Home Groente Doperwten Risotto met gerookte zalm

Risotto met gerookte zalm

Dit is mijn versie van een Risotto met gerookte zalm. Geen ingewikkelde ingrediënten, de hoofdbestanddelen zijn zalm, risotto rijst, doperwten, wortels, uitje en natuurlijk Parmezaanse kaas.

Een lekker gerecht voor op een zomerse dag met een wit wijntje. Ook voor kinderen is het lekker om eten. Er zitten geen hele uitgesproken smaken in. Wat door de kleintjes altijd gewaardeerd wordt met een bord die leeg gegeten is.

Het gerecht is eenvoudig om te maken ook voor beginners. Neem er alleen de tijd voor  wanneer je de eerste keer dat de risotto met gerookte zalm maakt. Risotto wordt altijd gezien als een lastig gerecht. Op zich valt dit best mee. Neem er de tijd voor de eerste keer en ga niet nog eens 10 andere dingen doen. Wanneer je het een paar keer gemaakt hebt zul je zien dat een risotto maken eigenlijk best wel eenvoudig is. Dan kun je ook eens een andere versie proberen, zoals paddenstoelenrisottoherfst risotto, risotto met chipolata en veel groente of risotto met spinazie.

Veel plezier bij het maken, eet smakelijk en laat even weten of het je gelukt is.

Risotto met gerookte zalm

0 from 0 votes
Recipe by Rob Rollenberg Course: HoofdgerechtDifficulty: Gemiddeld
Servings

4

servings
Kook tijd

45

minutes

In dit recept maken we risotto met gerookte zalm.

Ingredienten

  • 1 kopje risotto rijst (of 180 à 200 gram)

  • 100 gr plakjes gerookte zalm

  • 1 grote ui

  • 1-2 knoflookteentjes

  • 3-5 wortels

  • 100 gr diepvries doperwten

  • 1 theelepel paprika poeder

  • 1 theelepel kurkuma

  • 1 wijnglas witte wijn

  • 800ml vis of kippen bouillon

  • 1 klontje roomboter

  • 100 gr Parmezaanse kaas of Grana Pardano

Stappen

  • Om te beginnen maak de uien, wortels en knoflookteentjes schoon. Wanneer dit klaar is snij dan de uien heel fijn. Snij de wortels in de lengte door, zodat je ze daarna makkelijk tegelijkertijd heel klein kan snijden.
  • Doe de stukjes ui en wortels in de pan met wat olijfolie en een snufje zout. Zet het op een laag vuur. Voeg na een paar minuten de risotto rijst toe, de uien zullen wel al glazig zijn. Roer zo af en toe en wacht totdat de rijst glazig is. Snij intussen de knoflookteentjes fijn en doe deze ook in de pan als de rijst bijna klaar is.
  • Doe het glas witte wijn in de pan en laat dit inkoken. Doe de kurkuma en de paprika poeder erbij. Wanneer de wijn goed is ingekookt. Voeg dan een soeplepel van de bouillon toe. De risotto rijst zal mooi kleuren door de paprika en kurkuma poeder.
  • Doe een deksel op de pan, wanneer je die niet hebt geen paniek je zal alleen iets meer vocht moeten toevoegen. Controleer om de zoveel minuten of de rijst al het vocht heeft opgenomen. Wanneer je een streep trekt en je blijft de pan zien voeg dan nog een soeplepel met bouillon toe. Na dit ongeveer 4 keer te hebben gedaan proef je de rijst. Is die nog te hard voeg dan nog een soeplepel bouillon toe.
  • Wanneer de risotto rijst aan het koken is begin dan met het snijden van de zalm. Snij het in kleine stukjes en bewaar een paar wat grotere stukjes voor garnering. Rasp de Parmezaanse kaas. Proef of de risotto klaar is, bij een harde kern nog eventueel wat vocht toevoegen en nog even wat langer laten koken. Voeg tevens na smaak ook nog wat peper en zout toe.
  • Wanneer de risotto rijst klaar is voeg dan de doperwten toe. Zet na een minuutje of 2 het vuur uit en voeg 1 à 2 handjes van de Parmezaanse kaas toe en het klontje boter en roer dit goed door.
  • Doe de risotto rijst op een bord en doe er nog wat Parmezaanse kaas overheen en de overgebleven stukjes zalm.

Notes

  • Tip: Probeer ook een van de onderstaande risotto’s

Vind je dit recept leuk?

Volg @10xgezonder op Pinterest

Heb je dit recept gemaakt?

Like us on Facebook

Probeer ook deze risotto’s

Naast deze risotto met gerookte zalm staan er op de website ook nog andere heerlijke risotto’s:

Rob Rollenberg
Rob Rollenberg heeft een fascinatie voor voeding en gezond eten, maar heeft dit niet zijn hele leven gehad. Sterker nog vroeger was hij een slechte eter, maar in de loop van de tijd is dit wel anders geworden. Rob hoopt dat hij mensen geïnspireerd kan raken om te kiezen voor duurzame, gezonde en biologische voeding, maar vooral voor zelfgemaakte lekkere recepten.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Recent Posts

Witlof

Witlof koken

Witlof koken is maar een van de vele mogelijkheden, van wat je met deze veelzijdige groente kunt doen. Ook in een salade...

Romige pompoensoep

Weer eens tijd voor soep, dit keer is het de beurt aan een romige pompoensoep. De pompoensoep past goed bij de...

Heldere aspergesoep

Deze heldere aspergesoep bevat natuurlijk asperges, maar daarnaast ook nog prei en wortel en de kruiden bieslook en...