Home Recept type Brood recepten Verse harde broodjes van spelt

Verse harde broodjes van spelt

Wanneer je weinig tijd hebt om verse harde broodjes te maken is dit recept een uitkomst. De verse harde broodjes van spelt zijn in 90 minuten helemaal klaar en dat is best wel snel. Dit komt voornamelijk doordat je het deeg, maar één keer laat rijzen. Desondanks is het resultaat een erg smaakvolle hard broodje.

In dit recept maak ik gebruik van spelt, veel minder zout dan normaal in brood zit en geen suiker. Je kunt ook gewone tarwemeel en tarwebloem gebruik in dezelfde verhouding.

Verse harde broodjes van spelt

0 from 0 votes
Recipe by Rob RollenbergCourse: Ontbijt, LunchDifficulty: Gemiddeld
Servings

12

servings
Kook tijd

1

hour 

30

minutes

In dit recept maken we verse hard broodjes van spelt. Totaal kan je 12 broodjes maken met dit recept.

Ingredienten

  • 400 gr (Spelt)meel

  • 100 gr (Spelt)bloem

  • 340 gr lauw water

  • 7 gr gist of 1 zakje gist

  • 6 gr zout

  • 2 eetlepels olijfolie of zonnebloemolie

  • Optioneel: zonnebloempitten, sesamzaadjes of pompoenzaadjes

Stappen

  • Meng de ingrediënten lauw water, gist, (spelt)meel, (spelt)bloem en vervolgens nog de olijfolie of zonnebloemolie en het zout. Wanneer deze ingrediënten goed door elkaar zijn gemengd kan de deeg gekneed worden. Kneed de deeg voor 5 à 10 minuten met de hand totdat de deeg goed voelt. Het deeg is best wel nat, dus vrij lastig te kneden. Doe hiervoor een klein beetje bloem op het keukenblad en doe wat bloem op je handen, zodat de deeg niet aan hand blijft plakken en ook niet aan het keukenblad. Laat de deeg daarna 45-60 minuten rijzen in een bebloemde kom afgesloten met een theedoek.
  • Nadat de deeg gerezen is mag je de oven aanzetten op 50c graden. Zet tevens een vuurvaste schaal of bak in de oven met wat water. Verdeel de deeg daarna in evenredig stukken (ongeveer 80 gram per broodje) en maak er een bolletje van en leg deze op een ovenschaal op wat bakpapier. Wanneer je alle bolletjes hebt gemaakt mag de ovenschaal voor 10 minuten in de oven. Zet na 10 minuten de oven op 230c graden en laat de broodjes nog zo’n 15 à 20 minuten in de oven totdat ze goed hard zijn (afhankelijk hoe snel je oven warm is kan het dus iets sneller dan wel langzamer gaan).
  • En de verse harde broodjes zijn alweer klaar.
Rob Rollenberg
Rob Rollenberg heeft een fascinatie voor voeding en gezond eten, maar heeft dit niet zijn hele leven gehad. Sterker nog vroeger was hij een slechte eter, maar in de loop van de tijd is dit wel anders geworden. Rob hoopt dat hij mensen geïnspireerd kan raken om te kiezen voor duurzame, gezonde en biologische voeding, maar vooral voor zelfgemaakte lekkere recepten.

6 REACTIES

    • Goed om te horen dat ze smaken. Het klopt inderdaad dat het brood lichtbruin blijft. Dit is de normale kleur van brood. In velen broden wordt vaak een kleurstof (gemaakt van geroosterd moutmeel)toegevoegd om het brood donkerder te maken. Wanneer je dus brood ziet wat donkerder is, dan je eigen gemaakte brood, kun je ervan uitgaan dat het brood gekleurd is.

    • Dag Plien, ja je kunt ook alleen meel gebruiken. Ik zou dan wel iets meer water gebruiken. Anders worden de broodjes droog. Dit kan wel, maar ik zou de deeg wel bewaren in de koelkast. Houd wel rekening dat het deeg ook rijst in de koelkast.

    • Hallo Daphne, dit is eigenlijk om stoom te creëren. Dit zorgt ervoor dat het deeg niet te snel uitdroogt. En het geeft een mooiere kleur aan het brood. Je kunt ook ook wat water (ongeveer 50ml) op een bakplaat doen, vlak voordat je het deeg erin doet. Kijk dan wel uit voor de stoom.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Recent Posts

Salade met zomerse dressing van blauwe bessen

In de zomermaanden is het heerlijk om een salade te eten tussen de middag. Met mooie zonnige...

Zalm uit de oven

Een stukje vis mag niet ontbreken in een gezonde voedingspatroon. Vooral een vette vis zoals de zalm...

Romige pasta met prei, champignons en spekjes

Zo deze romige pasta met prei, champignons en spekjes smaakte goed! Althans dat vonden wij thuis. Lekker...