Home Recept type Brood recepten Recept Spelt eierkoeken

Recept Spelt eierkoeken

Het is zaterdagochtend en het regent. Mijn vrouw en zoontje zijn de boodschappen aan het halen en onze jongste dochter ligt net op bed. Tijd om met onze oudste dochter koekjes te gaan bakken. Dit keer besloten we om eierkoeken te maken. Hoewel, ik gaf de suggestie en zij stemde daar natuurlijk mee in. Ik vind het altijd leuk, als ik wat hulp van de kinderen krijg in de keuken. Soms komt het tijd-technisch niet helemaal uit, maar dit keer hadden we alle tijd. Voor kinderen is het ook leuk om te helpen. Het omgaan met de verschillende ingrediënten, het wegen en meten, omgaan met de keukenmachine en soms ook een scherp mes mogen gebruiken. En dan mogen ze ook nog eens proeven tussendoor. Maar goed tijd om met de eierkoeken aan de slag te gaan.

Om eierkoeken te maken moest ik zelf ook even op zoek naar een recept. Wanneer ik op zoek ga naar een recept, kijk ik altijd naar verschillende recepten en kijk dan welke mijn voorkeur heeft. Eventueel pas ik nog het één en ander aan. Hoewel het met bakken van koek, cake en brood wel noodzakelijk is, dat je de juiste verhoudingen aan houdt. Al snel kwam ik erachter, dat ik één ingrediënt miste. En dat was ammoniumbicarbonaat, ook wel alkali genoemd. Dit ingrediënt zorgt voor een kleverige eierkoek, zoals je deze ook bij goede bakkers tegen komt.

Niet getreurd, ook zonder dit ingrediënt maak je een heerlijke homemade eierkoek. Ik gebruikte minder suiker, dan ik in andere recepten vond, maar door extra smaken toe te voegen merk je daar niets van.

Recept Spelt eierkoeken

0 from 0 votes
Recipe by Rob RollenbergCourse: Taart en gebakCuisine: HollandsDifficulty: Makkelijk
Servings

6

servings
Kook tijd

30

minutes

In dit recept maken we eierkoeken van spelt. De onderstaande ingrediënten zijn goed voor 6 eierkoeken.

Ingredienten

  • 150 gram (spelt)bloem of tarwebloem

  • 3 eieren

  • 75 gr fijne suiker

  • 1,5 theelepel bakpoeder

  • Optioneel: 1 theelepel kaneel of 1 theelepel geraspte citroenschil of 1 theelepel geraspte sinaasappelschil

Stappen

  • Zet de oven aan op 180ºC. Daarna moet je eerst het eiwit stijf kloppen. Het stijfkloppen van het eiwit doe je zonder het eigeel, dit gaat namelijk beter. Het splitsen van eiwit en eigeel kun je doen door het eigeel van de ene naar de andere schaal over te gieten, maar je kunt ook het eiwit door je vingers laten lopen. Heel precies hoeft dit niet, want straks meng je toch alles door elkaar.
  • Wanneer het eiwit gescheiden is gaan we deze stijfkloppen. Zet daarvoor de handmixer of keukenmachine op de hoogste stand. Houd ook 75 gram fijne suiker bij de hand. Voeg de suiker aan het eiwit toe, zodra het eiwit enigszins stijf is.
  • Is het eiwit net zo stijf als slagroom? Voeg dan het eigeel toe en meng dit nog eens door elkaar met de keukenmachine of handmixer. Het meeste werk zit er nu al weer op.
  • Tijd om het bloem met bakpoeder toe te voegen. Zeef bij voorkeur het bloem. Voeg eventueel een smaakje toe. Ik gebruikte een goede theelepel kaneel. Mijn dochter is ook dol op kaneel, dus dat was weer een pluspunt voor papa. Meng het bloem voorzichtig door het eiwit mengsel. Vouw als het ware de bloem door het eiwit.
  • Tijd om de eierkoeken te vormen op een bakplaat. Leg wat bakpapier op de bakplaat en gebruik een pollepel (ongeveer een half tot hele pollepel vol). Houd voldoende ruimte tussen de eierkoeken, want ze lopen nog wat uit in de oven. Dan moeten ze 15 minuten in de oven en de eierkoeken zijn klaar.
  • Laat ze nog even afkoelen op een keukenrek. En dit is dan het resultaat van onze eigen gemaakte eierkoeken! Wil je ze wat langer bewaren? Vries de eierkoeken dan in.
Rob Rollenberg
Rob Rollenberg heeft een fascinatie voor voeding en gezond eten, maar heeft dit niet zijn hele leven gehad. Sterker nog vroeger was hij een slechte eter, maar in de loop van de tijd is dit wel anders geworden. Rob hoopt dat hij mensen geïnspireerd kan raken om te kiezen voor duurzame, gezonde en biologische voeding, maar vooral voor zelfgemaakte lekkere recepten.

3 REACTIES

  1. Geen speltbloem in huis, dan maar gezeefd speltmeel. Suiker vervangen door honing. Ze zijn niet zo groot geworden, maar wel erg lekker.

  2. Dankjewel voor het recept. Ik heb de suiker vervangen door honing. De koeken heb ik wat plakkerige gemaakt door in de 12 bakminuut ze flink te bestrijken met honingwater?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Recent Posts

Aardappels uit de oven

Dit recept aardappels uit de oven is heel gemakkelijk, maar ook heel lekker. Ook al heb je...

Gratin van uien en 4 kazen

Heb je ook een overschot aan uien en nog wat stukken kaas over? Maak dan deze gratin van...

Zachte witte broodjes van speltbloem

Sinds wij deze zachte witte broodjes zelf maken eten wij bijna geen ander brood meer, ondanks de...