Quiche lorraine met prei en tomaat

Deze Quiche Lorraine met prei en tomaat is een variant op het klassieke recept. Het klassieke recept van Quiche Lorraine is een taart van korstdeeg gevuld met spek, eieren, Crème Fraiche en kaas. Maar om er toch een wat gezonder twist aan te geven, heb ik er nog wat groente toegevoegd. En ook wat minder kaas;).

De Quiche Lorraine komt oorspronkelijk uit de streek Lotharingen (in het Frans Lorrain). En hoewel dit gebied voorheen bestond uit een groot hertogdom, is dit gebied later opgesplitst in een Duits en Frans deel. Het woord Quiche is een Franse verbastering van het Duitse word Kuchen(koek). De Quiche komt oorspronkelijk eigenlijk uit Duitsland. Maar tegenwoordig beschouwen we deze bekendste Quiche als een echte Franse klassieker.

Ik maakte dit deze Quiche niet met korstdeeg, maar met bladerdeeg. De keuze is aan jou! De links voor de recepten van het bladerdeeg of korstdeeg staan bij de ingrediënten. En je mag natuurlijk ook kant-en-klaar bladerdeeg kopen.

En voor nog meer inspiratie heb ik hier ook nog een aantal Quiche recepten staan: Quiche met snijbiet en courgette, paddestoelentaart met waterkers, Quiche met spinazie en een Quiche met prei en makreel.

Quiche lorraine met prei en tomaat

Rob Rollenberg

Voorbereiding: 00:15
Kook tijd: 00:45
Totale tijd: 01:00

Opbrengst: Taart voor 2 personen

Ingrediënten

 • 250 gram bladerdeeg of korstdeeg
 • 200 gram (biologische) spek
 • 2 prei
 • 6 tomaatjes of 2 grote
 • 5 eieren
 • 125ml Crème Fraiche
 • 2 theelepel(s) melk
 • 75 gram geraspte kaas
 • Zout & peper

Keukenbenodigdheden

   Stappen

  1. Maak allereerst de bladerdeeg of korstdeeg.
  2. Verwarm de oven op 200ºC. Bak vervolgens de spekjes op hoog vuur en snij intussen de prei in halve ringen.
  3. Wanneer de spekjes goed gebakken is, mag vuur lager gezet worden. En dan mogen de halve prei ringen toegevoegd worden.
  4. Snij vervolgens de tomaten in stukjes.
  5. Voeg de tomaatstukjes toe en breng alles op smaak met een beetje zout en peper. Let op! De spekjes geven smaak af.
  6. Klop 4 eieren los met wat melk en voeg daarbij ook de Crème Fraiche. Doe tevens ook wat zout en peper bij de eieren.
  7. Vet vervolgens een ovenschaal in, bestuif deze met wat bloem en bedek deze volledig met het deeg. Prik wat gaatjes in de onderkant van het deeg. Vermeng de eieren en de spek en prei. En doe alles vervolgens in de ovenschaal.
  8. Bestrooi de vulling vervolgens met de geraspte kaas. Vouw de randen naar binnen (wanneer je bladerdeeg gebruikt!). En smeer de randen in met het andere ei. Zet de schaal in de oven voor 10 minuten op 200ºC graden en vervolgens 35-45 minuten op 175ºC.
  9. Haal de Quiche Lorraine uit de oven. Laat hem heel even een paar minuten afkoelen en snij de Quiche dan aan.Quiche Lorraine met prei en tomaat

Leave a Comment