Home Voeding Informatief Top 5 gezonde vette vis

Top 5 gezonde vette vis

Wil jij ‘zo gezond als een vis’ leven? Deze uitdrukking bestaat niet voor niets. Zorg er dan ook voor dat vis wekelijks op je menu staat. En het liefst vette vis, zoals haring, zalm of paling. Met het hoge gehalte aan omega 3 vetzuren in vette vis is het een weldaad voor lichaam en geest. Verwerk jij een vette vis in een gezond recept deze week?  

Gevarieerd eten is belangrijk voor een goede voeding. Dat geldt ook voor het eten van vis. Daarmee zorg je dat je een breed scala aan voedingsstoffen binnenkrijgt. Niet elke vis is hetzelfde. Vette vis bevat meer omega 3 vetten dan magere vis, maar magere vis bevat weer meer proteïnen. Omega 3 vetzuren dragen bij aan het gezond houden van je hart- en bloedvaten en hersenen. Super goed voor je gezondheid!

Vette vis is dus gezond. Maar voor welke vis kies je dan? Om je een handje te helpen, hebben we een top 5 vette vis voor je samengesteld.

1. Haring

Lekker hoor die ‘Hollandse Nieuwe’. Haring met deze benaming is de eerste, jonge haring van het seizoen (juni – september) en bevat minimaal 16% vet. Daarom scoort de haring dan ook het hoogst in deze lijst met gezonde vette vis. Na het seizoen moet de haring officieel maatjesharing genoemd worden. Het verschil tussen maatjesharing en ‘Hollandse Nieuwe’ zit hem in het vetpercentage. De haring groeit in het voorjaar en wordt vooral vetter. De vis kan dan wel voor 25% uit vet bestaan, dat is rond eind juni. De vis die buiten het seizoen wordt gevangen, is net zo vers. Alleen is deze vis tegen het einde van de winter niet zo vet omdat er minder voedsel in zee is. 

2. Zalm

Deze roze vis komt in verschillende soorten en maten. Denk aan zalm uit blik, zalmmootjes en gerookte zalm. Dit supergezonde visje is er zeker eentje voor op je weekmenu! Met een hoog gehalte aan omega 3 vetten en vitamines verdient het dan ook een plekje in onze top 5. Zalm is ook nog eens dé perfecte bron van eiwitten, proteïne en ijzer. En nog een handig weetje: bespaar op de bereidingstijd van de zalm, hoe korter hoe meer voedingsstoffen bewaard blijven. Niet te lang doorbakken dus.

3. Sardine

Het kleinste vette visje in deze lijst, maar het is een bommetje vol gezonde voedingsstoffen. Daarnaast zijn ze ook nog eens spotgoedkoop en lekker! Je kunt ze op ontzettend veel manieren bereiden. De visjes zijn rijk aan omega 3, eiwitten en een rijke bron van vitamine D voor stevige botten en tanden.

4. Makreel

Makreel is een echte verwennerij. De vis heeft een hoog gehalte aan omega 3 vetzuren en vitamine B12, een vitamine die bijdraagt aan een goede werking van het zenuwstelsel. Deze vis doet het gerookt goed op een broodje, in een salade, pasta of couscous. Maar ook op de barbecue of gestoomd is het een heerlijke vis. Het heeft van zichzelf al zoveel smaak, dat de vis verder niet veel kruiden nodig heeft. Het is een vette vis waarmee je eindeloos kunt variëren.

5. Forel

Eén van de gezondste vissen die zeker niet in je dieet mag ontbreken, is Forel. Net als zalm is deze vis rose van kleur en zit boordevol omega 3 en proteïne. Door zijn fijne structuur en neutrale smaak is de Forel een veelzijdige vis in gerechten. Heerlijk om in zijn geheel te bakken, om te roken, koken, stoven, pocheren of in de oven te bereiden. Wil je het over een andere boeg gooien? Forel is een perfecte barbecuevis voor op de grill.

Bonusvisje: Ansjovis

Met zijn karakteristieke zoute smaak kan de Ansjovis niet in dit lijstje ontbreken. Deze vette vissoort werkt heerlijk als smaakmaker voor pasta’s en salades of als topping op een pizza. Je vindt Ansjovis ook regelmatig terug in tapenade, dit visje is van alle markten thuis!

Kies het juiste seizoen

Vis kun je het best in een bepaald seizoen eten omdat deze dan het lekkerst is. Dit is afhankelijk van de wateren, wat de vis eet en hoe ver hij zwemt. Wil je weten in welk seizoen je het best welke vis kunt eten? Bekijk dan de viskalender.

Eet jij voldoende vis?

Ben jij iemand die maar weinig of geen vis eet? Dan kan het zijn dat je een hoop goede voedingsstoffen misloopt. Geen nood, een voedingssupplement kan dienen als een goede aanvulling op gevarieerde en gezonde voeding. Flinndal Omega-3 Forte bevat maar liefst 450 mg omega 3 in één kleine capsule Ook aan de kleintjes en vegetariërs is gedacht. Flinndal heeft speciale omega 3 producten in het assortiment, afgestemd op hun behoeften. Zo heeft iedereen de mogelijkheid om deze gezonde vetten binnen te krijgen.

Rob Rollenberg
Rob Rollenberg heeft een fascinatie voor voeding en gezond eten, maar heeft dit niet zijn hele leven gehad. Sterker nog vroeger was hij een slechte eter, maar in de loop van de tijd is dit wel anders geworden. Rob hoopt dat hij mensen geïnspireerd kan raken om te kiezen voor duurzame, gezonde en biologische voeding, maar vooral voor zelfgemaakte lekkere recepten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Recent Posts

Zelf krokante muesli maken

Zelf krokante muesli maken is eigenlijk heel gemakkelijk en dan ook nog eens zoveel lekkerder! Wanneer je zelf...

Zelf kruiden kweken

Nu de lente er weer een beetje begint aan te komen wordt het ook weer tijd om weer wat kruiden te gaan planten. Het...

Salade met zomerse dressing van blauwe bessen

In de zomermaanden is het heerlijk om een salade te eten tussen de middag. Met mooie zonnige dagen...