Schorseneren, ken je ze nog? Het is een vergeten groente, maar met dit recept Schorseneren met sinaasappelhoningsaus ga je ze misschien niet meer vergeten. De schorseneren worden ook wel winterasperges genoemd. En mijn dochter zei laatst: “gaan we takken eten!”
En ja, daar hebben ze inderdaad wel wat van weg met hun bruine buitenkant. Maar schorseneren zijn geen takken, maar wortels. De schorseneren behoren tot de vergeten groente.
En van sommige vergeten groente vraag ik mij weleens, waarom zijn we ze vergeten. Maar met de schorseneer is het ook wel begrijpelijk. Bij het schoonmaken van deze wortel komt er nogal wat kleverig melksap vrij. Waardoor echt alles plakt. Daarom werden ze vroeger ook wel keukenmeidenverdriet of huisvrouwenleed genoemd.
Gelukkig kun je ze ook zo behandelen, dat je veel minder last hebt van het kleverig melksap. Door ze eerst te koken en daarna te laten schrikken in koud water. En dan wordt de schorseneren opeens weer interessant om te gaan eten. Bovendien zijn ze ook nog eens gezond en een goede pre-biotica. Een feestje voor de bacteriën in je darmen. En daardoor ook feestje voor je lichaam.