Met een zeldzame mooie zomerdag dit jaar zit je waarschijnlijk niet te wachten op stamppot. Alleen deze snijbieten stamppot met groente-jus is deels bereid op de barbecue. Ja, je leest het goed op de barbecue. Overigens is dit niet heel spannend hoor. Ik heb eerst de snijbieten stamppot gemaakt en deze warm gehouden boven de barbecue en intussen de worstjes klaar gemaakt. Door de hitte van de barbecue kun je nog een mooi knapperig korstje krijgen aan de onderkant van je stamppot. Lekker toch!
Nu denk je misschien, wat is snijbiet? Snijbiet is een oude groente en lijkt een beetje op andijvie en spinazie qua bereiding. De smaak van de snijbiet heeft iets weg van spinazie, maar ook rode biet (vandaar de naam). Snijbiet is overigens niet het blad van bieten. Aangezien de snijbiet veel weg heeft van andijvie en spinazie is de bereiding eenvoudig. Je kunt het rauw eten, stoven of even kort bakken. In dit recept heb ik de snijbiet gebruikt in de stamppot.
Bij de snijbieten stamppot met groente-jus heb ik nog een worstje gemaakt op de barbecue. Doordat ik het worstje bereidde op de barbecue kon ik geen jus maken. Vandaar dat ik jus of saus heb gemaakt van ui, champignons, tomaatjes en het sap van een halve citroen. Het citroensap geeft meteen het gerecht wat frisheid mee.
Oh ja en de kinderen zijn ook dol op snijbieten stamppot. Gek genoeg vinden ze bijna alle stamppot wel okee. Trouwens de kinderen kunnen met dit recept ook mee helpen. Ze kunnen de snijbiet wassen en in de slacentrifuge doen (dat vinden ze leuk!) en ze kunnen de aardappels stampen en mengen met de snijbiet.
Lijkt me heerlijk!!En er start genoeg snijbiet in de tuin. Vanavond eens proberen.
Wat heerlijk om te kunnen eten uit eigen tuin! Ik hoop dat het gesmaakt heeft.