Risotto met gerookte zalm

Dit is mijn versie van een Risotto met gerookte zalm. Geen ingewikkelde ingrediënten, de hoofdbestanddelen zijn zalm, risotto rijst, doperwten, wortels, uitje en natuurlijk Parmezaanse kaas.

Een lekker gerecht voor op een zomerse dag met een wit wijntje. Ook voor kinderen is het lekker om eten. Er zitten geen hele uitgesproken smaken in. Wat door de kleintjes altijd gewaardeerd wordt met een bord die leeg gegeten is.

Het gerecht is eenvoudig om te maken ook voor beginners. Neem er alleen de tijd voor  wanneer je de eerste keer dat de risotto met gerookte zalm maakt. Risotto wordt altijd gezien als een lastig gerecht. Op zich valt dit best mee. Neem er de tijd voor de eerste keer en ga niet nog eens 10 andere dingen doen. Wanneer je het een paar keer gemaakt hebt zul je zien dat een risotto maken eigenlijk best wel eenvoudig is. Dan kun je ook eens een andere versie proberen, zoals paddenstoelenrisottoherfst risottorisotto met chipolata en veel groente of risotto met spinazie.

Veel plezier bij het maken, eet smakelijk en laat even weten of het je gelukt is.

Bereidingstijd

45 minuten

3-4 personen

Gemiddeld

Ingrediënten

 • 1 kopje risotto rijst (of 180 à 200 gram)
 • 100gr plakjes gerookte zalm
 • 1 grote ui
 • 1-2 knoflookteentjes
 • 3-5 wortels
 • 100gr diepvries doperwten
 • 1 theelepel paprika poeder
 • 1 theelepel kurkuma
 • 1 wijnglas witte wijn
 • 800ml vis of kippen bouillon
 • 1 klontje roomboter
 • 100g Parmezaanse kaas (of Grana Pardano)

Keukenbenodigdheden

 • Hapjespan of
 • Grote (koeken)pan
 • Kaasrasp voor de Parmezaanse kaas

Stappen

Stap 1

Om te beginnen maak de uien, wortels en knoflookteentjes schoon. Wanneer dit klaar is snij dan de uien heel fijn. Snij de wortels in de lengte door, zodat je ze daarna makkelijk tegelijkertijd heel klein kan snijden.

Risotto met gerookte zalm-001 Risotto met gerookte zalm-003 Risotto met gerookte zalm-004 Risotto met gerookte zalm-007 Risotto met gerookte zalm-008

Stap 2

Doe de stukjes ui en wortels in de pan met wat olijfolie en een snufje zout. Zet het op een laag vuur. Voeg na een paar minuten de risotto rijst toe, de uien zullen wel al glazig zijn. Roer zo af en toe en wacht totdat de rijst glazig is. Snij intussen de knoflookteentjes fijn en doe deze ook in de pan als de rijst bijna klaar is.

Risotto met gerookte zalm-014 Risotto met gerookte zalm-015 Risotto met gerookte zalm-016

Stap 3

Doe het glas witte wijn in de pan en laat dit inkoken. Doe de kurkuma en de paprika poeder erbij. Wanneer de wijn goed is ingekookt. Voeg dan een soeplepel van de bouillon toe. De risotto rijst zal mooi kleuren door de paprika en kurkuma poeder.

Risotto met gerookte zalm-018 Risotto met gerookte zalm-024 Risotto met gerookte zalm-023 Risotto met gerookte zalm-021 Risotto met gerookte zalm-020

Stap 4

Doe een deksel op de pan, wanneer je die niet hebt geen paniek je zal alleen iets meer vocht moeten toevoegen. Controleer om de zoveel minuten of de rijst al het vocht heeft opgenomen. Wanneer je een streep trekt en je blijft de pan zien voeg dan nog een soeplepel met bouillon toe. Na dit ongeveer 4 keer te hebben gedaan proef je de rijst. Is die nog te hard voeg dan nog een soeplepel bouillon toe.

Risotto met gerookte zalm-025 Risotto met gerookte zalm-027 Risotto met gerookte zalm-029

Stap 5

Wanneer de risotto rijst aan het koken is begin dan met het snijden van de zalm. Snij het in kleine stukjes en bewaar een paar wat grotere stukjes voor garnering. Rasp de parmezaanse kaas. Proef of de risotto klaar is, bij een harde kern nog eventueel wat vocht toevoegen en nog even wat langer laten koken. Voeg tevens na smaak ook nog wat peper en zout toe.

Risotto met gerookte zalm-010 Risotto met gerookte zalm-012 Risotto met gerookte zalm-026

Stap 6

Wanneer de risotto rijst klaar is voeg dan de doperwten toe. Zet na een minuutje of 2 het vuur uit en voeg 1 à 2 handjes van de parmezaanse kaas toe en het klontje boter en roer dit goed door.

Risotto met gerookte zalm-035 Risotto met gerookte zalm-037 Risotto met gerookte zalm-038

Stap 7

Doe de risotto rijst op een bord en doe er nog wat parmezaanse kaas overheen en de overgebleven stukjes zalm.

Risotto met gerookte zalm-045 Risotto met gerookte zalm-044

Showing 2 comments
pingbacks / trackbacks
 • […] kun je ook nog de volgende risotto recepten proberen: Risotto met gerookte zalm, herfst risotto, risotto met chipolata en veel groente of risotto met […]

Leave a Comment