Spaanse tortilla met chorizo en witlof

Deze Spaanse tortilla met chorizo en witlof ziet er niet alleen fantastisch uit, maar smaakt ook nog eens fantastisch. Het is een koolhydraatarme Spaanse tortilla. De aardappels heb ik achterwegen gelaten en vervangen door de witlof. En met de Chorizo als smaakmaker, kan het bijna niet mislukken. Ook de bittere smaak van de witlof verdwijnt deels hierdoor. Zo kunnen kinderen ook nog eens witlof waarderen.

Verwar overigens de Spaanse tortilla niet met de Mexicaanse variant! De Mexicaanse tortilla is een platte pannenkoek gemaakt van maïsmeel. Maar je kunt ook tarwebloem gebruiken hoor. De Spaanse tortilla is een dikke omelet met aardappels. En laat nou net de aardappels niet in dit recept te vinden zijn. Lekker verwarrend allemaal hè.

En nu de lente begonnen is, het zonnetje weer lekker begint te schijnen, komen de eerste nieuwe groente ook weer op ons pad. Zoals de paprika. Wist je overigens, dat alle paprika’s groen zijn in het begin? En daarna hun gele, oranje of rode kleurtje krijgen.

Je kunt de Spaanse tortilla, net als ik, klaar maken in een koekenpan. De koekenpan moet dan wel in de oven kunnen. Mocht jouw koekenpan niet in de oven kunnen. Gebruik dan een deksel en zet het vuur laag, of maak gebruik van een bakvorm of springvorm.

Oh ja, en serveer er ook een lekkere salade bij, zodat je een complete avondmaaltijd hebt.

Spaanse tortilla met chorizo en witlof

Rob Rollenberg

Voorbereiding: 00:20
Kook tijd: 00:40
Totale tijd: 01:00

Opbrengst: Een hartige omelet voor 2 personen

Ingrediënten

 • 2 stronkjes witlof
 • 1 ui
 • 1 groene paprika
 • 100 gram Chorizo
 • 4-5 eieren
 • 2 eetlepels melk
 • 1 theelepel oregano of 2-3 takjes oregano
 • 1-2 tenen knoflook
 • Zout & peper

Keukenbenodigdheden

Ingrediënten Spaanse tortilla met chorizo en witlof

   Stappen

  1. Zet een pan water op om zo straks de witlof even te blancheren. Snipper vervolgens de ui, snij de groene paprika fijn en de chorizo in kleine blokjes. Verwarm de oven voor op 180ºC.
  2. Fruit vervolgens de ui, de paprika en doe ook de blokjes chorizo erbij. Doe tevens wat zout en peper erbij. De knoflookteentjes mogen er ook bij, fijngesneden of geperst.
  3. Ik had kleine stronkjes witlof, vandaar dat ik alleen het kontje afsneed. En hem in zijn geheel even kort kookte voor 3 minuten. Bij grotere stronkjes zou ik de witlof even halveren, alvorens te koken.
  4. Intussen vermeng je de eieren met de 2 eetlepels melk, een klein handje oregano of een 1 theelepel gedroogde oregano. Doe er tevens nog wat zout en peper bij en klop de eieren wat losser.
  5. Spoel de witlof even af in koud water, en snij deze in tweeën, mocht je dit nog niet gedaan hebben.
  6. En dan is de Spaanse tortilla al weer bijna af. Doe de losgeklopte eieren bij de chorizo en paprika. Druk de witlof in de omelet en zet vervolgens de koekenpan na 2-3 minuten in de oven voor 20 minuten. Totdat de het eimengsel gestold is. Wanneer je een bakvorm gebruikt, doe je natuurlijk eerst de ui, paprika en chorizo in de bakvorm, dan de eieren en dan de witlof en zet deze dan in de oven voor zo’n 30-40 minuten. Totdat het eimengsel gestold is.
  7. De Spaanse tortilla met chorizo en witlof is klaar.

Spaanse tortilla met chorizo en witlof

Leave a Comment