Home Keuken Franse recepten Quiche met spinazie

Quiche met spinazie

Een hartige taart, als deze quiche met spinazie is een prima compleet avondmaal. Wij kregen hem gisteren met z’n tweeën niet op. Je kunt de quiche met spinazie natuurlijk ook inzetten, als bijgerecht of als lunchgerecht. Een quiche kun je weer verwarmen, dus maak hem vooral, wanneer jij tijd hebt!

Aangezien ik nog enkele producten over had uit de beebox van vorige week besloot ik, deze maar in te zetten in de quiche met spinazie. Ik ben dol op recepten met wat overgebleven groente of overgebleven producten. Het voelt altijd zo zinloos om overgebleven beetjes weg te gooien. Door deze overgebleven beetjes een bijrol te geven in je gerechten, krijg je meer smaak zonder er extra voor te hoeven betalen. De hoofdrol in deze quiche met spinazie is natuurlijk de spinazie, dus daarvan moet er wel voldoende zijn!

Ik heb gebruik gemaakt van zelfgemaakte (snelle) bladerdeeg, maar je kunt natuurlijk ook de bladerdeeg vellen kant-en-klaar kopen. Is zelfgemaakte bladerdeeg, dan veel beter? Nou, dat zou ik zo niet durven te beweren. Alleen als je het zelf maakt, heb je wel meer controle op de ingrediënten. Je kunt eventueel de bloem deels vervangen door speltmeel bijvoorbeeld. Voor mij betekent het zelf maken vooral, dat het beter smaakt! Een nadeel is natuurlijk, dat het meer tijd kost. hier komt het recept voor de quiche met spinazie:

Quiche met spinazie

0 from 0 votes
Recipe by Rob Rollenberg Course: HoofdgerechtCuisine: FransDifficulty: Gemiddeld
Servings

3

servings
Kook tijd

1

hour 

5

minutes

In dit recept maken we een quiche met spinazie.

Ingredienten

  • 200-250 gram bladerdeeg

  • ± 500 gram verse spinazie

  • Een handje champignons

  • Eén kleine ui of halve ui

  • 3 lente-uien

  • 2 tomaten

  • 3 handen veldsla

  • 1 à 2 knoflookteentjes

  • Bosje platte peterselie

  • 1 theelepel venkelpoeder

  • 1 theelepel nootmuskaatpoeder

  • 5 eieren

  • 125 ml crème fraiche

  • 1 mozzarella bolletje

  • Peper en zout

  • Klontje roomboter

  • Eetlepel bloem

  • Optioneel: ingrediënten voor een salade:
  • Red chard sla

  • 3 eetlepels olijfolie

  • 1 eetlepel balsamico

  • Zout en peper

Stappen

  • Ik begon natuurlijk zelf met het maken van mijn zelfgemaakte (snelle) bladerdeeg. Wanneer je dit ook gaat doen, volg dan eerst het recept voor een (snelle) bladerdeeg. En doe een deel van onderstaande stappen tussendoor.

    De vulling van de quiche met spinazie begint bij het snipperen van de ui. Zet daarna een koekenpan op een middelgrote pit op de laagste vlam. Zo is de kans kleiner, dat het allemaal aanbrandt. Gebruik wat (zonnebloem)olie met een snufje zout om de ui te fruiten. Intussen sneed ik ook de paddenstoelen, lente-uien en steeltjes van de peterselie. Dit voegde ik dan elke keer toe in de pan. Verwarm de oven ook alvast voor op 200ºC.
  • Halveer de tomaten en snij ze daarna nogmaals door midden, zodat je kwartjes tomaat krijgt. Verwijder dan het zaadlijst en snij de tomaat dan in kleine stukjes. Laat dit allemaal rustig doorbakken op nog steeds het laagste vuur.

  • Tijd om de spinazie te wassen. Gebruik hiervoor dezelfde techniek, als met het wassen van sla. Was de spinazie in een grote kom water en haal vervolgens de spinazie uit het water en leg deze in een vergiet. Ververs vervolgens het water en herhaal deze stap nog twee keer. Wanneer je een slacentrifuge heb, droog daarmee meteen de spinazie.
  • Tijd om het knoflookteentje toe te voegen en de theelepel met venkelpoeder en nootmuskaat. Snij met een mes de knoflookteentjes heel fijn of gebruik een knoflookpers. Doe ook alvast wat peper en zout bij het mengsel. Laat tevens het mozzarella bolletje alvast uitlekken.
  • Voeg dan de spinazieblaadjes beetje bij beetje toe in de koekenpan. Zodra de blaadjes geslonken zijn voeg je weer beetje toe.

    Proef daarna alles nog een keer. Zit er genoeg zout en peper bij? Misschien nog een beetje noosmuskaat? Het mag best stevig op smaak zijn. Er komen straks nog 4 eieren en crème fraiche bij.

    Gebruik je diepvriesbladerdeeg? Haal deze alvast uit de vriezer.
  • Snij vervolgens het bolletje mozzarella. Laat de spinaziemengsel uitlekken. Je moet namelijk voorkomen, dat er teveel vocht in de quiche met spinazie komt. Anders loopt de quiche helemaal uit elkaar bij het aansnijden.

    Van de 5 eieren heb je er nu 4 nodig. Het andere ei is om straks het bladerdeeg in te smeren voor een mooie goede korst. Klop de 4 eieren met de crème fraiche los. Eventueel met nog wat zout en peper.
  • Smeer vervolgens een ovenschaal of bakblik in met wat roomboter en bestrooi deze met bloem. Bedek vervolgens de schaal of blik helemaal met bladerdeeg. Met losse vellen bladerdeeg leg je de randjes over elkaar (ongeveer 0,5 cm) en smeer je tussen de randjes wat losgeklopte ei. Je mag best wel bladerdeeg over de ovenschaal hebben uitsteken. Dit kun je straks weer terugvouwen, als het spinaziemengsel is toegevoegd.

    Is de bodem helemaal bedekt? Maak dan wat gaatjes in het deeg op de bodem. Gebruik hiervoor een vork.
  • Meng vervolgens de eieren met het spinaziemengsel. Doe dit mengsel dan in de ovenschaal met bladerdeeg. Leg daarboven nog wat mozzarella en vouw het bladerdeeg terug. Smeer vervolgens de randen in met wat losgeklopte ei. Doe daarna de quiche met spinazie in de oven voor 10 minuten op 200ºC en daarna nog 35 tot 45 minuten op 175º C.
  • Na zo’n 45 minuten tot 60 minuten is je zelfgemaakte quiche met spinazie klaar. Laat hem heel even 5 minuten afkoelen en snij hem dan pas aan. Eet je de quiche met spinazie later? Warm de quiche dan op in de oven op 140-150ºC voor 20 minuten.

    Wil je ook de sla erbij serveren? Meng hiervoor de olijfolie en balsamico met wat zout en peper door elkaar en vermeng dit met de sla.

Vind je dit recept leuk?

Volg @10xgezonder op Pinterest

Heb je dit recept gemaakt?

Like us on Facebook

Rob Rollenberg
Rob Rollenberg heeft een fascinatie voor voeding en gezond eten, maar heeft dit niet zijn hele leven gehad. Sterker nog vroeger was hij een slechte eter, maar in de loop van de tijd is dit wel anders geworden. Rob hoopt dat hij mensen geïnspireerd kan raken om te kiezen voor duurzame, gezonde en biologische voeding, maar vooral voor zelfgemaakte lekkere recepten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Recent Posts

Gegrilde aardappels en groente

Dit eenvoudige recept gegrilde aardappels en groente duurt wel even voor die klaar is. Echter de handelingen voor...

Tomatensoep met gehaktballetjes

Deze tomatensoep met gehaktballetjes is geen soep uit zakje of pakje, maar een eigen gemaakte soep met behulp...
Limoen

Limoen

De limoen is een van de bekendste citrusvruchten, een groep waar heel veel verschillende soorten, rassen en...