Home Voeding Hoe snij ik .... Sla schoonmaken, snijden en bewaren

Sla schoonmaken, snijden en bewaren

Sla, bij de één geliefd en de ander gruwelt ervan. Ik kan wel zeggen, dat ik dol ben op alle soorten sla. Met een mooie dressing en dan in combinatie met andere groente of vlees krijg je al snel een mooi gerecht op tafel. In de titel van dit bericht staat sla schoonmaken, snijden en bewaren, maar eigenlijk moet je sla helemaal niet snijden, als je deze wilt bewaren. Wil je de sla snijden, doe dit dan vlak tevoren.

Er zijn nogal wat slasoorten: enkele in kropvorm, denk hierbij aan ijsbergsla, botersla of eikenbladsla. Daarnaast heb je ook nog de losse blaadjes, zoals rucola of veldsla.

En wist je dat bladgroente erg gezond zijn. Tot de bladgroente behoren niet alleen de slasoorten, maar denk hierbij ook aan het blad van paksoi, spinazie, boerenkool of andijvie.

Wanneer je bij onderstaande instructies denkt, dit duurt mij veel te lang. Ik koop wel voorverpakte sla. Denk er dan aan, dat het meeste voorverpakte sla schoon wordt gemaakt met water en chloor. Inderdaad chloor. Eigenlijk zou je dus voorverpakte sla ook nog eens moeten schoonmaken.

Onderstaande instructie kun je gebruiken voor alle bladgroente.

Sla schoonmaken en snijden

Stap 1

Breek de blaadjes aan de onderkant van de krop af, totdat je geen blaadjes meer over hebt. Eventueel kun je hierbij ook een mes gebruiken, maar houd de bladeren wel intact! Snijd de sla, dus niet in reepjes. Was daarna de sla in een ruime kom of wasbak met koud water.

Stap 2

Haal vervolgens de sla uit de kom of wasbak en ververs dan het water. Gooi in geen geval de kom met water en sla door een vergiet tegelijkertijd, want dan komt al het vuile water weer in contact met de sla. Doe bovenstaande stap hierna nog 2 keer. Over het algemeen is de sla goed schoon na drie keer wassen, maar zie je nog vuil in het water herhaal dan nogmaals de stap.

Stap 3

Zodra de slablaadjes schoon zijn, maak je ze droog met een slacentrifuge. Heb je deze niet huis, doe dan de sla in een theedoek en draai deze heel snel rond. Let op! Alles wordt nat, dus doe dit buiten. Een vergiet kun je gebruiken, maar de sla blijft dan nog wel erg nat. Kijk, maar eens hoeveel water er over blijft in een slacentrifuge, nadat de sla al was uitgelekt in een vergiet.

Sla bewaren

Sla kun je heel goed bewaren door bovenstaande instructie uit te voeren. Wanneer je daarna de slablaadjes in een theedoek wikkelt en deze wegzet in de koelkast blijft de sla ongeveer een week goed. Gek genoeg blijft de sla zo langer houdbaar, dan dat je de gehele krop in de koelkast legt.

Rob Rollenberg
Rob Rollenberg heeft een fascinatie voor voeding en gezond eten, maar heeft dit niet zijn hele leven gehad. Sterker nog vroeger was hij een slechte eter, maar in de loop van de tijd is dit wel anders geworden. Rob hoopt dat hij mensen geïnspireerd kan raken om te kiezen voor duurzame, gezonde en biologische voeding, maar vooral voor zelfgemaakte lekkere recepten.

2 REACTIES

  1. Hoi Rob, Waarom kun je sla beter niet snijden eigenlijk? Ik vind het zo lastig op je bord van die grote stukken…

    • Sorry, ik had het beter moeten verwoorden. Als je de sla wilt bewaren kun je hem beter nog niet snijden. Door snijden verliest het blad zijn stevigheid en ook niet geheel onbelangrijk, er komt een stof vrij, die de vitamine C afbreekt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Recent Posts

Broodje Thaise kip en gegrilde groente

In het weekend vind ik het zo af en toe heerlijk om een broodje te eten. Soms is dit...

Aziatische groenteburger

De hamburger, de fastfood icoon aller tijde, toch? Wanneer je aan fastfood denkt, dan komt de hamburger waarschijnlijk...

Review | Boska Fondue Set

0
Van een webwinkel mocht ik deze Boska Fondue set reviewen. Ik word helemaal gelukkig van kaasfonduen, dus ik heb met volle tuigen genoten van de test....