Recept Spelt eierkoeken


Het is zaterdagochtend en het regent. Mijn vrouw en zoontje zijn de boodschappen aan het halen en onze jongste dochter ligt net op bed. Tijd om met onze oudste dochter koekjes te gaan bakken. Dit keer besloten we om eierkoeken te maken. Hoewel, ik gaf de suggestie en zij stemde daar natuurlijk mee in. Ik vind het altijd leuk, als ik wat hulp van de kinderen krijg in de keuken. Soms komt het tijd-technisch niet helemaal uit, maar dit keer hadden we alle tijd. Voor kinderen is het ook leuk om te helpen. Het omgaan met de verschillende ingrediënten, het wegen en meten,  omgaan met de keukenmachine en soms ook een scherp mes mogen gebruiken. En dan mogen ze ook nog eens proeven tussendoor. Maar goed tijd om met de eierkoeken aan de slag te gaan.

Om eierkoeken te maken moest ik zelf ook even op zoek naar een recept. Wanneer ik op zoek ga naar een recept, kijk ik altijd naar verschillende recepten en kijk dan welke mijn voorkeur heeft. Eventueel pas ik nog het één en ander aan. Hoewel het met bakken van koek, cake en brood wel noodzakelijk is, dat je de juiste verhoudingen aan houdt. Al snel kwam ik erachter, dat ik één ingrediënt miste. En dat was ammoniumbicarbonaat, ook wel alkali genoemd. Dit ingrediënt zorgt voor een kleverige eierkoek, zoals je deze ook bij goede bakkers tegen komt.


Niet getreurd, ook zonder dit ingrediënt maak je een heerlijke homemade eierkoek. Ik gebruikte minder suiker, dan ik in andere recepten vond, maar door extra smaken toe te voegen merk je daar niets van.


Bereidingstijd

30 minuten

6 eierkoeken

Eenvoudig

Ingrediënten

  • 150 gram (spelt)bloem of tarwebloem
  • 3 eieren
  • 75 gr fijne suiker
  • 1,5 theelepel bakpoeder

Optioneel

 • 1 theelepel kaneel
 • of 1 theelepel geraspte citroenschil
 • of 1 theelepel geraspte sinaasappelschil

Keukenbenodigdheden

Stappen Spelt eierkoeken

Stap 1

Zet de oven aan op 180ºC. Daarna moet je eerst het eiwit stijf kloppen. Het stijfkloppen van het eiwit doe je zonder het eigeel, dit gaat namelijk beter. Het splitsen van eiwit en eigeel kun je doen door het eigeel van de ene naar de andere schaal over te gieten, maar je kunt ook het eiwit door je vingers laten lopen. Heel precies hoeft dit niet, want straks meng je toch alles door elkaar.

Stap 2

Wanneer het eiwit gescheiden is gaan we deze stijfkloppen. Zet daarvoor de handmixer of keukenmachine op de hoogste stand. Houd ook 75 gram fijne suiker bij de hand. Voeg de suiker aan het eiwit toe, zodra het eiwit enigszins stijf is.

Stap 3

Is het eiwit net zo stijf als slagroom? Voeg dan het eigeel toe en meng dit nog eens door elkaar met de keukenmachine of handmixer. Het meeste werk zit er nu al weer op.

Stap 4

Tijd om het bloem met bakpoeder toe te voegen. Zeef bij voorkeur het bloem. Voeg eventueel een smaakje toe. Ik gebruikte een goede theelepel kaneel. Mijn dochter is ook dol op kaneel, dus dat was weer een pluspunt voor papa. Meng het bloem voorzichtig door het eiwit mengsel. Vouw als het ware de bloem door het eiwit.

Stap 5

Tijd om de eierkoeken te vormen op een bakplaat. Leg wat bakpapier op de bakplaat en gebruik een pollepel (ongeveer een half tot hele pollepel vol). Houd voldoende ruimte tussen de eierkoeken, want ze lopen nog wat uit in de oven. Dan moeten ze 15 minuten in de oven en de eierkoeken zijn klaar.

Stap 6

Laat ze nog even afkoelen op een keukenrek. En dit is dan het resultaat van onze eigen gemaakte eierkoeken! Wil je ze wat langer bewaren? Vries de eierkoeken dan in.

Showing 3 comments
 • scarries
  Beantwoorden

  Zitten nu in de oven! Die van mij zijn alleen een stuk kleiner en lopen niet zo uit? :p

 • Marieke
  Beantwoorden

  Geen speltbloem in huis, dan maar gezeefd speltmeel. Suiker vervangen door honing. Ze zijn niet zo groot geworden, maar wel erg lekker.

 • Wilma
  Beantwoorden

  Dankjewel voor het recept. Ik heb de suiker vervangen door honing. De koeken heb ik wat plakkerige gemaakt door in de 12 bakminuut ze flink te bestrijken met honingwater?

Leave a Comment