Nu de bladeren volop verspreid liggen over de straten is de herfst nu echt begonnen. De meest passende groente in deze periode zijn wel pompoen en paddenstoelen. Maar ook kruiden zoals tijm (ook goed voor vastzittend slijm in de keel) en rozemarijn. Of wat denk je van kaneel? Nou ik heb ze allen verwerkt in dit recept: Pompoen gevuld met paddenstoelen risotto!
Voor de risotto heb ik gebruik gemaakt van gort. En wellicht denk je gort? Wat is dat? Nou gort is gepelde gerst. En gerst is een graansoort en wordt vooral gebruikt als grondstof voor whiskey en bier. Gort werd voorheen veel gebruikt in de Nederlandse keuken, maar met de komst van rijst en pasta is gort een beetje naar de achtergrond gedreven. In de beebox zien we het nog regelmatig terug, als alternatief voor (risotto)rijst.
Een pompoen blijft een lastige groente om te schillen. Waar je een flespompoen nog redelijk goed kan schillen, zijn vele andere soorten een stuk lastiger. De beste opties zijn dan toch om de pompoen al wat te garen. Dit kun je doen door de pompoen 5 à 10 minuten in een pan met heet water te doen. Of 15-20 minuten in de oven op 175ºC. Bedenk dan wel, dat de pompoen dan al beetje gegaard is.
Voor dit recept pompoen gevuld met paddenstoelen risotto gaan we de pompoen vullen met de risotto. De schil mag er gewoon omheen blijven. Het uithollen van de pompoen moet je eigenlijk wel doen, voordat deze gaar is. Anders is er een grotere kans, dat de pompoen breekt tijdens het uithollen.