Home Voeding Informatief Top 10 van de gezondste groente

Top 10 van de gezondste groente

Een lijst met dé top 10 van de gezondste groente, die eigenlijk wekelijks op ons menu horen te staan. Lastig ja, onmogelijk nee. De groenten helpen ons om gezonder te leven, om af te vallen en om ziektes te bestrijden. Veel van de groente heb je waarschijnlijk al in je dagelijkse voeding verwerkt.

Sommige groente uit de lijst zijn eigenlijk fruit, maar de meeste onder ons kennen ze als groente.  Vandaar ook gewoon toegevoegd aan de lijst, als groente.Hierbij de lijst en de links naar de recepten, waarin ze verwerkt zijn:

1. Kruisbloemige groente

Kruisbloemige groente zijn gevuld met anti-aging, beschermend tegen kanker, het bevorderen van het immuunsysteem. Bevatten onder andere vitamine C en K, kalium, calcium, ijzer en foliumzuur. Hieronder de groente die in deze groep van groente vallen:

2. Wortelen

Wortelen helpen beschermen tegen kanker en het verbeteren van het gezichtsvermogen door hoge aanwezigheid van carotenoïden en vitamine A. Ze zijn ook een goede bron van vitaminen B, C en K, vezels, kalium, magnesium en foliumzuur.

3. Donkergroene bladgroenten

Donkergroene bladgroenten kan licht worden gestoomd of gebruikt in gezonde soepen,  stoofschotels en wokgerechten of rauw gegeten in salades en op sandwiches. De onderstaande bladgroenten zijn rijk aan ijzer, kalium, calcium, magnesium, carotenoïden en B, C, E en K.

4. Tomaten

Tomaten bevatten zeer veel lycopeen carotenoïden en vitamine C en zijn lekker op een boterham, als rauwe snacks, in salades, soepen en pasta saus.

5. Peulvruchten

Peulvruchten bevatten meer eiwitten dan andere groenten. Bonen bevatten ook vezels, foliumzuur, calcium, ijzer, magnesium en kalium. Bonen kan worden toegevoegd aan soepen, salades, pasta saus, chili of gegeten op hun eigen.

6. Asperge

Asperge is een grote bron van kalium, vezels, vitamine A, C, K en B-complex – in het bijzonder B6 en foliumzuur. Asperge helpt bij het verminderen van het gewicht, ontstekingen en depressie.

  • Asperge

7. Look

Look, zoals knoflook en uien, zijn het best bekend om hun natuurlijke antibiotische eigenschappen en kan helpen om de immuniteit te verhogen.  Het verminderen van ontstekingen en infecties te bestrijden. De look hieronder zijn het gezondst rauw in salades, maar zijn ook zeer geschikt voor het aromatiseren van vele warme gerechten.

8. Zoete aardappelen

Zoete aardappelen zijn zeer rijk aan carotenoïden, vitamine A, B6, C, kalium, ijzer en vezels en zijn heerlijk wanneer ze gebakken zijn en gebruikt worden in soepen, stoofschotels of roerbakgerechten.

9. Paprika’s

Paprika’s zijn grote bronnen van kalium, mangaan, vezels en vitaminen A, B, C en K en kan zoet zijn smaakvolle toevoegingen aan salades en gezonde wokgerechten. Kies uit de volgende kleuren van de regenboog:

10. Pompoen

Pompoen zijn rijk aan carotenoïden, vitamine A en C, kalium, magnesium en vezels. Pompoen kan worden toegevoegd aan stoofschotels, soepen, roerbakgerechten en vele andere gerechten.

Bronnen

  1. commonsensehealth.com (Onbekend). Top 10 Healthiest Vegetables List. https://commonsensehealth.com/top-10-healthiest-vegetables-list/
Rob Rollenberg
Rob Rollenberg heeft een fascinatie voor voeding en gezond eten, maar heeft dit niet zijn hele leven gehad. Sterker nog vroeger was hij een slechte eter, maar in de loop van de tijd is dit wel anders geworden. Rob hoopt dat hij mensen geïnspireerd kan raken om te kiezen voor duurzame, gezonde en biologische voeding, maar vooral voor zelfgemaakte lekkere recepten.

3 REACTIES

  1. Mooi en duidelijk. Ik lees momenteel veel over enzymen. Voor de pancreas, maag , darmen en lever bij te staan tijdens de spijsvertering. Vroeger at ik kilo”s groenten per week.Gezinsverpakkingen. De laatste tientallen jaren met mn crohn/colitis achtige ontstekingen is dat geminderd. Gewoon om t feit dat ik vaak bedlegerig was”, en afhankelijk van die paar mensen die me hebben bijgestaan. Nu, na bijna 30 operatie’:s zie ik weer heel duidelijk de noodzaak van groenten . De hele spijsvertering heeft zo’n ongelofelijke baat bij groenten (en fruit) Ik MOET weer meer groentes gaan eten, dan maar diepvries inslaan, desnoods blik. De enzymen in groenten zijn van levensbelang. Ook de mineralen, en nog veel meer. t Is n puinhoop in mn buik, maar dit soort prachtige sites geven de burger weer moed. Bedankt,kim.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Recent Posts

Aziatische groentesoep met kip

Deze Aziatische groentesoep met kip hebben wij afgelopen week gegeten. En aangezien het een leuk recept is, boordevol...

Griekse Moussaka recept

Een paar dagen geleden aten wij deze Griekse Moussaka. De hoeveelheid was genoeg voor 2 dagen, dus de...

Hoe snij je boerenkool

Hoe snij je boerenkool? Ik laat door middel van foto's zien hoe je boerenkool het snelst kan snijden. Voor de doorgewinterde hobby-koks zal dit...