Snijbieten stamppot met groente-jus

Met een zeldzame mooie zomerdag dit jaar zit je waarschijnlijk niet te wachten op stamppot. Alleen deze snijbieten stamppot met groente-jus is deels bereid op de barbecue. Ja, je leest het goed op de barbecue. Overigens is dit niet heel spannend hoor. Ik heb eerst de snijbieten stamppot gemaakt en deze warm gehouden boven de barbecue en intussen de worstjes klaar gemaakt. Door de hitte van de barbecue kun je nog een mooi knapperig korstje krijgen aan de onderkant van je stamppot. Lekker toch!

Nu denk je misschien, wat is snijbiet? Snijbiet is een oude groente en lijkt een beetje op andijvie en spinazie qua bereiding. De smaak van de snijbiet heeft iets weg van spinazie, maar ook rode biet (vandaar de naam). Snijbiet is overigens niet het blad van bieten. Aangezien de snijbiet veel weg heeft van andijvie en spinazie is de bereiding eenvoudig. Je kunt het rauw eten, stoven of even kort bakken. In dit recept heb ik de snijbiet gebruikt in de stamppot.

Bij de snijbieten stamppot met groente-jus heb ik nog een worstje gemaakt op de barbecue. Doordat ik het worstje bereidde op de barbecue kon ik geen jus maken. Vandaar dat ik jus of saus heb gemaakt van ui, champignons, tomaatjes en het sap van een halve citroen. Het citroensap geeft meteen het gerecht wat frisheid mee.

Oh ja en de kinderen zijn ook dol op snijbieten stamppot. Gek genoeg vinden ze bijna alle stamppot wel okee. Trouwens de kinderen kunnen met dit recept ook mee helpen. Ze kunnen de snijbiet wassen en in de slacentrifuge doen (dat vinden ze leuk!) en ze kunnen de aardappels stampen en mengen met de snijbiet.

Bereidingstijd

115 minuten

2-3 personen

Gemiddeld

Ingrediënten Snijbieten stamppot

    • 300 gram snijbiet
    • 500 gram aardappelen
    • 1 worstje per persoon
    • 1 klontje roomboter
    • 1 scheutje melk
    • 1 handje geraspte kaas

Voor de groente-jus

  • 1 gele ui
  • 10-tal champignons
  • 2-3 tomaatjes
  • 1 knoflookteentje
  • Takjes tijm
  • Sap van een halve citroen
  • 1 klontje roomboter (mag ook olie zijn)
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • Optioneel: chiliflakes

Keukenbenodigdheden

Stappen Snijbieten stamppot

Stap 1

We beginnen met hetgeen de langste bereidingstijd nodig heeft. In dit recept zijn het de aardappelen. Vergeet overigens niet om de barbecue aan te steken! Maak de aardappel schoon en schil ze. Doe ze daarna in een pan met water en zout. Zodra het water kookt laat je de aardappel zo’n 15 minuten koken.

Stap 2

Tijd om de groente-jus te maken. Zet hiervoor een pan op een laag pitje en doe daarin de roomboter en een beetje zout. Snipper intussen de ui en doe deze er ook bij. Doe vervolgens de champignons er ook bij. Je kunt de champignons klein snijden, maar je mag ze ook gewoon kapot knijpen. Ook een leuk klusje ook voor de kinderen.

Stap 3

Nu de laatste handelingen voor de groente-jus. Voeg hiervoor een theelepel paprikapoeder in de pan en wat zwarte peper. Snij hiervoor de tomaten in kleine stukjes. Haal de blaadjes van de tijm af. Doe dit allemaal in de pan, nadat de ui en champignons lang genoeg hebben gegaard ±5 minuten. Dan nog het knoflookteentje en het sap van een halve citroen erbij en de groente-jus is klaar. Breng verder op smaak met zout en peper.

Stap 4

Zijn de aardappels klaar? Mooi, giet ze af. Spoel daarvoor de snijbiet schoon. Om de snijbiet weer droog te krijgen gebruik je bij voorkeur een slacentrifuge.

Stap 5

Tijd om de aardappels te stampen en vervolgens te mengen met een klontje roomboter en een beetje melk (1 à 2 eetlepels).Breng daarna de stamppot op smaak met peper en zout. Meng vervolgens de snijbiet erdoorheen. Doe daarna de stamppot in een koekenpan, die ook op de barbecue kan. Let op! Plastic handvatten kunnen smelten boven de barbecue. Doe over de stampot nog wat geraspte kaas. Kruid eventueel ook nog de worstjes.

Stap 6

Leg de worstjes op de barbecue en zet hier tevens de pan met stampot op. Zodra de worstjes klaar zijn, is het diner-time. Saus erbij en je hebt een heerlijk bord eten.

 

Showing 2 comments
  • Alies
    Beantwoorden

    Lijkt me heerlijk!!En er start genoeg snijbiet in de tuin. Vanavond eens proberen.

    • Rob Rollenberg
      Beantwoorden

      Wat heerlijk om te kunnen eten uit eigen tuin! Ik hoop dat het gesmaakt heeft.

Leave a Comment