Top 10 van de gezondste groente

Een lijst met 10 van de gezondste groente, die eigenlijk wekelijks op ons menu horen te staan. Lastig ja, onmogelijk nee. De groenten helpen ons om gezonder te leven, om af te vallen en om ziektes te bestrijden. Veel van de groente heb je waarschijnlijk al in je dagelijkse voeding verwerkt.

Sommige groente uit de lijst zijn eigenlijk fruit, maar de meeste onder ons kennen ze als groente.  Vandaar ook gewoon toegevoegd aan de lijst, als groente.

Hierbij de lijst en de links naar de recepten, waarin ze verwerkt zijn.

1. Kruisbloemige groente zijn gevuld met anti-aging, beschermend tegen kanker, het bevorderen van het immuunsysteem. Bevatten onder andere vitamine C en K, kalium, calcium, ijzer en foliumzuur. Hieronder de groente die in deze groep van groente vallen:

groente 12 groente 16 groente 2 groente 1

 

2. Wortelen helpen beschermen tegen kanker en het verbeteren van het gezichtsvermogen door hoge aanwezigheid van carotenoïden en vitamine A. Ze zijn ook een goede bron van vitaminen B, C en K, vezels, kalium, magnesium en foliumzuur.

groente 4 groente 26 groente 27

3. Donkergroene bladgroenten kan licht worden gestoomd of gebruikt in gezonde soepen,  stoofschotels en wokgerechten of rauw gegeten in salades en op sandwiches. De onderstaande bladgroenten zijn rijk aan ijzer, kalium, calcium, magnesium, carotenoïden en B, C, E en K.

groente (1) groente 13 groente 3

4. Tomaten bevatten zeer veel lycopeen carotenoïden en vitamine C en zijn lekker op een boterham, als rauwe snacks, in salades, soepen en pasta saus.

groente 9 groente 1

5. Peulvruchten bevatten meer eiwitten dan andere groenten. Bonen bevatten ook vezels, foliumzuur, calcium, ijzer, magnesium en kalium. Bonen kan worden toegevoegd aan soepen, salades, pasta saus, chili of gegeten op hun eigen.

groente groente 2

6. Asperge is een grote bron van kalium, vezels, vitamine A, C, K en B-complex – in het bijzonder B6 en foliumzuur. Asperge helpt bij het verminderen van het gewicht, ontstekingen en depressie.

7. Look, zoals knoflook en uien, zijn het best bekend om hun natuurlijke antibiotische eigenschappen en kan helpen om de immuniteit te verhogen.  Het verminderen van ontstekingen en infecties te bestrijden. De look hieronder zijn het gezondst rauw in salades, maar zijn ook zeer geschikt voor het aromatiseren van vele warme gerechten.

groente 11 groente 24 groente 23 groente 6 groente 25

8. Zoete aardappelen zijn zeer rijk aan carotenoïden, vitamine A, B6, C, kalium, ijzer en vezels en zijn heerlijk wanneer ze gebakken zijn en gebruikt worden in soepen, stoofschotels of roerbakgerechten.

9. Paprika’s zijn grote bronnen van kalium, mangaan, vezels en vitaminen A, B, C en K en kan zoet zijn smaakvolle toevoegingen aan salades en gezonde wokgerechten. Kies uit de volgende kleuren van de regenboog:

groente 3 groente 15

10. Pompoen zijn rijk aan carotenoïden, vitamine A en C, kalium, magnesium en vezels. Pompoen kan worden toegevoegd aan stoofschotels, soepen, roerbakgerechten en vele andere gerechten.

groente 19 groente 22

 

Bron: http://commonsensehealth.com/Diet-and-Nutrition/Top_10_Healthiest_Vegetables_List.shtml

Showing 3 comments
 • paul dhaeze
  Beantwoorden

  10xgezonder uitstekende informatie doe zo voort.

  • Rob Rollenberg
   Beantwoorden

   Dank je wel voor je reactie. Ik zal inderdaad proberen om met enige regelmatig de informatie uit te gaan breiden.

 • kimberley pex
  Beantwoorden

  Mooi en duidelijk. Ik lees momenteel veel over enzymen. Voor de pancreas, maag , darmen en lever bij te staan tijdens de spijsvertering. Vroeger at ik kilo”s groenten per week.Gezinsverpakkingen. De laatste tientallen jaren met mn crohn/colitis achtige ontstekingen is dat geminderd. Gewoon om t feit dat ik vaak bedlegerig was”, en afhankelijk van die paar mensen die me hebben bijgestaan. Nu, na bijna 30 operatie’:s zie ik weer heel duidelijk de noodzaak van groenten . De hele spijsvertering heeft zo’n ongelofelijke baat bij groenten (en fruit) Ik MOET weer meer groentes gaan eten, dan maar diepvries inslaan, desnoods blik. De enzymen in groenten zijn van levensbelang. Ook de mineralen, en nog veel meer. t Is n puinhoop in mn buik, maar dit soort prachtige sites geven de burger weer moed. Bedankt,kim.

Leave a Comment