je dit recept leuk?

Volg @10xgezonder op Pinterest

Heb je dit recept gemaakt?

Like us on Facebook

Rob Rollenberg
Rob Rollenberg heeft een fascinatie voor voeding en gezond eten, maar heeft dit niet zijn hele leven gehad. Sterker nog vroeger was hij een slechte eter, maar in de loop van de tijd is dit wel anders geworden. Rob hoopt dat hij mensen geïnspireerd kan raken om te kiezen voor duurzame, gezonde en biologische voeding, maar vooral voor zelfgemaakte lekkere recepten.

46 REACTIES

  1. Gister uitgeprobeerd en het was echt superrrrr! makkelijk recept en hartstikke lekker echt de moeite waard om uit te proberen! vanaf nu koop ik NOOIT meer loempia op de markt! :D

    • Dat is een nadeel van het zelf maken. Veel gerechten gaan te lekker smaken, waardoor je zelf meer aan de slag moet. Maar goed, dat is natuurlijk ook wel weer erg leuk. Goed om te horen dat ze zo goed gelukt zijn :)

  2. Prima recept! Dank je wel

    Als je ze nou nog gezonder wilt maken gebruik dan geen kant&klare kruiden mengsels maar meng de kruiden zelf. Dat scheelt heel veel zout. Als je nou geen kruidenkast vol hebt staan dan kan je ook zoutloze kruidenmengsels op internet vinden.

    • Normaal gesproken doe ik dat ook, maar soms ben ik net wat te lui. Je hebt inderdaad gelijk met de kant-en-klaar kruiden, die bevatten heel veel zout.

  3. Mjammie! Ik heb ze net gemaakt.. 1 geproefd en de rest ligt in de vriezer. Ik had wat rijstvermicelli bij het mengsel gedaan en dat vond ik een goede toevoeging. Het is inderdaad jammer dat het zo lekker smaakt! Ik vond het namelijk best een klus om te doen. Ik had er 15 in totaal gemaakt..

    • Ja, dat moet wel kunnen. Ontdooi ze dan wel even van te voren, anders zijn ze van binnen koud. Oven op 180c graden en een minuut of 15 in de oven. Bestrijk ze wel met wat (zonnebloem)olie voor je ze in de oven doet.

  4. Bedankt voor t recept. We gedaan ze vandaag maken.
    Misschien een leuke tip voor kampeerders. Wij hebben van de zomer kant en klare loempia’s gebakken op de skottelbraai. Dat was ook een groot succesvol:-)

  5. misschien super domme vragen maar vries je ze in voor of na dat je ze in frituur hebt gedaan? Hoe lang kan je ze ingevroren bewaren? hoe maak je ze warm na het ontdooien of warm je ze bevroren op? Ja ik ga ze voor de eerste keer zelf maken :)

  6. Makelijk recept! Das fijn. Ik heb ze vandaag gemaakt en ga ze morgen frietuuren met m’n pa. (mag het niet alleen doen van m’n moeder :() Zal vast lekker smaken!

  7. Ze hebben zeker gesmaakt! Ga ze ook maken met mijn moeders verjaardag (ik ga een tapas maken) heb alleen wel gefrituurd op 180 graden in plaats van 170. En we zijn er uit dat 1 plakje filodeeg voldoende is per loempia.

  8. ik heb ze vandaag gemaakt en ze waren echt super lekker, 1 velletje loempia deeg was te doen, ik kon even geen Oriëntaalse kruiden vinden en heb de kip kruiden gebruikt, Dit is zeker voor herhaling vatbaar… dank je wel voor dit recept

  9. Ik doe gewoon zakje soepgroente. Dan heb je ook genoeg groenten erdoor, verder tauge en kipfilet en wat mihoen. Heerlijk met chilisaus

  10. Mooi recept! Ben ondertussen helemaal fan van deze website, de recepten geven me veel inspiratie en geven me het idee dat ik alles zelf kan bereiden. Al een aantal recepten gemaakt (tomatensaus, aardappelen uit de oven, pizza en lasagna), en ga me binnenkort storten op de andere sauzen, soepen en brood! Bedankt voor de mooie recepten!

  11. Hoi! Ik heb ze vandaag gemaakt, liggen nu in de vriezer. Alleen in je lijstje met ingrediënten staat dat je een halve knoflook erin doet, maar op het plaatje staat een teentje knoflook. Nou ben ik wel een knoflook fanaat en heb ik wat meer gemaakt dan aangegeven, dus ik heb er gewoon een halve knoflook in gedaan. Maar bedoel je voor deze hoeveelheden een halve knoflook of een teentje?

    • De loempia uit de air-fryer zal helaas niet zo mooi goudbruin en krokant zijn als zijn tegenhanger uit de hete frituurolie. Voor de air-fryer heb je ongeveer 15min baktijd nodig bij 180 graden vergeleken met ongeveer 7-8 min baktijd met 180 graden frituurolie.

    • Zojuist loempia gemaakt met 1 velletje licht ingesmeerd met een mengsel van sesam en zonnebloemolie, 15 minuten op 190 in de airfryer, prachtig licht bruin en knapperig.

  12. Air fryer…de loempia’s insmeren met ei. Na 10 minuten in de fryer nogmaals insmeren. Na 14 minuten lekker eten en brand de bek niet!

  13. EINDELIJK! Zelf loempia’s kunnen maken. Geen Chinees of Vietnamees of diepvries loempia’s meer nodig. Ik probeer het na Pasen (supermarkt vandaag dicht). Dank voor jullie raad en mijn verslagje volgt natuurlijk! Da-ag.

    • Ja hoor, geen enkel probleem. Je kunt de vellen in vieren snijden en mini-loempia’s maken. Heb dit zelf al regelmatig gedaan. Het is wel een werkje hoor!

  14. Ik wil ze gaan maken, maar geen frituurpan. Kunnen ze inde oven als je ze net hebt klaargemaakt? Lijkt mij dat ze dan zacht blijven toch? En zo ja of hoeveel graden en welke stand?

  15. Ik ben er mee begonnen, maar heb filodeeg gebruikt ik haal de de zakjes uit de diepvries en toen warne ze al duizend stukjes. Had ze wel al ontdooit wat te doen??? Heb de vulling nu klaar maar geen deeg meer ?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Recent Posts

Wilde aardappels met een knapperig schilletje

Wees niet gevreesd voor deze wilde aardappels met een knapperig schilletje. Ze zijn niet echt wild hoor! En...

Romige pompoensoep

Weer eens tijd voor soep, dit keer is het de beurt aan een romige pompoensoep. De pompoensoep past goed bij de...

Review | Slacentrifuge Smart Touch Zyliss

Nu denk je misschien een review over een slacentrifuge? Ja, inderdaad een review over de Slacentrifuge Smart Touch Zyliss. Wat een fijn apparaat en eigenlijk...