Wanneer je weinig tijd hebt om verse harde broodjes te maken is dit recept een uitkomst. De verse harde broodjes van spelt zijn in 90 minuten helemaal klaar en dat is best wel snel. Dit komt voornamelijk doordat je het deeg, maar één keer laat rijzen. Desondanks is het resultaat een erg smaakvolle hard broodje.
In dit recept maak ik gebruik van spelt, veel minder zout dan normaal in brood zit en geen suiker. Je kunt ook gewone tarwemeel en tarwebloem gebruik in dezelfde verhouding.
Heerlijke broodjes, ze blijven wel bleek
Goed om te horen dat ze smaken. Het klopt inderdaad dat het brood lichtbruin blijft. Dit is de normale kleur van brood. In velen broden wordt vaak een kleurstof (gemaakt van geroosterd moutmeel)toegevoegd om het brood donkerder te maken. Wanneer je dus brood ziet wat donkerder is, dan je eigen gemaakte brood, kun je ervan uitgaan dat het brood gekleurd is.
kan het ook met alleen meel?? En kan je het deeg een avond van te voren maken ivm afbraak fytinezuren?
Dag Plien, ja je kunt ook alleen meel gebruiken. Ik zou dan wel iets meer water gebruiken. Anders worden de broodjes droog. Dit kan wel, maar ik zou de deeg wel bewaren in de koelkast. Houd wel rekening dat het deeg ook rijst in de koelkast.
Hallo!
Hoe zit het met die schaal met water die je in de oven zet? Waarvoor is dat?
Wil deze broodjes graag morgen maken!
Hallo Daphne, dit is eigenlijk om stoom te creëren. Dit zorgt ervoor dat het deeg niet te snel uitdroogt. En het geeft een mooiere kleur aan het brood. Je kunt ook ook wat water (ongeveer 50ml) op een bakplaat doen, vlak voordat je het deeg erin doet. Kijk dan wel uit voor de stoom.