Vergeten recepten: ouderwets eten dat lekker en gezond is

Tegenwoordig wordt er veel gesproken over ‘superfood’. Daarmee worden allerlei hippe voedingsmiddelen bedoeld, die heel goed voor de gezondheid zouden zijn vanwege hun hoge gehalte aan vitamines en anti-oxidanten. Helaas is er van deze ideeën wetenschappelijk niets bewezen. Superfood op zich is zeker niet ongezond, tenzij je alleen maar superfood eet, want dan is er sprake van een eenzijdig voedselpatroon. Het is veel gezonder om er een gevarieerd eetpatroon op na te houden. Van alles wat en alles met mate.

Vergeten recepten

In oma’s tijd was er geen superfood. Het was al behoorlijk super als er voldoende eten voor iedereen op tafel kwam. Vlees was (te) duur, dus werd dat niet iedere dag gegeten. Van vleesvervangers had nog nooit iemand gehoord. Recepten uit die tijd bestaan dan ook uit veel groente en aardappelen, met een klein stukje vlees of spek. Heel gezond dus.

Vergeten groenten

Vergeten groenten met middeleeuws aandoende namen zoals postelein, aardpeer, rammenas, kardoen en pastinaak werden vroeger volop gegeten. Ze werden vaak verwerkt in een stamppot of er werd soep van gemaakt. Soms zijn deze ouderwetse groenten ineens te koop in de supermarkt. Dat leidt vaak tot enige verwarring bij de klanten, want wie weet nog hoe je een knolselderij moet snijden? En als je deze knol gesneden hebt, wat moet je er dan mee doen? Twijfelend staan voornamelijk jonge mannen en vrouwen bij de groenteafdeling. Lamsoor. Zou dat lekker zijn?

Zoals we weten, valt het bereiden van dit soort groenten op de ouderwetse manier niet onder de noemer superfood, maar ook zeker niet onder fastfood. Het duurt namelijk wel even voordat het eten klaar is, bijvoorbeeld als je besluit je te wagen aan een ouderwets recept zoals draadjesvlees. Heerlijk, maar het duurt uren voordat je dit gerecht op tafel kunt zetten. Gelukkig kun je voor het bereiden van dit soort ‘slowfood’ recepten een snelkookpan kopen waarmee de kooktijd aanzienlijk kan worden verkort. Daarmee kun je bijvoorbeeld onderstaand (bijna) vergeten recept voor Hete Bliksem in redelijk korte tijd tot een goed einde brengen.

Recept voor Hete Bliksem:

Hete bliksem is een stamppot van appels (eventueel peren) en aardappels.

Ingrediënten voor 4 personen:

 • 750 g kruimige aardappels, geschild en in stukken gesneden
 • 1 tl zout
 • 400 g zure appels, geschild en in stukken gesneden
 • 400 g zoete appels of peren, geschild en in stukken gesneden
 • 200 g gerookt spek aan één stuk
 1. Leg de aardappels met het zout in een ruime pan en voeg zoveel water toe dat ze nét onder water staan.
 2. Leg het spek bovenop de aardappels en leg daarbovenop de appels/peren.
 3. Breng dit allemaal aan de kook en laat dit 30 minuten op zacht vuur koken (of minder als je een snelkookpan gebruikt).
 4. Giet de pan af, maar bewaar het kookvocht.
 5. Neem het spek uit de pan en snijd het in dikke plakken.
 6. Stamp de aardappels en appels tot een stamppot en voeg eventueel wat kookvocht toe om de stamppot wat smeuïger te maken.
 7. Breng de stamppot eventueel verder op smaak met peper en zout.
 8. Serveer de plakken spek op de Hete Bliksem.

Smakelijk eten!

Leave a Comment