Home Review Review | Lodge Logic koekenpan

Review | Lodge Logic koekenpan

Okee dames, wil jij je man in de keuken hebben koop dan een Lodge Logic koekenpan. Met deze koekenpan en andere pannen van het merk Lodge voelt die zich net zo thuis in de keuken, als achter een barbecue. Deze koekenpan kan op diverse warmtebronnen gebruikt worden, zelfs boven open vuur of op de barbecue. Het is dan ook een robuuste en zware gietijzeren koekenpan. Schrik niet meteen af doordat er geen anti-aanbaklaag op de pan zit. Ik weet zeker dat je hem na de eerste keer gebruikt te hebben verkocht bent. Althans ik was dat in ieder geval wel en het leuke is dat je van deze koekenpan voorlopig geen afscheid hoeft te nemen. Bij een juist onderhoud (en dat is echt niet zo lastig) kun je hem gemakkelijk tientallen jaren gebruiken. Niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook nog eens goed voor het milieu.

Bij het uitpakken van de Lodge Logic koekenpan moest ik meteen terug denken aan die ene aflevering van Jamie Oliver waarin die enkele mijnwerkers voor het eerst een kipfilet, gewikkeld in een serranoham, laat klaarmaken. Dat was dan ook het eerste wat ik klaar maakten in deze koekenpan. Het gerecht paste voor mijn gevoel bij de pan.

Maar voordat ik hem echt ging gebruiken moest ik hem nog uitpakken en even goed schoonmaken met alleen heet water. Gebruik bij voorkeur geen sop. Naarmate je de koekenpan namelijk vaker gaat gebruiken vormt er een soort van anti-aanbaklaag van de verhitte olie. Hoe vaker je de pan gaat gebruiken des te beter deze ook wordt. Met sop zorg je ervoor, dat je deze anti-aanbaklaag, weer weghaalt door de ontvettende werking van afwasmiddel.

Na de koekenpan goed gewassen te hebben moest de eerste laag met olie aangebracht worden. De koekenpan ging op een middelhoog vuur en daarna heb ik een goede laag zonnebloemolie (ongeveer 1cm hoog) laten verhitten voor ongeveer 15 à 30 minuten. Daarna de olie afgieten en de pan afnemen met een keukenpapiertje. Let op! De koekenpan en olie kan nog heet zijn.

Okee, nu even de voorbereidingen treffen voor de kip en daarna ging ik de koekenpan voor het echte werk gebruiken. Zoals al beschreven is in de handleiding, die bij de pan geleverd wordt, moest je pan langzaamaan verhitten vanaf middelhoog vuur naar tenslotte hoog vuur. Dit is een goede tip, want een gietijzeren pan heeft nogal een dikke wand en geeft de warmte later door. Begin je meteen met hoog vuur dan kan het zijn, dat de pan veel te heet is geworden en dan krijg je hem niet zo gemakkelijk meer afgekoeld. Neem ook gerust de tijd om de koekenpan te laten verhitten. Niet 10 seconden, maar dit mag best een paar minuten duren.

Met een klein beetje zonnebloemolie wat voldoende is bakte ik daarna de kip en deze was perfect gebakken. Ik was weer perplex, dat een koekenpan zonder anti-aanbaklaag zo goed te hanteren was. Waarom zijn die koekenpannen met anti-aanbaklaag nou eigenlijk op de markt gekomen? Hadden we niet genoeg aan gietijzer die al door onze oma’s vroeger gebruikt werden. Tijd voor revanche. De gietijzeren koekenpan tegen een gebakken ei. Een gebakken ei vraagt toch om een anti-aanbaklaag?

Nou nee, dus… Ik zette de koekenpan de volgende dag op een middelhoog vuur. Ik had de koekenpan alleen ingesmeerd met wat zonnebloemolie. Voor mijn zoontje maakte ik een gewone gebakken ei en voor mijzelf een uitsmijter. De conclusie was heel kort; de koekenpan van het merk Lodge had gewonnen. En mijn zoontje en ik namen het resultaat in de vorm van een gebakken ei en uitsmijter tot ons.

Hoe verhoudt deze pan zich dan met de ijzeren De Buyer mineral koekenpan. Nou ja eigenlijk heel goed. Ze hebben beide geen anti-aanbaklaag en wat betreft onderhoud moet je ook dezelfde methode aanhouden. Toch vraagt de De Buyer mineral koekenpan voor mijn gevoel meer om het bakken van biefstuk of een ander stukje vlees, die eens goed dichtgeschroeid moet worden. De Buyer mineral koekenpan vraagt om extreem hoog vuur en voor de Lodge Logic koekenpan mag dit wat minder. Neemt niet weg, dat je daarin ook niet goed een biefstuk kunt bakken hoor. Kortom moet je of wil je tussen deze twee pannen kiezen dan zou ik voor Lodge Logic koekenpan gaan. Een betere allround pan die gemakkelijker in gebruik is en voor meer doeleinden te gebruiken is.

Zit er dan nog een minpunt aan deze koekenpan. Ja, één puntje mis je op deze pan en dat is een steel. Natuurlijk kun je een theedoek pakken om de pan te verplaatsen of je kunt eventueel een losse plastic steel bestellen. Toch vind ik het ontbreken van de steel jammer. Voor de mensen met een kleinere oven is het ontbreken van een steel natuurlijk weer een voordeel. Zij kunnen eindelijk eens een pan zo in de oven schuiven.

Conclusie Lodge Logic koekenpan

Van de kookwinkel Kookpunt kreeg ik de kans om deze Lodge Logic koekenpan te testen. Ik was net gelukkig met mijn nieuwe ijzeren De Buyer mineral koekenpan en toen kwam deze koekenpan. Eigenlijk was ik niet van plan om hem te houden. Mijn collectie aan koekenpannen was immers compleet. Althans dat dacht ik. Deze koekenpan ga ik net zo vaak, misschien wel vaker gebruiken dan mijn ijzeren De Buyer mineral koekenpan. En mijn Le Creuset koekenpan blijf ik ook nog wel gebruiken, maar zeker niet zo vaak dan voorheen.

Rob Rollenberg
Rob Rollenberg heeft een fascinatie voor voeding en gezond eten, maar heeft dit niet zijn hele leven gehad. Sterker nog vroeger was hij een slechte eter, maar in de loop van de tijd is dit wel anders geworden. Rob hoopt dat hij mensen geïnspireerd kan raken om te kiezen voor duurzame, gezonde en biologische voeding, maar vooral voor zelfgemaakte lekkere recepten.

7 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Kwaliteit
Levensduur
Prijs

Recent Posts

Focaccia met rozemarijn

Wanneer je zin hebt in een brood, als bijgerecht, bij de Italiaanse of Griekse keuken dan heb je...

Gekleurde bietensalade

Bieten, als ik vroeger ergens een hekel aan had, dan waren het wel bieten. Gelukkig is dit nu...

Risotto met gerookte zalm

Dit is mijn versie van een Risotto met gerookte zalm. Geen ingewikkelde ingrediënten, de hoofdbestanddelen zijn zalm, risotto...