Quinoa met roerbakgroenten en kipspiesjes


Tot enkele maanden geleden had ik nog nooit Quinoa gegeten. Ondanks de hype voelde ik mij niet erg aangetrokken tot de Quinoa, doordat deze wel van heel erg ver weg kwam. Met dit recept Quinoa met roerbakgroenten en kipspiesjes uit de beebox is er gebruik gemaakt van Nederlandse Quinoa. En dan wordt het ineens wel interessant om de Quinoa te gaan proeven. Immers variatie in voeding kan kwaad.

De Quinoa van Nederlandse bodem is in samenwerking met de Universiteit van Wageningen ontwikkelt. Deze volkoren Quinoa voorziet t.o.v. aardappels, volkoren rijst of volkoren pasta over meer eiwitten en vezels. Een bron van Vitamine B1, B6 en E en is rijk aan ijzer, foliumzuur, fosfor en magnesium. Een mooie toevoeging als alternatief voor rijst, pasta en aardappelen. Maar…..zorg wel voor voldoende afwisseling.


Maar goed nu tijd voor het recept. Overigens ik had de kipspiesjes al helemaal compleet, maar je kunt deze natuurlijk gemakkelijk maken met kipfilet of kippendijen. Breng de kipstukken dan op smaak met olie, zout en peper, kerriepoeder, gemberpoeder en korianderpoeder.


Bereidingstijd

30 minuten

2 personen

Gemiddeld

Keukenbenodigdheden

Ingrediënten Quinoa met roerbakgroenten en kipspiesjes

  • 200 gram kipsatevlees
  • 100 gram quinoa
  • 0.5 chinese kool
  • 0.5 paksoy
  • 150 gram nameco (paddenstoelen)
  • 1 gele ui
  • 1 cm verse gember
  • 1 knoflook teen

Ingrediënten Quinoa met roerbakgroenten en kipspiesjes

  • 2 eetlepels ketjap
  • 0.5 theelepel sambal of 1 verse peper
  • Zeezout en peper
  • Optioneel: 1 theelepel sesamzaad
  • Optioneel: 1/4 bouillonblokje om de Quinoa in te koken

Stappen Quinoa met roerbakgroenten en kipspiesjes

Stap 1

Zet een pannetje op het vuur met voldoende water of bouillon voor de Quinoa. Er moet 2x zoveel water in de pan, als dat er straks Quinoa in gaat. En dan gaat het nu het meeste werk beginnen. Het snijden van de groente. Spoel de Chinese kool even af en verwijder eventueel het buitenste blad, als deze lelijk is. Snij daarna vanaf de bovenkant er dunne plakken vanaf.

Let op! Maak je dit recept voor meer personen, dan gebruik je de gehele Chinese kool. Houdt er dan rekening mee, dat je de kern er ook uit snijdt. Snij hiervoor eerste de Chinese kool in tweeën en verwijder dan de kern.

Stap 2

Ook de paksoi gebruik je maar voor de helft. Breek enkele stukken paksoi af. Snij vanaf de onderkant een stukje af. Was de stengels paksoi. Snij het blad los van de stengel. Snij vervolgens het blad in stukken en daarna de witte stengels. Het blad bak je straks aan einde heel even mee.

Stap 3

Wanneer de Chinese kool en paksoi zijn gesneden, zal waarschijnlijk het water ook wel koken. Doe dan de Quinoa in de pan voor 12-15 minuten. Snij dan het knoflookteentje fijn, net als de gember.

Stap 4

Snij daarna nog de peper (of je moet sambal hebben gebruikt) en snipper de ui.

Stap 5

Fruit vervolgens de ui, knoflook, gember, sambal of peper in een wok. Bak de kipspiesjes in een koekenpan met wat olie en een eetlepel ketjap. Maak tussendoor ook nog de paddenstoelen schoon door het onderste deel eraf te halen.

Let op! de ketjap kan snel aanbranden. Wanneer je de kipspiesjes gebruikt met kippendij voeg dan later de eetlepel ketjap toe.

Stap 6

Wanneer de uien gefruit zijn mag de Chinese kool en de harde stukken van paksoi toegevoegd worden aan de wok. Wok deze groente een minuut 3 op middelhoog vuur mee. Blus vervolgens af met 1 lepel ketjap en breng verder op smaak met zout en peper.  Houd de kipspiesjes wel tussendoor in de gaten.

 

Stap 7

Haal de kipspiesjes uit de pan en bak de paddenstoelen nog even aan in dezelfde koekenpan. Doe ook het groene blad van de paksoi in de wokpan. Inmiddels is alles klaar om het bord op te maken.

Stap 8

En klaar is de Quinoa met roerbakgroente en kipspiesjes. Strooi eventueel over de kipspiesjes wat sesamzaad.

Misschien vind je dit ook leuk!

Showing 2 comments
  • Lia Janssen
    Beantwoorden

    Rob,
    we hebben het geprobeerd maar het is echt een heerlijk gerecht! super.

  • Ina
    Beantwoorden

    Vast lekker en gezonder zonder de kip.

Leave a Comment