Met het recept snelle bladerdeeg kun je vrij gemakkelijk zelf bladerdeeg maken. Het snelle betekent niet, dat de bladerdeeg binnen een kwartier klaar is. Al met al ben je toch wel ruim anderhalf uur bezig. Gelukkig gaat de meeste tijd verloren aan het wachten, dus heb je zat tijd om even een boek te lezen of alvast aan de gang te gaan met voorbereidingen aan bijvoorbeeld een quiche met spinazie.
De ingrediënten voor het snelle bladerdeeg zijn simpel: bloem, roomboter, water en zout. Dat is alles! De kunst is om de roomboter zoveel mogelijk intact te houden. Het moet niet smelten, want er moeten laagjes gevormd worden van het deeg en de boter. Doordat het water in de roomboter gaat verdampen krijg je lucht tussen de laagjes. En dit geeft het typische effect van bladerdeeg.
Je kunt het bladerdeeg in de koelkast bewaren voor een dag of 2 en in de vriezer wel enkele weken. Afhankelijk waarvoor je het bladerdeeg gebruikt, bak je het bladerdeeg in 15 tot 20 minuten gaar. Smeer ook altijd het bladerdeeg in met een losgeklopt ei. Dit geeft een mooie bruine korst.
Tip: Heb je nog een klein beetje bladerdeeg over? Maak hiervan dan een croissant. Rol het bladerdeeg uit tot een rechthoek en snij van de ene hoek naar de andere hoek. Zodat je 2 driehoeken overhoudt. Rol vervolgens het bladerdeeg vanaf de brede kant naar de punt toe. Dan nog 15 tot 20 minuten in de oven. En je croissant is klaar.
[…] Snelle bladerdeeg […]
Handig met al die foto’s! Bedankt, ga het zo meteen proberen