Home Sporten Hardlopen Veilig hardlopen

Veilig hardlopen

Het geeft een dubbel gevoel, dat ik een bericht aan het schrijven ben over veilig hardlopen, terwijl ik vorige week nog goed onderuit ging. Tijdens een korte run met in het vizier 6 kilometer in een halfuur gleed ik onderuit toen ik mij snel moest omdraaien. Het resultaat was een bloedende kin, zere kaak en gekneusde ribben. Een verkeerde beslissing gemaakt in enkele seconden. Ik had ook gewoon kunnen stoppen in plaats van mij snel om te draaien om die laatste 300 meter ook nog te rennen.

Na mijn valpartij mocht ik nog van geluk spreken, dat het bij deze schade bleef. Ik viel tenslotte wel met mijn gezicht op het harde asfalt. Wanneer ik dan terug denk aan de mogelijke gevaren, die ik al eerder heb beleefd, dan besef ik opeens dat er heel wat gevaren op de loer liggen.

En die gevaren zijn vaak gemakkelijk op te lossen met aangepaste schoenen, hardloopkleding die passend zijn bij de weersomstandigheden en goed zichtbaar zijn in het donker. Ook wanneer je als vrouw niet alleen naar buiten durft in het donker zijn er alternatieven.

Verlichting

Om de kans op ongelukken tijdens het hardlopen in het donker te voorkomen zijn er gelukkig heel wat accessoires. Van een passieve reflectie hesje tot aan actieve verlichting, zoals de Stanno Safety led. Loop vooral op goed verlichte paden, zodat je zelf ook goed ziet waar je loopt. Betekend helaas weleens, dat je jouw geliefde rondje niet kan lopen.

Bij voorkeur draag je een combinatie van opvallende kleding of reflectie hesje en verlichting. Verlichting zoals een armband heeft geen andere lichtbron nodig om te werken. Hierdoor ben je al van ver zichtbaar. Of wanneer je loopt in een lastige hoek vanuit een auto, busje of vrachtwagen dan val je toch net wat beter op.

Stan Safety led

Onlangs heb ik een Stanno Safety led armband getest. De Stanno Safety led zit comfortabel om je arm en heeft 3 standen. Aan, knipperend of uit. Een groot gedeelte van de band is verlicht met rood licht. Met het rode licht val je extra goed op tussen het witte licht van de lantaarnpalen. Doordat er een ledlampje is gebruikt hoef je de batterij ook niet om de haverklap te vervangen. De meeste hardlopers kunnen er wel een jaar mee vooruit.

Hardloopkleding

Ieder jaargetijden vraagt om aanpassing van je hardloopkleding. Van korte broek naar lange broek tot aan thermo-ondergoed in de winterse kou. Het is natuurlijk weer een investering, maar goed zittende en ademende hardloopkleding heeft echt zijn voordeel. In de winter heb je ook ademende kleding nodig, maar ook kleding die de koude temperatuur en wind tegen houdt. Zorg bij voorkeur voor opvallende kleding met reflectie, zodat je niet ook nog eens reflectie hesje moet dragen.

Hardloopschoenen

De ondergrond bepaald wat voor schoen je nodig hebt. Ren je op de atletiekbaan, openbare weg of op onverharde wegen dan heb je voor iedere ondergrond passende schoenen nodig. Bedenk dus goed waar je wilt hardlopen. Wil je een keer trailrunning proberen, maar nog geen aangepaste schoenen aanschaffen. Probeer dit dan het liefst op droge dagen. Hierdoor is de kans kleiner dat je uitglijdt. Voor een goed advies over hardloopschoenen breng je natuurlijk een bezoek aan een gespecialiseerde hardloopwinkel. Deze adviseert jou welke schoenen je het beste kunt dragen, afhankelijk van de ondergrond, stand van je voeten, je gewicht en je loopwijze. Ieder schoen, van de Nike Free Run tot een Asics Gel Nimbus, heeft zo zijn eigen specifieke eigenschappen.

Hardlopen in het donker

Ik kan mij goed voorstellen dat je als vrouw alleen in het donker niet lekker hardloopt. Om je toch wat veiliger te voelen train dan met een hardloopmaatje of loop mee met trainingsgroepje. Wanneer je toch alleen gaat probeer dan alleen langs druk bezochte en overzichtelijke wegen te rennen. Loop op plekken waar veel mede-hardlopers zijn. Een andere optie is om lid te worden van een atletiekvereniging om daar je avondloopje te doen.

Rob Rollenberg
Rob Rollenberg heeft een fascinatie voor voeding en gezond eten, maar heeft dit niet zijn hele leven gehad. Sterker nog vroeger was hij een slechte eter, maar in de loop van de tijd is dit wel anders geworden. Rob hoopt dat hij mensen geïnspireerd kan raken om te kiezen voor duurzame, gezonde en biologische voeding, maar vooral voor zelfgemaakte lekkere recepten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Recent Posts

Inleiding in sporten

Op deze pagina wil ik je graag informeren over beweging of sporten. Wat zijn de voordelen, maar ook wat zijn de nadelen....

Wat er mis is met onze voeding

Het was mij al bekend dat wij niet op de juiste manier om gaan met onze voeding. Dagelijks gooien wij te veel eten weg, terwijl...

Beginnen met afvallen

Wellicht heb je mijn vorige bericht mijn huidige balans gelezen. Hopelijk heeft dit je inzichten gegeven in wat je huidige balans is. Hopelijk staat niets...