Home Groente Champignons Pizza pesto met champignons en rode ui

Pizza pesto met champignons en rode ui

In dit recept maken we pizza pesto met champignons en rode ui. Pizza blijft behoren tot één van mijn favoriete avondeten. En hoewel ik vroeger vasthield aan een standaard pizza Margarita, komen er nu steeds vaker leuke variatie op mijn pad. Waaronder deze pizza met pesto in plaats van tomatensaus.

En niet zo lang geleden maakte ik ook deze pizza: Flammkuchen met zuurkool en rookworst. Ik maakte dit keer enkel gebruik van een koekenpan. Het is dus echt een panpizza geworden. En het verbaasde mij hoe gemakkelijk een pizza enkel in een pan te bereiden is. Eerst 3-4 minuten op hoog vuur en daarna nog 3-4 minuten op een laag vuurtje met de deksel erop.

Het resultaat was een mooie krokante bodem en de kaas was bovenop gesmolten. Natuurlijk krijg je zo niet het branderig effect van de warmte, die de bovenkant van de oven geeft, maar het resultaat was ruim voldoende.

Pizza pesto met champignons en rode ui

0 from 0 votes
Recipe by Rob RollenbergCourse: HoofdgerechtCuisine: ItaliaansDifficulty: Gemiddeld
Servings

2

servings
Prep time

1

hour 
Cooking time

10

minutes

In dit recept maken we een pizza pesto met champignons en rode ui vanuit de pan.

Ingredienten

  • Ingrediënten voor pizzadeeg
  • 150 gr Bloem

  • 75 gr Lauw water

  • 7 gr gist

  • 1 eetlepel olijfolie

  • 1 goede snuf zout

  • Ingrediënten voor pizza
  • 1-2 rode ui(en)

  • 250 gr kastanjechampignons

  • 50 gr pesto

  • 50 gr slagroom

  • 1 handje geraspte kaas

  • 2 takjes rozemarijn

  • 1 teentje knoflook

Stappen

  • Maak allereerst het deeg klaar voor de pizza. Volg hiervoor de instructies op het recept: pizza basis recept. Je kunt het deeg overigens ook goed een dag van tevoren maken en bewaren in de koelkast.

    Let wel op! Het deeg rijst, dan wel langzaam, ook in de koelkast. Zorg dus voor een ruime kom waarin je het deeg bewaart!
  • Snij de rode ui in halve ringen en fruit deze even in een koekenpan met wat olie en zout.

    Variatie: Je kunt overigens de ui en champignons ook direct gebruiken om je pizza straks te beleggen. Maar aangezien de pizza maar heel kort in de pan of oven gaat, zorg ik er liever voor, dat het alvast gaar is. Aan jou de keuze…
  • Snij vervolgens de champignons en voeg deze ook toe bij de rode ui. Doe dit tevens met het teentje knoflook. Na een minuut of 5 kun je de rode ui en champignons even laten uitlekken in een vergiet. Hierdoor komt er straks minder vocht op de pizza.

    Variatie: Mocht je de pizza klaar willen maken in oven in plaats van een pan. Zet dan alvast de oven aan op 250ºC of in ieder geval zo hoog mogelijk. Haal tevens de bakplaat uit de oven, zodat je daar straks je pizza op kunt beleggen.
  • Maak vervolgens de saus door 50 gram pesto met 50 gram slagroom te met elkaar te mengen. Snij tevens de blaadjes van de rozemarijn fijn. Rasp ook de kaas. Ik gebruikte nog een restant geraspte kaas. Wanneer je zelf kaas raspt, kun je deze heel lang en goed bewaren in de vriezer.
  • Smeer de bakplaat of pan in met wat olie. Bestrooi deze daarna met bloem en/of wat paneermeel. Rol vervolgens het pizzadeeg uit tot een mooi rond geheel. Draai het deeg hiervoor telkens een kwartslag, als deze in lengte toeneemt. En strooi tussendoor telkens met wat bloem, zodat het deeg niet plakt.
  • Leg het deeg op de bakplaat of in de pan. Prik er met een vork wat gaatjes in en beleg vervolgens de pizza met de petto-saus. Daarna de champignons en uien. En vervolgens nog wat kaas en rozemarijn.
  • Doe je pizza in de oven, dan mag deze erin voor 4-7 minuten. Met 250ºC in de oven gaat de pizza vrij snel, dus houd het in de gaten.

    Wil je een echte panpizza maken net als ik. Zet dan de pan (nog zonder deksel) op een middelgrote pit op het hoogste vuur. Na ongeveer 3-4 minuten is de bodem hard. Kijk met een spatel of bodem al hard is. Zet dan het vuur laag en doe de deksel erop. Na ongeveer 3-4 minuten is de pizza gaar.
  • En de pizza pesto met champignons en rode ui is klaar en heeft, als het goed is een lekkere krokante bodem.
Rob Rollenberg
Rob Rollenberg heeft een fascinatie voor voeding en gezond eten, maar heeft dit niet zijn hele leven gehad. Sterker nog vroeger was hij een slechte eter, maar in de loop van de tijd is dit wel anders geworden. Rob hoopt dat hij mensen geïnspireerd kan raken om te kiezen voor duurzame, gezonde en biologische voeding, maar vooral voor zelfgemaakte lekkere recepten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Recent Posts

Mexicaanse Chili-burger

De Mexicaanse Chili-burger is zoals de naam al doet vermoeden een pittige burger met Mexicaanse invloeden. Oh...

Je huidige balans

Om van start te gaan met afvallen en/of te zorgen voor een gezonder en fitter lichaam zal je eerst de balans moeten opmaken. Wat...

Een simpele dressing van citroensap en olie

De titel een simpele dressing van citroensap en olie verklapt meteen al de inhoud van de dressing. Met wat zout en peper is,...