Home Groente Champignons Snijbieten stamppot met groente-jus

Snijbieten stamppot met groente-jus

Met een zeldzame mooie zomerdag dit jaar zit je waarschijnlijk niet te wachten op stamppot. Alleen deze snijbieten stamppot met groente-jus is deels bereid op de barbecue. Ja, je leest het goed op de barbecue. Overigens is dit niet heel spannend hoor. Ik heb eerst de snijbieten stamppot gemaakt en deze warm gehouden boven de barbecue en intussen de worstjes klaar gemaakt. Door de hitte van de barbecue kun je nog een mooi knapperig korstje krijgen aan de onderkant van je stamppot. Lekker toch!

Nu denk je misschien, wat is snijbiet? Snijbiet is een oude groente en lijkt een beetje op andijvie en spinazie qua bereiding. De smaak van de snijbiet heeft iets weg van spinazie, maar ook rode biet (vandaar de naam). Snijbiet is overigens niet het blad van bieten. Aangezien de snijbiet veel weg heeft van andijvie en spinazie is de bereiding eenvoudig. Je kunt het rauw eten, stoven of even kort bakken. In dit recept heb ik de snijbiet gebruikt in de stamppot.

Bij de snijbieten stamppot met groente-jus heb ik nog een worstje gemaakt op de barbecue. Doordat ik het worstje bereidde op de barbecue kon ik geen jus maken. Vandaar dat ik jus of saus heb gemaakt van ui, champignons, tomaatjes en het sap van een halve citroen. Het citroensap geeft meteen het gerecht wat frisheid mee.

Oh ja en de kinderen zijn ook dol op snijbieten stamppot. Gek genoeg vinden ze bijna alle stamppot wel okee. Trouwens de kinderen kunnen met dit recept ook mee helpen. Ze kunnen de snijbiet wassen en in de slacentrifuge doen (dat vinden ze leuk!) en ze kunnen de aardappels stampen en mengen met de snijbiet.

Snijbieten stamppot met groente-jus

0 from 0 votes
Recipe by Rob RollenbergCourse: HoofdgerechtCuisine: HollandsDifficulty: Gemiddeld
Servings

3

servings
Cooking time

1

hour 

55

minutes

In dit recept gaan we snijbieten stamppot met groente-jus maken.

Ingredienten

  • 300 gram snijbiet

  • 500 gram aardappelen

  • 1 worstje per persoon

  • 1 klontje roomboter

  • 1 scheutje melk

  • 1 handje geraspte kaas

  • Ingrediënten voor de groente-jus
  • 1 gele ui

  • 10-tal champignons

  • 2-3 tomaatjes

  • 1 knoflookteentje

  • Takjes tijm

  • Sap van een halve citroen

  • 1 klontje roomboter (mag ook olie zijn)

  • 1 theelepel paprikapoeder

  • Optioneel: chiliflakes

Stappen

  • We beginnen met hetgeen de langste bereidingstijd nodig heeft. In dit recept zijn het de aardappelen. Vergeet overigens niet om de barbecue aan te steken! Maak de aardappel schoon en schil ze. Doe ze daarna in een pan met water en zout. Zodra het water kookt laat je de aardappel zo’n 15 minuten koken.
  • Tijd om de groente-jus te maken. Zet hiervoor een pan op een laag pitje en doe daarin de roomboter en een beetje zout. Snipper intussen de ui en doe deze er ook bij. Doe vervolgens de champignons er ook bij. Je kunt de champignons klein snijden, maar je mag ze ook gewoon kapot knijpen. Ook een leuk klusje ook voor de kinderen.
  • Nu de laatste handelingen voor de groente-jus. Voeg hiervoor een theelepel paprikapoeder in de pan en wat zwarte peper. Snij hiervoor de tomaten in kleine stukjes. Haal de blaadjes van de tijm af. Doe dit allemaal in de pan, nadat de ui en champignons lang genoeg hebben gegaard ±5 minuten. Dan nog het knoflookteentje en het sap van een halve citroen erbij en de groente-jus is klaar. Breng verder op smaak met zout en peper.
  • Zijn de aardappels klaar? Mooi, giet ze af. Spoel daarvoor de snijbiet schoon. Om de snijbiet weer droog te krijgen gebruik je bij voorkeur een slacentrifuge.
  • Tijd om de aardappels te stampen en vervolgens te mengen met een klontje roomboter en een beetje melk (1 à 2 eetlepels).Breng daarna de stamppot op smaak met peper en zout. Meng vervolgens de snijbiet erdoorheen. Doe daarna de stamppot in een koekenpan, die ook op de barbecue kan. Let op! Plastic handvatten kunnen smelten boven de barbecue. Doe over de stampot nog wat geraspte kaas. Kruid eventueel ook nog de worstjes.
  • Leg de worstjes op de barbecue en zet hier tevens de pan met stampot op. Zodra de worstjes klaar zijn, is het diner-time. Saus erbij en je hebt een heerlijk bord eten.
Rob Rollenberg
Rob Rollenberg heeft een fascinatie voor voeding en gezond eten, maar heeft dit niet zijn hele leven gehad. Sterker nog vroeger was hij een slechte eter, maar in de loop van de tijd is dit wel anders geworden. Rob hoopt dat hij mensen geïnspireerd kan raken om te kiezen voor duurzame, gezonde en biologische voeding, maar vooral voor zelfgemaakte lekkere recepten.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Recent Posts

Risotto met gerookte zalm

Dit is mijn versie van een Risotto met gerookte zalm. Geen ingewikkelde ingrediënten, de hoofdbestanddelen zijn zalm,...

Wentelteefjes

Wentelteefjes is een makkelijk en lekker gerecht, die je maakt van je oude boterhammen. Het is zonde...

Aardappels uit de oven

Dit recept aardappels uit de oven is heel gemakkelijk, maar ook heel lekker. Ook al heb je...