Verse harde broodjes van spelt

Wanneer je weinig tijd hebt om verse harde broodjes te maken is dit recept een uitkomst. De verse harde broodjes van spelt zijn in 90 minuten helemaal klaar en dat is best wel snel. Dit komt voornamelijk doordat je het deeg, maar één keer laat rijzen. Desondanks is het resultaat een erg smaakvolle hard broodje.

In dit recept maak ik gebruik van spelt, veel minder zout dan normaal in brood zit en geen suiker. Je kunt ook gewone tarwemeel en tarwebloem gebruik in dezelfde verhouding.

Bereidingstijd

1,5 uur

10-12 broodjes

Gemiddeld

Ingrediënten

  • 400 gr (Spelt)meel
  • 100 gr (Spelt)bloem
  • 340 gr lauw water
  • 7 gr gist of 1 zakje gist
  • 6 gr zout
  • 2 eetlepels olijfolie of zonnebloemolie
  • Optioneel: zonnebloempitten, sesamzaadjes of pompoenzaadjes

Keukenbenodigdheden

  • Bakplaat voor in de oven

Stappen

Stap 1

Meng de ingrediënten lauw water, gist, (spelt)meel, (spelt)bloem en vervolgens nog de olijfolie of zonnebloemolie en het zout. Wanneer deze ingrediënten goed door elkaar zijn gemengd kan de deeg gekneed worden. Kneed de deeg voor 5 à 10 minuten met de hand totdat de deeg goed voelt. Het deeg is best wel nat, dus vrij lastig te kneden. Doe hiervoor een klein beetje bloem op het keukenblad en doe wat bloem op je handen, zodat de deeg niet aan hand blijft plakken en ook niet aan het keukenblad. Laat de deeg daarna 45-60 minuten rijzen in een bebloemde kom afgesloten met een theedoek.

Stap 2

Nadat de deeg gerezen is mag je de oven aanzetten op 50c graden. Zet tevens een vuurvaste schaal of bak in de oven met wat water. Verdeel de deeg daarna in evenredig stukken (ongeveer 80 gram per broodje) en maak er een bolletje van en leg deze op een ovenschaal op wat bakpapier. Wanneer je alle bolletjes hebt gemaakt mag de ovenschaal voor 10 minuten in de oven. Zet na 10 minuten de oven op 230c graden en laat de broodjes nog zo’n 15 à 20 minuten in de oven totdat ze goed hard zijn (afhankelijk hoe snel je oven warm is kan het dus iets sneller dan wel langzamer gaan).

Stap 3

En de verse harde broodjes zijn alweer klaar.

Misschien vind je dit ook leuk!

Showing 6 comments
  • jan
    Beantwoorden

    Heerlijke broodjes, ze blijven wel bleek

    • Rob Rollenberg
      Beantwoorden

      Goed om te horen dat ze smaken. Het klopt inderdaad dat het brood lichtbruin blijft. Dit is de normale kleur van brood. In velen broden wordt vaak een kleurstof (gemaakt van geroosterd moutmeel)toegevoegd om het brood donkerder te maken. Wanneer je dus brood ziet wat donkerder is, dan je eigen gemaakte brood, kun je ervan uitgaan dat het brood gekleurd is.

  • Plien
    Beantwoorden

    kan het ook met alleen meel?? En kan je het deeg een avond van te voren maken ivm afbraak fytinezuren?

    • Rob Rollenberg
      Beantwoorden

      Dag Plien, ja je kunt ook alleen meel gebruiken. Ik zou dan wel iets meer water gebruiken. Anders worden de broodjes droog. Dit kan wel, maar ik zou de deeg wel bewaren in de koelkast. Houd wel rekening dat het deeg ook rijst in de koelkast.

  • Daphne
    Beantwoorden

    Hallo!
    Hoe zit het met die schaal met water die je in de oven zet? Waarvoor is dat?
    Wil deze broodjes graag morgen maken!

    • Rob Rollenberg
      Beantwoorden

      Hallo Daphne, dit is eigenlijk om stoom te creëren. Dit zorgt ervoor dat het deeg niet te snel uitdroogt. En het geeft een mooiere kleur aan het brood. Je kunt ook ook wat water (ongeveer 50ml) op een bakplaat doen, vlak voordat je het deeg erin doet. Kijk dan wel uit voor de stoom.

Leave a Comment