Home Keuken Franse recepten Spruiten uit de oven met parmezaanse kaas

Spruiten uit de oven met parmezaanse kaas

Spruiten, deze groene kooltjes worden niet door iedereen even goed gewaardeerd. Echter is de smaak van de spruiten in de loop van de jaren wel beter geworden. Ze zijn minder bitter dan vroeger, maar een andere component wat de smaak beïnvloed is de wijze van koken. Kort koken en daarna bakken of in de oven maakt de spruit een prettigere groente om te eten. Gruwel je dus van spruiten, probeer dan eens deze spruiten uit de oven met parmezaanse kaas en waarschijnlijk ga je ze dan alsnog waarderen.

En wat ook belangrijk is, om spruiten een vriendelijkere smaak te geven, is een combinatie te zoeken met groente of een saus. In deze versie heb ik gebruik gemaakt van een bechamelsaus aangevuld met Parmezaanse kaas en broodkruim. Een lekkere vegetarische schotel, die ook zeker kindvriendelijk is. Je kunt overigens ook een andere kaas toevoegen met meer smaak, zoals een blauw schimmelkaas! Nu snel maar aan de slag met de spruiten!

Spruiten uit de oven met parmezaanse kaas

0 from 0 votes
Recipe by Rob Rollenberg Course: Hoofdgerecht, BijgerechtCuisine: FransDifficulty: Gemiddeld
Servings

2

servings
Cooking time

40

minutes

In dit recept gaan we spruiten uit de oven maken.

Ingredienten

  • 500 gram spruiten

  • 125-150 gram parmezaanse kaas

  • 300 ml melk

  • 30 gram bloem

  • 25 gram roomboter

  • 2 oude stukjes/sneetjes brood

  • 1 lepel roomboter (voor de topping)

  • Eén knoflookteentje

  • Zout en peper

Stappen

  • Zet de oven aan op 200ºC. Maak daarna eerst de spruiten schoon door het kontje van de spruiten af te snijden. Haal tevens het buitenste blaadjes van de spruit (als deze er lelijk uitzien). Heb je grote spruiten halveer ze dan even. Spoel ze vervolgens schoon.
  • Blancheer de spruiten dan in een pan met kokend water voor 3-4 minuten. Koel ze daarna direct weer in koud water, zodat het kookproces helemaal stopt.
  • Wanneer de spruiten koken kun je intussen de Parmezaanse kaas raspen, de broodkruim maken (heb je geen blender of keukenmachine, rooster dan het brood in de oven en verkruimel het dan). Voeg de eetlepel roomboter bij de broodkruim op het laatste moment en mix het er nog even doorheen. Vervolgens mag de helft van de Parmezaanse kaas bij het broodkruim gevoegd worden. De rest van de Parmezaanse kaas mag straks door de bechamelsaus heen.
  • Tijd om de bechamelsaus te maken. Hiervoor moet je eerst een roux maken. Een roux maak je door de roomboter te smelten in een steelpannetje. Zodra de boter is gesmolten mag de bloem toegevoegd worden. Meng dit alles door elkaar totdat al het bloem is opgenomen. Nu mag het melk toegevoegd worden. Doe dit wel scheutje voor scheutje anders ontstaan er klontjes. Wanneer de bechamelsaus gebonden is mag het knoflookteentje toegevoegd worden en de andere helft van de parmezaanse kaas. Breng de saus verder op smaak met zout en peper. Een snufje nootmuskaat kan ook nog wat meer smaak toevoegen.
  • Vet vervolgens een ovenschotel in met zonnebloemolie en doe dan de spruiten in de schaal. Doe daarover heen de bechamelsaus. Doe daarna het mengsel van broodkruim, Parmezaanse kaas en boter over de spruiten. Doe vervolgens de ovenschotel voor 15-20 minuten in de oven, totdat er een gouden en knapperige korst ontstaat. Zet eventueel aan het einde de grill nog aan of verhoog de temperatuur van de oven.
  • En dan zijn de spruiten uit de oven met parmezaanse kaas klaar!

Vind je dit recept leuk?

Volg @10xgezonder op Pinterest

Heb je dit recept gemaakt?

Like us on Facebook

Rob Rollenberg
Rob Rollenberg heeft een fascinatie voor voeding en gezond eten, maar heeft dit niet zijn hele leven gehad. Sterker nog vroeger was hij een slechte eter, maar in de loop van de tijd is dit wel anders geworden. Rob hoopt dat hij mensen geïnspireerd kan raken om te kiezen voor duurzame, gezonde en biologische voeding, maar vooral voor zelfgemaakte lekkere recepten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Recent Posts

Zoete aardappel friet uit de oven

Zoete aardappel friet uit de oven is een gezonde variant van aardappel frieten. Het is niet hetzelfde, maar...

Pasta met gegrilde pompoen en portobello

Een pasta leent zich erg goed om met wat overgebleven groente iets lekkers op tafel te zetten. Deze pasta...

Recept voor harde bruine bolletjes

Dit is mijn favoriete recept voor harde bruine bolletjes. Zo eten wij ze hier thuis altijd. En hoewel...