Schorseneren met sinaasappelhoningsaus


Schorseneren, ken je ze nog? Het is een vergeten groente, maar met dit recept Schorseneren met sinaasappelhoningsaus ga je ze misschien niet meer vergeten. De schorseneren worden ook wel winterasperges genoemd. En mijn dochter zei laatst: “gaan we takken eten!”

En ja, daar hebben ze inderdaad wel wat van weg met hun bruine buitenkant. Maar schorseneren zijn geen takken, maar wortels. De schorseneren behoren tot de vergeten groente.


En van sommige vergeten groente vraag ik mij weleens, waarom zijn we ze vergeten. Maar met de schorseneer is het ook wel begrijpelijk. Bij het schoonmaken van deze wortel komt er nogal wat kleverig melksap vrij. Waardoor echt alles plakt. Daarom werden ze vroeger ook wel keukenmeidenverdriet of huisvrouwenleed genoemd.


Gelukkig kun je ze ook zo behandelen, dat je veel minder last hebt van het kleverig melksap. Door ze eerst te koken en daarna te laten schrikken in koud water. En dan wordt de schorseneren opeens weer interessant om te gaan eten. Bovendien zijn ze ook nog eens gezond en een goede pre-biotica. Een feestje voor de bacteriën in je darmen. En daardoor ook feestje voor je lichaam 🙂

Schorseneren met sinaasappelhoningsaus

Rob Rollenberg

Voorbereiding: 00:15
Kook tijd: 00:20
Totale tijd: 00:35

Opbrengst: Voor 2 personen 

Ingrediënten

 • 400 gr schorseneren
 • 1 sjalot
 • 75-100ml sinaasappelsap
 • 75-100ml groentebouillon
 • 1 knoflookteentje
 • 1 eetlepel honing
 • Enkele takjes tijm
 • Een klontje roomboter

Keukenbenodigdheden

   Stappen

  1. Spoel de schorseneren allereerst schoon. Snij ze daarna in stukken, zodat ze in een pan passen. Kook de schorseneren vervolgens 10-15 minuten. Ze mogen zacht zijn van binnen.
  2. Snipper een sjalotje en fruit deze even in steelpannetje. Doe daar tevens een fijngesneden knoflookteentje bij.
  3. Zodra het sjalotje zacht en glazig is, mag de sinaasappelsap en bouillon toegevoegd worden. Voeg ook driekwart van de tijmblaadjes bij de saus.
  4. Laat de schorseneren schrikken door ze goed af te spoelen met koud water. Schil ze daarna. Dit is wel even een klusje. De buitenkant is al vrij zacht, waardoor het schillen lastig gaat. Begin daarom niet aan het begin of einde van de schorseneer. Maar halverwege en draai ze daarna om en haal dan de rest van de schil eraf.
  5. Bak vervolgens de schorseneren bruin in een klontje roomboter en een eetlepel honing.
  6. Breng de sinaasappelsap op smaak met peper en zout. En zet het vuur uit, als de schorseneren bruin zijn.
  7. Doe wat saus op het bord en leg daarop de bruingebakken schorseneren. Strooi er nog wat overgebleven tijmblaadjes overheen.

Schorseneren met sinaasappelhoningsaus

Leave a Comment