Home Groente Champignons Pompoen gevuld met paddenstoelen risotto

Pompoen gevuld met paddenstoelen risotto

Nu de bladeren volop verspreid liggen over de straten is de herfst nu echt begonnen. De meest passende groente in deze periode zijn wel pompoen en paddenstoelen. Maar ook kruiden zoals tijm (ook goed voor vastzittend slijm in de keel) en rozemarijn. Of wat denk je van kaneel? Nou ik heb ze allen verwerkt in dit recept: Pompoen gevuld met paddenstoelen risotto!

Voor de risotto heb ik gebruik gemaakt van gort. En wellicht denk je gort? Wat is dat? Nou gort is gepelde gerst. En gerst is een graansoort en wordt vooral gebruikt als grondstof voor whiskey en bier. Gort werd voorheen veel gebruikt in de Nederlandse keuken, maar met de komst van rijst en pasta is gort een beetje naar de achtergrond gedreven. In de beebox zien we het nog regelmatig terug, als alternatief voor (risotto)rijst.

Een pompoen blijft een lastige groente om te schillen. Waar je een flespompoen nog redelijk goed kan schillen, zijn vele andere soorten een stuk lastiger. De beste opties zijn dan toch om de pompoen al wat te garen. Dit kun je doen door de pompoen 5 à 10 minuten in een pan met heet water te doen. Of 15-20 minuten in de oven op 175ºC. Bedenk dan wel, dat de pompoen dan al beetje gegaard is.

Voor dit recept pompoen gevuld met paddenstoelen risotto gaan we de pompoen vullen met de risotto. De schil mag er gewoon omheen blijven. Het uithollen van de pompoen moet je eigenlijk wel doen, voordat deze gaar is. Anders is er een grotere kans, dat de pompoen breekt tijdens het uithollen.

Pompoen gevuld met paddenstoelen risotto

5 from 1 vote
Recipe by Rob Rollenberg Course: HoofdgerechtCuisine: ItaliaansDifficulty: Gemiddeld
Servings

2

servings
Cooking time

1

hour 

In dit recept maken we pompoen gevuld met paddenstoelen risotto.

Ingredienten

  • 150 gram gort (of risottorijst)

  • 2 kleine pompoenen

  • 1 prei

  • 250 gram paddenstoelen

  • Een stuk of 8 tomaatjes

  • Een paar takjes tijm

  • 1-2 knoflookteentje(s)

  • 1 theelepel kaneel

  • 1 theelepel paprikapoeder

  • 1/2 theelepel chiliflakes of 1/2 verse rode peper

  • 1 glas witte wijn

  • 750 ml groentebouillon

  • 1 eetlepel roomboter

  • 1 handje geraspte oude kaas of parmezaan

  • Zout en peper

Stappen

  • Aangezien de pompoen onze aandacht vergt, gaan we daarmee beginnen. Snij allereerst de bovenkant eraf met een scherp mes. Haal daarna de pitten eruit met een lepel. Zorg er tevens voor, dat de bouillon klaar staat en een koekenpan. Zet tevens de oven aan op 175ºC.
  • Ik bakte de bovenkant van de pompoen aan in de koekenpan op hoog vuur, zodat er mooie deglaceerde laag ontstond. Doe daarna de pompoen in de oven voor de 20-30 minuten. Maak de pan daarna schoon met wat keukenpapier en je kunt je hem direct weer gebruiken. Snij vervolgens de prei in lengte door midden. En snij daarvan halve ringen en fruit deze in wat zonnebloemolie in de pan. Strooi ook wat zout over de prei, zodat deze sneller zijn vocht loslaat.
  • Zodra de prei ook maar enigszins zacht is geworden, mag de gort toegevoegd worden. Laat deze ook even rustig meebakken. In tussentijd kun je dan de blaadjes van de tijm takjes halen en de knoflook snijden. Na een paar minuten voeg je dan de kruiden kaneel en paprikapoeder toe (ongeveer 1 theelepel). En ook de chiliflakes, tijm en knoflook. Houd wat tijm apart voor garnering.
  • Daarna mag een glas witte wijn toegevoegd worden en laat dit even inkoken. Zodra de witte wijn is toegevoegd, mag er een soeplepel bouillon toegevoegd worden. Herhaal deze stap telkens zodra er bijna geen vocht meer in de pan zit. Je kunt dit gemakkelijk zien door een streep te trekken in de pan. Vult de streep zich niet met vocht, dan moet er vocht bij.
  • Maak de paddenstoelen alvast schoon. Rasp de kaas. De pompoen zal ook intussen wel gaar zijn (even proberen met een lepel of je er gemakkelijk een stukje vanaf kan eten. Haal deze dan ook uit de oven.
  • Zodra de risotto gaar is (even proeven) dan mag het vuur uit. Doe dan het klontje roomboter in de pan en ook een deel van de geraspte kaas (ongeveer 2/3). Voeg eventueel nog wat peper en zout toe. Zet dan een koekenpan op het vuur om de paddenstoelen te bakken. Vul vervolgens de pompoen met risotto en paddenstoelen.
  • En dan is de pompoen gevuld met paddenstoelen risotto klaar!

Vind je dit recept leuk?

Volg @10xgezonder op Pinterest

Heb je dit recept gemaakt?

Like us on Facebook

Rob Rollenberg
Rob Rollenberg heeft een fascinatie voor voeding en gezond eten, maar heeft dit niet zijn hele leven gehad. Sterker nog vroeger was hij een slechte eter, maar in de loop van de tijd is dit wel anders geworden. Rob hoopt dat hij mensen geïnspireerd kan raken om te kiezen voor duurzame, gezonde en biologische voeding, maar vooral voor zelfgemaakte lekkere recepten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Recent Posts

Appelmoes zelf maken

Zo rond september is het echt appeltijd. Je ziet ook her en der in het land appelplukdagen, waarbij...

Herfst risotto

Dit gerecht Herfst risotto past heel goed bij de herfst. Niet alleen door de kastanje champignons, maar ook...

Boerenkool maken, maar dan net even anders

Zelf boerenkool maken, maar dan net even anders. Boerenkool is een echt winters gerecht, die meestal gegeten wordt...