Ongetwijfeld heb jij hier ook wel eens last van, een kast vol met losse kruiden en kant-en-klaar kruidenmixen. Sommige kruiden gebruik je frequent en een ander, maar zelden. Wanneer de kruiden, die ooit groen waren, een bruine kleur hebben gekregen. Weet je dat het tijd is voor een grote opruimbeurt. Zo verliep het vroeger bij mij ook regelmatig. Ik had wat standaard kruidenmixen en wat losse kruiden, die je dan een enkele keer nodig had bij een recept.
Tegenwoordig maak ik alle kruidenmixen zelf. Een groot voordeel hiervan is, dat je vrijwel nooit losse kruiden weg hoeft te gooien (je gebruikt ze namelijk ook voor de kruidenmixen), het goedkoper is en dat je de kruidenmixen naar smaak kan aanpassen. Houd je van wat meer kaneel bij shoarmakruiden, dan kan je dit eenvoudig aanpassen. Of voor een wat pittigere taco kruidenmix voeg je nog wat extra chilivlokken toe.
Oh ja, en je eigen gemaakte kruidenmix bevat ook veel minder zout dan de kant-en-klaar varianten. Op één of andere manier schieten de makers van de kant-en-klaar kruidenmixen nogal uit. Of komt dit, omdat zout één van de goedkoopste smaakmaker is?
De Taco Kruidenmix
De Taco kruidenmix is een ideale smaakmaker bij Mexicaanse gerechten, maar kan natuurlijk ook prima gestopt worden in andere keukens voor wat extra pit. Gelukkig is ook één van mijn favoriete kruiden volop aanwezig, namelijk komijn.
Pas de verhouding zelf naar smaak aan. Let daarbij wel goed op de chilipoeder en chilivlokken! Mocht je de Mexicaanse kruidenmix gebruiken in een Tacosaus met al veel uien en verse knoflook, dan kun je de uien- en knoflookpoeder natuurlijk ook weglaten.
wat leuk!