Home Boekentips Top 10 vegetarische kookboeken

Top 10 vegetarische kookboeken

We leven steeds bewuster en gezonder. Vegetarisch koken was nog nooit zo populair. Nu dierenleed goed in kaart wordt gebracht kiezen mensen steeds vaker voor een maaltijd zonder vlees. Het eten van een vegetarische maaltijd heeft een saaie stempel, terwijl het allesbehalve saai is! Het is wetenschappelijk bewezen dat vegetarisch eten goed voor de gezondheid is. Het verminderd het risico op hartklachten, zorgt voor een lager lichaamsgewicht en draagt bij aan een positief effect op het milieu. Minder vlees betekent minder uitstoot van broeikassen, en dat heeft weer een positief effect op ons klimaat. Kortom, vegetarisch eten is goed voor je gezondheid, dierenwelzijn en het milieu. Er zijn talloze heerlijke recepten te vinden die steeds populairder worden, en er zijn tegenwoordig prima vleesvervangers op de markt. Ben je benieuwd wat er te vinden is op dit culinaire gebied? Hieronder lees je de top 10 vegetarische kookboeken.

1. De vegetarische slager – het kookboek

Dit vegetarische kookboek is geschreven door Jaap Korteweg. Hij opende in 2010 een winkel dat gespecialiseerd is in vleesvervangende producten, gemaakt van lupinebonen. Een jaar na de opening heeft zijn vegetarische slagerij meer dan vijftig verkooppunten, verspreid door heel Nederland. Met ‘De vegetarische slagerij – het kookboek’ laat hij zijn lezers kennismaken met de veelzijdigheid van zijn vleesvervangers. Van een lekkere tonijnsalade tot een Hollandse gehaktbal, dit veelzijdige kookboek bevat het allemaal. Jaap Korteweg weet hiermee goed in te haken op de vegetarische revolutie. Hij werkt hierin samen met een topkok, een conceptmaker en een wetenschapper. Een aanrader voor de vegetariër die graag kookt met vleesvervangers.

2. Lekker vegetarisch voor iedereen

Als je een lekkere vegetarische maaltijd voor je gezin op tafel wilt zetten, maar niet weet waar je moet beginnen, dan is dit boek een prima handleiding voor op je aanrechtblad. Dit 100% veggie kookboek biedt tal van inspirerende en smaakvolle gerechten die in een handomdraai op tafel kunnen worden gezet. De recepten zijn ingedeeld volgens hun bereidingstijd. Voor een barbecue of brunch met vrienden is dit een leuk kookboek, maar ook als je een snelle hap op tafel wilt zetten na een lange werkdag, of een uitgebreide maaltijd in het weekend wilt bereiden, dan is dit kookboek lekker vegetarisch voor iedereen.

3. Vandaag vegetarisch

Dit kookboek is uitgegeven door Stichting voedingscentrum Nederland. De basis van de gerechten worden gevormd door peulvruchten, noten, soja en ei. In dit boek vind je meer dan zestig recepten die met zorg zijn samengesteld. Er wordt in dit boek veel aandacht besteed aan de voedingsstoffen die je als vegetariër nodig hebt. Verschillende bekende Nederlanders hebben bijgedragen aan dit boek door hun ervaringen met betrekking tot vegetarisch eten te delen. Verder staan er praktische tips in over handig inkopen doen en over etiket lezen. Kortom; ‘Vandaag vegetarisch’ inspireert iedereen die graag een voedzame en lekkere vegetarische maaltijd op tafel wilt zetten.

4. Gezond en vegetarisch koken voor kids

Kinderen en groenten gaan vaak niet samen. Maar vegetarisch eten hoeft helemaal niet ‘bah’ te zijn. In dit kookboek, geschreven door Nicola Graimes, staan tal van lekkere en fantasierijke gerechten voor de kids. Er staan veel handige en praktische tips in en gerechten die je van tevoren kunt maken. Of het om recepten voor een snelle maaltijd of een lunchbox gaat, in dit boek staat het allemaal. Het boek heeft ook een rubriek voor de mini-koks onder ons, zo kunnen de kids zelf kennis maken met de veelzijdigheid van vegetarisch koken, en ze vinden het nog leuk ook! ‘Gezond en vegetarisch koken voor kids’ is een prima kookboek voor ouders en kinderen.

5. Groot handboek vegetarisch koken

Claudia Bruchmann en Cornelia Klaeger vormen een gouden duo bij het maken van dit veelzijdige kookboek. Iedere vegetariër kan voldoende inspiratie vinden om gezond en gevarieerd te eten. Alle bereidingstechnieken en recepten worden stap voor stap uitgelegd en er is in dit boek een hoofdstuk gewijd aan keukentechnieken, zoals bouillon koken en spruitgroenten kweken. Veelzijdige recepten, zoals gefrituurde kerriebloemkool en gegratineerde pannenkoeken met asperges geven een extra dimensie aan de vegetarische keuken. Er staat ook nog extra informatie in over de bereiding van sauzen, het maken van pizzadeeg en het maken van vruchtensappen in. ‘Groot handboek vegetarisch koken’ is een absolute verrijking voor in de keuken.

6. Het forest feast kookboek

Dit is het kookboek van de gelijknamige blog. De schrijfster, Erin Gleeson, legt stap voor stap uit hoe je de meest creatieve gerechten op tafel zet, rijkelijk voorzien van prachtige foto’s en illustraties die ze zelf heeft gemaakt. In 2011 gooide Erin Gleeson het roer om en besloot haar ervaring als professioneel fotograaf te combineren met haar liefde voor koken. Ze begon de blog Forest feast, waarin ze de lekkerste gerechten met de wereld deelt. Dit boek is de kers op de taart. Er staan honderd verfrissende gerechten in die elke vegetariër een keer geprobeerd moet hebben. ‘Het forest feast kookboek’ is gerangschikt naar gerecht en dus erg overzichtelijk, een absolute aanrader.

7. Plant power

Lisette Kreischer promoot al jaren met hart en ziel de plantaardige keuken. Ze staat stil bij de voedingswaarden in haar gerechten zodat ieder mens verantwoord kan eten én op gewicht kan blijven zonder daarvoor vlees te hoeven gebruiken in gerechten. Voor het maken van ‘Plant power’ heeft Lisette voedingsdeskundige Bo Schumacher in de arm genomen. Samen hebben ze dit gevarieerde kookboek tot stand gebracht. Ieder gerecht heeft voldoende voedingswaarde en is daarnaast ook nog eens erg lekker. Haar meest recente initiatief is ‘The Dutch weedburger’, deze gaat inmiddels de hele wereld over. Lisette Kreischer is auteur van verschillende kookboeken, en ook deze is absoluut de moeite waard om in de kast te hebben.

8. The green kitchen at home

David Frenkiel en Luise Vindahl inspireren al jarenlang mensen met hun foodblog ‘Green kitchen stories’. Het duo besloot daarop om kookboek ‘The green kitchen at home’ samen te stellen. Er staan honderd overheerlijke gerechten in die ook nog eens gezond zijn. Tussen de recepten staan de verhalen die dit duo te vertellen hebben over hun leven in Zweden en de verre reizen die ze maken. Met gerechten als broccolisalade met granaatappel en kruidenfrittata met groene asperges zijn ze absoluut creatievelingen op het gebied van vegetarisch koken. De twee koks en levensgenieters delen ook handige tips voor een goedgevulde voorraadkast en informatie over gezonde voeding voor het hele gezin in dit prachtige boek.

9. Vegetarisch kookboek voor moeder en kind

Dit kookboek is speciaal ontwikkeld voor (aanstaande) moeders. Is een vegetarische leefstijl slecht voor de zwangerschap? Krijgt mijn baby wel genoeg voedingsstoffen binnen? Deze vragen worden in dit kookboek allemaal beantwoord. Amanda Grant schreef dit kookboek omdat er veel vragen werden gesteld door zwangere vrouwen en moeders die al borstvoeding geven en een vegetarische leefwijze hebben. Ze omschrijft in dit boek een dieet, bestaande uit vijf hoofdgroepen. Ze legt op een heldere wijze uit welke voedingsstoffen in welke hoofdgroep thuishoort. Behalve nuttige adviezen staan er ook nog honderd voedzame recepten in. Een prima vegetarisch kookboek voor moeder en kind dus.

10. Het Groot vegetarisch kookboek

Dit vegetarische kookboek is een ware bijbel voor vegetariërs. ‘Het Groot vegetarisch kookboek’ is geschreven door V. Ferguson en bevat meer dan vijfhonderd inspirerende en veelzijdige vegetarische gerechten. In dit boek wordt stap voor stap uitgelegd hoe je de lekkerste gerechten zonder teveel moeite samen kunt stellen. De beste bereidingswijze van groenten en het gebruik van een brede variëteit van ingrediënten komen in dit boek aan bod, waarmee je de lekkerste en gezondste maaltijden kunt bereiden. Er komen eenvoudige salades, dips en amuses aan bod, maar ook stijlvolle hoofdschotels en heerlijke soepen passeren de revue. Voor iedere vegetariër wat wils.

Tot slot

Goed, gezond, lekker en diervriendelijk eten hoeft dus helemaal niet saai en inspiratieloos te zijn. De top 10 vegetarische kookboeken die we hier hebben behandeld bewijzen het tegendeel. De gerechten die deze koks/auteurs met zorg hebben samengesteld getuigen van een culinaire en creatieve geest, en uiteraard de liefde voor koken. De meest uiteenlopende gerechten zijn bereid zonder vlees, dus je doet tijdens het eten ook nog iets goeds voor het milieu. En zeg nou zelf, een tomatensoepje met een zelfgebakken stuk brood met knoflook klinkt toch hartstikke lekker? Vegetarisch eten is met een opmars bezig, een culinaire revolutie. Op zoek naar nog meer vegatarische boeken? Neem dan hier een kijkje.

Rob Rollenberg
Rob Rollenberg heeft een fascinatie voor voeding en gezond eten, maar heeft dit niet zijn hele leven gehad. Sterker nog vroeger was hij een slechte eter, maar in de loop van de tijd is dit wel anders geworden. Rob hoopt dat hij mensen geïnspireerd kan raken om te kiezen voor duurzame, gezonde en biologische voeding, maar vooral voor zelfgemaakte lekkere recepten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Recent Posts

Ovenschotel met pompoen en wortel

Tja, de herfst vraagt om oranje elementen op je bord. Althans, dat vind ik! En gelukkig zijn er ook voldoende...

Pizza Funghi (Pizza met champignons)

Een pizza Funghi is een pizza met champignons. Vroeger gruwelde ik van champignons, vooral wanneer ze helemaal zacht...

Herfst risotto

Dit gerecht Herfst risotto past heel goed bij de herfst. Niet alleen door de kastanje champignons, maar ook...