De eerste stappen van vrijwel ieder gerecht begint met het snijden. Althans als je met verse ingrediënten aan het koken bent. Een onmisbare hulpmiddel in de keuken dus! Nu ben ik al enige tijd in het bezit van een Eden Classic Damast koksmes. En vanaf het eerste snijmoment was ik al weg van dit koksmes. Wow, wat een scherpte. Dit zorgde ervoor dat ik veel beter kon snijden, en ook nog eens veel sneller.
Nu mocht ik van knivesandtools.nl ook nog eens een Eden Classic Damast Santokumes en schilmesje uitproberen. Natuurlijk had ik zoiets van: kom maar op!
Het belang van een goed mes in de keuken
Ieder huishouden zou een goed (lees scherp) mes in huis moeten hebben. Toen ik begon met koken, gebruikte ik een mix van een goedkoop schilmesje, broodmes (echt waar) en zo’n hele goedkope en flexibele koksmes. De enige reden waarom ik deze mix gebruikte, was het gebrek aan een goed mes. Met geen één mes kon ik echt lekker werken. Zonder het toentertijd echt te beseffen, zorgde dit voor gevaarlijke situaties in de keuken. Je oefent namelijk meer kracht uit bij het snijden en de kans dat je mes uitschiet is ook nog eens groter. Met alle gevolgen van dien.
En natuurlijk kost het ook nog eens veel meer tijd en kun je niet zo verfijnd snijden, dan met een goed mes. Toen ik de overstap maakte naar een beginners koksmes (±€30) was ik al verbaasd hoeveel beter en sneller ik kon snijden. Ik kon opeens uien beter en fijner snipperen. Een pompoen snijden, ging ook een heel stuk gemakkelijker.
En zodra ik de smaak te pakken had met snijden, begon ik mij te interesseren in andere koksmessen. De kenners (koks) hebben allemaal hun eigen voorkeur, maar met prijzen vanaf €100,- werd het mij dan toch te gortig. Regelmatig kwam ik ook het huismerk Eden tegen van knivesandtools.nl, die aantrekkelijker geprijsd zijn. En deze Eden messen kregen ook overal goede recensies.
Een Eden koksmes werd dan ook mijn keuze. Ik twijfelde nog tussen een gewone Eden koksmes of degene met Damast staal. Aangezien de Eden Classic Damast er zo gaaf uitziet, besloot ik hiervoor te gaan.
En daar heb ik geen moment spijt van gehad. Vanaf het eerste moment snijdt het mes fantastisch. Niet lang daarna heb ik ook nog slijpstenen gekocht, want alle messen verliezen op een gegeven moment hun scherpte. Met deze slijpstenen zorg je ervoor, dat de messen hun scherpte weer terug krijgen. Op knivesandtools.nl staan de diverse mogelijkheden om je mes te slijpen en er staat ook nog een videohandleiding voor de slijpstenen.
De Eden Classic Damast koksmes
Dit koksmes heb ik nu ruim een jaar in gebruik en ik ben er nog steeds heel erg blij mee. Het aantal groentes, die ik hiermee gesneden heb is bijna ontelbaar geworden. Ik heb het mes nu een aantal keren geslepen, waardoor deze nog steeds vlijmscherp is.
Een koksmes kun je heel breed inzetten. Niet alleen om groentes te snijden, maar ook vlees, vis en kruiden zijn geen enkel probleem. Als je het mij vraagt is de Eden Classic Damast koksmes een topper op het gebied van comfort (hij houdt prettig vast), scherpte (geen enkel keer gehad, dat ik meer kracht moest zetten), betrouwbaarheid (hij voelt nog als nieuw) en dan ook nog zo scherp geprijsd.
De Eden Classic Damast Santokumes en de Eden Classic Damast schilmes
Ja, een Santokumes is een ander soort mes dan een koksmes. Maar wel net zo multifunctioneel. Geschikt voor vlees, vis en groenten. Een groot verschil ten opzichte van bovenstaande Franse koksmes is, dat je niet wiegend kunt snijden. Dit komt doordat het snijvlak veel rechter is. Een Franse koksmes loopt iets ronder, waardoor je wel wiegend kunt snijden. Het was daarom ook even wennen de afgelopen weken om met deze Eden Classic Damast Santokumes te snijden.
Nu ik daaraan gewend ben, is het toch wel een hele fijne mes. Hij is kleiner, lichter en heeft geen punt aan het einde. Doordat die geen punt heeft voelt die, gek genoeg, ook wel veiliger. Ik twijfel daarom ook nog of ik straks weer de koksmes ga gebruiken of dat ik toch nog het Santokumes gebruiken. Dit is natuurlijk nu meer een luxe probleem, dan een functioneel probleem.
Welke keuze moet jij dan maken? Of het koksmes of het Santokumes? Hierover nadenkend kan ik je gewoon geen goed advies geven. Beide zijn even goed en toch verschillend. Qua prijs maakt het ook al niet uit. Met het mes op mijn keel zou ik kiezen voor de koksmes. Maar deze keuze is alleen berust op het feit, dat ik daar meer aan gewend ben.
Ook mocht ik het schilmesje testen. Bedoeld om te schillen en dat doet die dan ook uitstekend. Zelf gebruikte ik het mesje zelfs nog wat veelzijdiger. Ik gebruikte het mesje namelijk ook als Officemes. Even gemakkelijk het zaadlijst wegsnijden van een tomaat of puntpaprika of het fijn snijden van een knoflookteentje. Daarom lagen de afgelopen weken er zowel het schilmesje als Santokumes op mijn snijplank.
Conclusie
Met huismerk Eden van knivesandtools.nl krijg je zeker waar voor je geld. Het snijwerk zal jou een stuk gemakkelijker afgaan en dit scheelt weer wat tijd. Of je nu kiest voor de Eden Classic Damast koksmes of de Eden Classic Damast Santokumes. Zorg er in ieder geval voor, dat je ook slijpstenen besteld, zodat de messen scherp blijven. Een officemes of schilmes in de keuken is ook geen onnodige aanschaf.
Neem dus gerust een kijkje op de website van knivesandtools.nl voor de Eden Classic Damast messen!
Hoe snij je
In de categorie hoe snij je laat ik zien hoe je bepaalde groentes het beste kunt snijden. Dit doe ik met behulp van foto’s. Voor de doorgewinterde hobby-koks zal dit allemaal al bekend zijn, maar voor beginnende hobby-koks en de gewone man of vrouw die ‘s avonds voor een bord warm eten zorgen kan het een handige aanvulling zijn. Hoe sneller je op een gegeven moment kan snijden des ter eerder is het eten klaar.
[…] Sinds een langere tijd gebruik ik een koksmes van het huismerk van Knives and Tools en deze bevallen uitstekend. Al snel kocht ik ook slijpstenen, zodat mijn messen scherp blijven. Nu mocht ik onlangs van hun ook nog een Santokumes testen. De review van deze messen staan hier. […]