Home Review Review | Koekenpan De Buyer Mineral B-Element

Review | Koekenpan De Buyer Mineral B-Element

Onlangs een nieuwe koekenpan gekocht. Mijn huidige Le Creuset koekenpan was al bijna toe aan vervanging. Hoewel dit een geweldige koekenpan was. Ik heb er volgens mij zo’n 2 jaar meegedaan. Ging ik toch op zoek naar een andere soort koekenpan. Het liefst eentje zonder anti-aanbaklaag, want daarmee kun je een stukje vlees echt goed dichtschroeien.

De keuze is daarin nog best groot en de prijzen soms ook. Toen kwam ik toevallig deze koekenpan van De Buyer tegen. De koekenpan heet voluit De Buyer Mineral B-Element. Het is een zware pan van metaal en in de winkel werd ik al gewaarschuwd, dat hij er nu nog mooi uitziet. De koekenpan zou echter na enkele keren bakken er zwart uitzien. Maar ondanks dat de koekenpan zwarter zou worden, zou die zijn werk beter gaan doen.

Thuis gekomen heb ik de koekenpan eerst eens goed gewassen en daarna 2x ingebakken met wat zonnebloemolie. Volgens de verpakking mocht het best wel een beetje roken. De olie zou dan goed intrekken in de pan. Hierdoor krijg je al een soort anti-aanbaklaag. Dit proces zou je ook zo af en toe moeten doen.

Daarna werd het tijd om te gaan bakken met de De Buyer Mineral B-Element koekenpan en, dat viel zeker niet tegen. Inderdaad het vlees wat ik bakte plakte niet. En nu ik de koekenpan al een 30-tal keer gebruikt heb en de pan langdurig op hoog vuur gehad te hebben sta ik nog steeds versteld van de pan. Het vlees bakt niet aan en schroeit heel mooi dicht. Ook aardappeltjes kunnen je er heel mooi in bakken.

Mocht je toch last krijgen van aangebakken resten op de pan, dan maak je deze het gemakkelijkst schoon door water en flink wat zout in de pan te doen. Daarna zet je de koekenpan op het vuur en laat je het water even goed koken. Daarna moet je de koekenpan wel weer behandelen met olie.

Conclusie De Buyer Mineral B-Element

De koekenpan De Buyer Mineral B-Element is een perfecte pan om je vlees en aardappels in te bakken. De pan kan een grote hitte verdragen en daardoor krijg je een mooi gebakken korst aan het vlees en prachtige goudbruine gebakken aardappels met een bite. Het is geen all-round koekenpan, dus daarom heb ik mijn Le Creuset koekenpan ook nog in gebruik. Voor de prijs hoef je het niet te laten om deze koekenpan, als tweede pan te gebruiken. En wanneer je hem goed behandeld gaat die volgens mij tientallen jaren mee. Ondanks de steeds zwarter wordende kleur.

De Buyer Mineral B-Element kopen?

De Buyer Mineral B-Element is vrijwel overal te koop. Online de pan aanschaffen? Neem dan een kijkje op bijvoorbeeld bol.com.

Rob Rollenberg
Rob Rollenberg heeft een fascinatie voor voeding en gezond eten, maar heeft dit niet zijn hele leven gehad. Sterker nog vroeger was hij een slechte eter, maar in de loop van de tijd is dit wel anders geworden. Rob hoopt dat hij mensen geïnspireerd kan raken om te kiezen voor duurzame, gezonde en biologische voeding, maar vooral voor zelfgemaakte lekkere recepten.

18 REACTIES

 1. Voor mij zijn de de Buyer hapjes-en koekenpan perfecte pannen..Het inbranden kost even wat tijd maar hierna bakt er weinig meer aan. En wat het gewicht v/d pan betreft: je hoeft dan niet meer aan gewichtheffen te doen :-)

  • Beste Hans, inderdaad DeBuyer zijn fantastische pannen en dan ook nog eens goed betaalbaar. Binnenkort test ik een gietijzeren pan van Lodge. Ik ben benieuwd hoe deze bevalt.

 2. Hallo. Hoe heet wordt de steel ? Op het eerste zicht ziet die er niet hittebestendig uit. Alvast dank bij voorbaat.
  Hadden thuis vroeger zulke ouwe pannen met houten steel. Hadden ze beter gehouden ipv over te schakelen op nieuwerwetse dingen.

  • Dag Roger, de steel van de pan wordt niet heet. Behalve natuurlijk als je hem in oven plaatst. Ik kan hem in altijd gewoon oppakken. Hoe hoog het vuur ook heeft gestaan.

 3. Ik heb een vraag.. ik heb ook een debuyer koekenpan gekocht en er zit een zwart laagje op de pan lijkt het, niet erin.. is dit normaal? Dit is gekomen, nadat ik de pan per ongeluk een kwartiertje op laag vuur heb laten staan, zonder iets erin. Alvast bedankt voor een reactie :)

 4. Nadeel vind ik, ik kook veel Italiaans, dat je er niet zo goed zuren aan toe kan voegen, wijn, tomaten, citroen , bedoel ik. Bakken doet ie prima. Maar zuren lossen de zwarte laag weer op

 5. Hoe zit het met de buitenkant van deze pannen? Er zit een bladderende zwarte laag op de mijne, die ik er liever af heb….

 6. Haha na 10x bewerken volgens recept met raapzaadolie, zag de pan er prachtig uit mooi zwart en spiegelglad, even uitproberen eitje bakken. Bèm muurvast en de laag ging mee! Helemaal opnieuw, nu met archaideolie, dun laagje olie nadat de pan was opgewarmd, overtollige opgedept, 3x gedaan, zag er goed uit. Weer eitje en? Er weer uit moeten schrapen. Ik gooi hem het raam uit grrrr zo ongeveer. Geef mij maar teflon. O ja de steel zou niet heet worden?! Zeker vuurvaste handen?
  ?

 7. Beste Rob, ik gebruik al jaren de Buyer één “gewone”en één mineral B, maar nu wil ik een nieuwe 32cm omdat de oude een bolle bodem heeft gekregen (ik kook nu op inductie) en zie dat er ook een mineral B pro is met rvs handvat. De 32cm trouwens met twee handvaten lijkt mij ook praktisch, maar wat is nou het echte verschil tussen de “gewone”en de mineral B. En is die met de rvs handgreep misschien lichter? Hoor het graag en alvast bedankt!

  Met vriendelijke groet, Anke Escherich

 8. De bodem van de DeBuyer Mineral B-Element Koekenpan 32 cm trekt na verloop van tijd (3 jaar) krom. Het midden van de pan ligt daardoor 2,5 mm hoger dan de buitendiameter waardoor het midden olie ontbeert met aanbranden tot gevolg.
  Kooktoestel: Inductie. Pan is nooit oververhit geraakt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Kwaliteit
Levensduur
Prijs

Recent Posts

Basis tomatensaus recept

Tomatensaus, wie kent het niet. In deze basis uitleg laat ik zien hoe je standaard basis tomatensaus maakt...

Tagliatelle all’aglio, olio e pe­pe­ron­ci­no met asperges en spruiten

Tagliatelle all'aglio, olio e pe­pe­ron­ci­no voor velen beter bekend met spaghetti. De reden waarvoor ik voor Tagliatelle heb...

Risotto met Chipolata en veel groenten

Regelmatig eten wij Risotto, dit keer was het Risotto met Chipolata en veel groenten. Wat dat betreft kun...