Recept hartige taart: Preitaart met makreel

Heerlijk een hartige taart, toch? En deze eenvoudige preitaart met makreel is ook nog eens gemakkelijk en snel te maken. Er gaat niet veel meer in dan makreel en …. inderdaad prei. Wanneer je de hartige taart in de avond eet, serveer er dan nog lekkere salade bij, zodat je een complete maaltijd hebt.

En hoewel de preitaart lang in de oven moet, zijn de handelingen eigenlijk zo gedaan. Ideaal dus, als je je handen vrij wilt hebben in de avond. Je kunt de preitaart eventueel ook in de ochtend of middag bereiden, zodat je hem ‘s avonds alleen hoeft op te warmen.

Nog één opmerking over het korstdeeg. Ik maakte het deeg van volkoren tarwemeel. Daarom deed ik er nog 5 gram extra roomboter bij. Anders zou het deeg te droog worden.

Recept hartige taart: Preitaart met makreel

Rob Rollenberg

Voorbereiding: 00:20
Kook tijd: 00:40
Totale tijd: 01:00

Opbrengst: Een hartige taart voor 2 personen

Ingrediënten

 • 1 gerookte makreel
 • 2 prei
 • 250 gram korstdeeg
 • eieren
 • 125ml Crème Fraiche
 • 1-2 handje geraspte kaas
 • 1 theelepel paprikapoeder
 • 1 theelepel kerrie
 • 1/2 theelepel koriander
 • 1/2 theelepel komijn
 • 1 klontje roomboter
 • Optioneel: 1/4 stukje mozzarella

Keukenbenodigdheden

Ingrediënten hartige preitaart met makreel

   Stappen

  1. Maak allereerst het korstdeeg, want deze moet eerst nog een half uur in de koelkast.
  2. Snij de prei in lengte doormidden en vervolgens in halve ringen. Fruit vervolgens de prei stukjes in een beetje olie en de eetlepel roomboter met wat zout in een koekenpan.
  3. Verzamel de kruiden en doe deze ook bij de prei. Alsook wat gemalen zwarte peper.
  4. Dan de makreel. Dit kost wel even tijd om al het eetbare eraf te plukken. Let vooral op de graatjes! In de makreel zitten er een hoop verstopt.
  5. Nu bijna alle voorbereidingen gedaan zijn, mag de oven voorverwarmd worden op 180ºC. Klop de 3 eieren los met wat zout en peper. En doe tevens de Crème Fraiche en de helft van de geraspte kaas erbij.
  6. Vet de bakvorm in met wat zonnebloemolie. Bestuif het daarna met bloem. Rol vervolgens het deeg uit tot een dikte van 0,5cm en groot genoeg voor de bakvorm. Om uitrollen gemakkelijker te maken bestuif je ook het werkblad met bloem. Bedek vervolgens de bakvorm. Haal het overtollig deeg weg bij de randjes. En gebruik dit eventueel om ontstane gaatjes of scheurtjes te dichten. Prik daarna nog wat gaatjes met vork in de bodem.
  7. Vul vervolgens de taart met de makreel stukjes, prei en de losgeklopte eieren. Bestrooi daarna de taart met geraspte kaas. Ik had nog een stukje mozzarella over, dus die ik kon zo meteen opmaken. Zet de preitaart in de oven voor 35-45 minuten. De laatste 5 minuten kun je de oven ook wat hoger zetten voor een mooiere kleur.
  8. Haal de preitaart niet direct uit zijn bakvorm. Wacht een paar minuten, zodat die gemakkelijker uit zijn vorm gaat.

Recept hartige taart: preitaart met makreel

Misschien vind je dit ook leuk!

Leave a Comment