Platgeslagen gebakken aardappels

Gebakken aardappels kun je op diverse manieren bereiden, van gebakken aardappelblokjes tot gebakken partjes. Met schil of zonder schil. Hierbij weer wat inspiratie om het net even anders te doen. Deze platgeslagen gebakken aardappels zien er niet alleen goed uit, maar de bereiding is ook heel simpel. Het is een kwestie van de aardappels schoonmaken, koken en bakken.

Wanneer je wat zonnebloemolie of olijfolie mengt met rozemarijn en knoflook en deze erbij serveert heb je geen saus meer nodig.

Ik heb voor deze platgeslagen gebakken aardappels gebruik gemaakt van Alliance aardappels uit de beebox. Deze biologische vastkokende aardappels zijn zeer geschikt, maar een andere vastkokende aardappel kun je ook gebruiken. Om de aardappels goed plat te maken, moeten ze wel goed gaar zijn en dan hoef je ze ook alleen maar om en om te bakken.

Wist je dat aardappels niet alleen lekker zijn, maar ook nog eens gezond. Althans als je biologische aardappels koopt, want de “goedkope” aardappels zitten veelal vol met bestrijdingsmiddelen. Aardappels bevatten een mooie mix van vitaminen en mineralen. Eet ze echter niet onbeperkt, want in aardappels zit ook relatief veel energie.

Bereidingstijd

30 minuten

2-3 personen

Eenvoudig

Ingrediënten Platgeslagen gebakken aardappels

    • 500 gram aardappelen
    • 4 eetlepels (zonnebloem)olie
    • 4 takjes rozemarijn
    • 1 teentje knoflook
    • Zout en peper

Keukenbenodigdheden

Stappen Platgeslagen gebakken aardappels

Stap 1

Maak de aardappels allereerst schoon. Snij eventuele zwarte puntjes en uitlopers weg. Gebruik aardappels met groene plekken niet. Eénmaal schoon gemaakt kook je de aardappels voor zo’n 15-20 minuten.

Stap 2

Tijdens het koken van aardappels meng je de zonnebloemolie met fijngesneden rozemarijn en knoflook. Doe er tevens wat zout en peper bij, zodat je een smaakvolle olie overhoudt.

Stap 3

Wanneer de aardappels gaar zijn, giet ze dan af en laat ze afkoelen voor 10 à 15 minuten. Spoel ze hiervoor niet af met water, maar laat ze afkoelen in het vergiet. Heb je mooi even tijd om de rest van het eten te bereiden.

Stap 4

Zet een koekenpan op het vuur en laat deze warm worden. Doe daarna wat olie in de pan en zet het vuur net niet op de hoogste vlam. Druk daarna de aardappel plat tussen je handen en leg ze vervolgens in de pan. Bak ze beide zijdes voor 1 à 2 minuut.

Stap 4

Serveer de platgeslagen gebakken aardappels met de daarstraks gemaakte olie.

Serveertip bij de platgeslagen gebakken aardappels

Ik gebruikte deze platgeslagen gebakken aardappels, als bijgerecht voor Saltimbocca en een salade met chocotoms. Een simpel, maar oh zo lekker gerecht!

Leave a Comment