Home Keuken Franse recepten Quiche lorraine met prei en tomaat

Quiche lorraine met prei en tomaat

Deze Quiche Lorraine met prei en tomaat is een variant op het klassieke recept. Het klassieke recept van Quiche Lorraine is een taart van korstdeeg gevuld met spek, eieren, Crème Fraiche en kaas. Maar om er toch een wat gezondere twist aan te geven, heb ik er nog wat groente aan toegevoegd en er wat minder kaas ingedaan.

De Quiche Lorraine komt oorspronkelijk uit de streek Lotharingen (in het Frans Lorrain). En hoewel dit gebied voorheen bestond uit een groot hertogdom, is dit gebied later opgesplitst in een Duits en Frans deel. Het woord Quiche is een Franse verbastering van het Duitse word Kuchen(koek). De Quiche komt oorspronkelijk eigenlijk uit Duitsland. Maar tegenwoordig beschouwen we deze bekendste Quiche als een echte Franse klassieker.

Ik maakte dit deze Quiche niet met korstdeeg, maar met bladerdeeg. De keuze is aan jou! De links voor de recepten van het bladerdeeg of korstdeeg staan bij de ingrediënten. En je mag natuurlijk ook kant-en-klaar bladerdeeg kopen.

En voor nog meer inspiratie heb ik hier ook nog een aantal Quiche recepten staan: Quiche met snijbiet en courgette, paddestoelentaart met waterkers, Quiche met spinazie en een Quiche met prei en makreel.

Quiche lorraine met prei en tomaat

0 from 0 votes
Recipe by Rob Rollenberg Course: HoofdgerechtCuisine: FransDifficulty: Gemiddeld
Servings

2

servings
Prep time

15

minutes
Cooking time

45

minutes

In dit recept maken we een quiche lorraine met prei en tomaat.

Ingredienten

  • 250 gram bladerdeeg of korstdeeg

  • 200 gram (biologische) spek

  • 2 prei

  • 6 tomaatjes of 2 grote

  • 5 eieren

  • 125ml Crème Fraiche

  • 2 theelepel(s) melk

  • 75 gram geraspte kaas

  • Zout & peper

Stappen

  • Maak allereerst de bladerdeeg of korstdeeg. Zie hier voor een recept voor bladerdeeg en hier voor een recept van korstdeeg.
  • Verwarm de oven op 200ºC. Bak vervolgens de spekjes op hoog vuur en snij intussen de prei in halve ringen.
  • Wanneer de spekjes goed gebakken is, mag vuur lager gezet worden. En dan mogen de halve prei ringen toegevoegd worden.
  • Snij vervolgens de tomaten in stukjes.
  • Voeg de tomaatstukjes toe en breng alles op smaak met een beetje zout en peper. Let op! De spekjes geven smaak af.
  • Klop 4 eieren los met wat melk en voeg daarbij ook de Crème Fraiche. Doe tevens ook wat zout en peper bij de eieren.
  • Vet vervolgens een ovenschaal in, bestuif deze met wat bloem en bedek deze volledig met het deeg. Prik wat gaatjes in de onderkant van het deeg. Vermeng de eieren en de spek en prei. En doe alles vervolgens in de ovenschaal.
  • Bestrooi de vulling vervolgens met de geraspte kaas. Vouw de randen naar binnen (wanneer je bladerdeeg gebruikt!). En smeer de randen in met het andere ei. Zet de schaal in de oven voor 10 minuten op 200ºC graden en vervolgens 35-45 minuten op 175ºC.
  • Haal de Quiche Lorraine uit de oven. Laat hem heel even een paar minuten afkoelen en snij de Quiche dan aan.

Vind je dit recept leuk?

Volg @10xgezonder op Pinterest

Heb je dit recept gemaakt?

Like us on Facebook

Rob Rollenberg
Rob Rollenberg heeft een fascinatie voor voeding en gezond eten, maar heeft dit niet zijn hele leven gehad. Sterker nog vroeger was hij een slechte eter, maar in de loop van de tijd is dit wel anders geworden. Rob hoopt dat hij mensen geïnspireerd kan raken om te kiezen voor duurzame, gezonde en biologische voeding, maar vooral voor zelfgemaakte lekkere recepten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Recent Posts

De juiste portiegrootte

Zoals je ziet is het eerste kleine bakje half gevuld met 45 gram cruesli. Hierbij komt nog een beetje yoghurt en dan...

Pasta met boerenkool, peper & mascarpone

Wauw, deze pasta met boerenkool, peper & mascarpone was goed. Bij velen belandt de boerenkool veelal in de stamppot...

Review | Fissler Special Asia wokpan

Onlangs mocht ik de Fissler Special Asia wokpan 28cm testen. Aangezien ik sinds enkele jaren geen pan meer gebruik met anti-aanbaklaag, twijfelde ik wel...