Salade met zomerse dressing van blauwe bessen


In de zomermaanden is het heerlijk om een salade te eten tussen de middag. Met mooie zonnige dagen heeft ons lichaam minder energie nodig en dan is een salade een goed antwoord daarop. Deze salade met zomerse dressing van blauwe bessen bevat veel minder calorieën dan enkele boterhammen met kaas. En daarnaast is een verse en zelfgemaakte salade rijk aan vitamines, mineralen en antioxidanten. 

Eerlijk toegegeven at ik er nog een boterham naast. Mijn reservebrandstof op mijn lichaam is vrijwel helemaal op, dus ik kan dat beetje extra energie goed gebruiken.


Zowel het recept als de ingrediënten heb ik uit de beebox geplukt. Het origineel is te vinden op de website van beebox of via deze link: salade met zomerse dressing van blauwe bessen.


Bereidingstijd

30 minuten

2 personen

Eenvoudig

Ingrediënten Salade met zomerse dressing van blauwe bessen

  • 1 stronk broccoli
  • 1 krop romaanse sla
  • 0,5 colina appel
  • 125 gram blauwe bessen
  • 200 gram wilde tomaat
  • 2 eieren
  • 3 el olijfolie van goede kwaliteit
  • 2 el balsamico azijn
  • 1 tl honing
  • zout en peper

Keukenbenodigdheden

Stappen Salade met zomerse dressing van blauwe bessen

Stap 1

Zet een pan op het vuur met water en zout om zo direct de broccoli te koken. Dan begin je met het snijden van broccoli. Ook de stronk is eetbaar, behalve het onderste stukje (1,5 cm). Schil de stronk wel en snij het daarna in kleine stukjes. Snij vervolgens de broccoli roosjes los en maak ze even schoon. Kook de broccoli voor een minuut of 5 beetgaar. Hoe kleiner de roosjes des te minder gaartijd er nodig is.

Stap 2

Wanneer de broccoli aan het koken is, kun je de sla blaadjes schoon maken. Was de Romaanse sla blaadjes ongeveer 3x tot er geen aarde meer te bekennen is. Maak de blaadjes droog in een slacentrifuge. Spoel ook de tomaatjes even schoon.

Stap 3

Wanneer de sla schoon is, dan is intussen de broccoli ook wel gaar. Haal de broccoli uit de pan met een schuimspaan of giet de broccoli af in een zeef, die bovenop een andere pan staat. Spoel de broccoli af met koud water, zodat het kookproces stopt. Hierdoor kun je het water hergebruiken om de eieren in te koken. Kook vervolgens de eieren 8 minuten. Of 7 minuten voor een hele zachte dooier of 9 minuten voor hardere dooier.

Stap 4

Maak de broccoli roosjes vervolgens ook droog in de slacentrifuge. Giet de eieren af en laat ze schrikken met koud water, zodat ze straks gemakkelijker te pellen zijn. Snij de tomaatjes in partjes.

Tip! Wanneer je niet alle broccoli roosjes gebruikt, dan kun je deze na het koken invriezen. Je hoeft de roosjes daarna alleen nog maar op te warmen. Overgebleven sla kun je goed bewaren door ze in een theedoek te wikkelen en ze daarna in de koelkast te bewaren.

Stap 5

De zomerse dressing maak je in een koekenpan op een laag vuurtje. Snij eerst de helft van de appel in stukjes. Je hoeft de appel niet te schillen hoor. Doe vervolgens een theelepel honing in de pan met 2 eetlepels balsamico-azijn. Voeg daarbij de helft van de blauwe bessen en de stukje appel en laat dit rustig pruttelen totdat het fruit zacht is. Doe er daarna nog 3 eetlepels olijfolie bij en zet het vuur uit. Heb je behoefte aan meer dressing dan kun je er wat water bij doen, waardoor de dressing wel dunner wordt. Of je doet nog wat balsamico-azijn en olijfolie bij. Breng de dressing op smaak met zout en peper.

Stap 6

Tijd om het bord op te maken en lekker te gaan eten 🙂 Gebruik de rest van de appel en de blauwe bessen om het bord verder op te maken.

Leave a Comment