Snelle bladerdeeg


Met het recept snelle bladerdeeg kun je vrij gemakkelijk zelf bladerdeeg maken. Het snelle betekent niet, dat de bladerdeeg binnen een kwartier klaar is. Al met al ben je toch wel ruim anderhalf uur bezig. Gelukkig gaat de meeste tijd verloren aan het wachten, dus heb je zat tijd om even een boek te lezen of alvast aan de gang te gaan met voorbereidingen aan bijvoorbeeld een quiche met spinazie.

De ingrediënten voor het snelle bladerdeeg zijn simpel: bloem, roomboter, water en zout. Dat is alles! De kunst is om de roomboter zoveel mogelijk intact te houden. Het moet niet smelten, want er moeten laagjes gevormd worden van het deeg en de boter. Doordat het water in de roomboter gaat verdampen krijg je lucht tussen de laagjes. En dit geeft het typische effect van bladerdeeg.


Je kunt het bladerdeeg in de koelkast bewaren voor een dag of 2 en in de vriezer wel enkele weken. Afhankelijk waarvoor je het bladerdeeg gebruikt, bak je het bladerdeeg in 15 tot 20 minuten gaar. Smeer ook altijd het bladerdeeg in met een losgeklopte ei Klop een ei los met een theelepel water of melk . Dit geeft een mooie bruine korst.


Tip: Heb je nog een klein beetje bladerdeeg over? Maak hiervan dan een croissant. Rol het bladerdeeg uit tot een rechthoek en snij van de ene hoek naar de andere hoek. Zodat je 2 driehoeken overhoudt. Rol vervolgens het bladerdeeg vanaf de brede kant naar de punt toe. Dan nog 15 tot 20 minuten in de oven. En je croissant is klaar.

Bereidingstijd

±90 minuten

4 personen

Gemiddeld

Ingrediënten snelle bladerdeeg

 • 250 gram bloem
 • 250 gram roomboter
 • 125 gram ijskoud water
 • 3-4 gram zout

Keukenbenodigdheden

 • Oven
 • Keukenweegschaal
 • Keukenfolie

Stappen Snelle bladerdeeg

Stap 1

Om de boter goed koud te houden, weeg je eerst het water af en zet je deze even in de vriezer, zodat het water ijskoud is. Weeg vervolgens de bloem, roomboter en zout. Meng de bloem, roomboter en zout met je handen door elkaar, totdat je wat kruimels hebt. Dit hoeft dus maar heel even.

Stap 2

Doe vervolgens het ijskoude water erbij. Meng dit even door elkaar, maar niet te lang. Als het water helemaal is opgenomen mag het deeg, ingepakt in plasticfolie, voor 30 minuten in de koelkast.

Stap 3

Na 30 minuten mag het deeg uit de koelkast gehaald worden. Bestuif je keukenblad met wat bloem en leg daarop het deeg. Rol nu het deeg tot een rechthoek uit met een dikte van maximaal 0,5 cm uit. Vouw 1/3 van de rechthoek naar het midden en doe vervolgens het onderste deel erover heen. Draai dan het opgevouwen deeg een kwartslag en rol weer het deeg uit tot een rechthoek en vouw hem weer op, als zojuist. Doe er daarna weer plasticfolie overheen en laat dit nog 30 minuten in de koelkast rusten.

Stap 4

Herhaal vervolgens de bovenste 2 stappen met het uitrollen (rol het deeg wel nog dunner uit) en vouwen en leg het deeg nogmaals 30 minuten in de koelkast. Na 30 minuten is het bladerdeeg gebruiksklaar. Rol het deeg daarvoor lekker dun uit (3 mm ongeveer). Heb je een gebrek aan ruimte op je keukenblad. Deel dan het deeg in tweeën.

Showing 2 comments
 • Maria
  Beantwoorden

  Handig met al die foto’s! Bedankt, ga het zo meteen proberen

pingbacks / trackbacks

Leave a Comment