Pizza pesto met champignons en rode ui


Pizza pesto met champignons en rode ui. Pizza blijft behoren tot één van mijn favoriete avondeten. En hoewel ik vroeger vasthield aan een standaard pizza Margarita, komen er nu steeds vaker leuke variatie op mijn pad. Waaronder deze pizza met pesto in plaats van tomatensaus.

En niet zo lang geleden maakte ik ook deze pizza: Flammkuchen met zuurkool en rookworst.


En ik maakte dit keer enkel gebruik van een koekenpan. Het is dus echt een panpizza geworden. En het verbaasde mij hoe gemakkelijk een pizza enkel in een pan te bereiden is. Eerst 3-4 minuten op hoog vuur en daarna nog 3-4 minuten op een laag vuurtje met de deksel erop.


Het resultaat was een mooie krokante bodem en de kaas was bovenop gesmolten. Natuurlijk krijg je zo niet het branderig effect van de warmte, die de bovenkant van de oven geeft, maar het resultaat was ruim voldoende;)

Overigens had ik dit idee voor de pizza pesto uit de beebox gehaald.

Pizza pesto met champignons en rode ui

Rob Rollenberg

Voorbereiding: 01:00
Kook tijd: 00:10
Totale tijd: 01:10

Opbrengst: Voor 2 personen

Ingrediënten

Pizzadeeg

 • 150 gr Bloem
 • 75 gr Lauw water
 • 7 gr gist
 • 1 eetlepel olijfolie
 • 1 goede snuf zout

Beleg

 • 1-2 rode ui(en)
 • 250 gr kastanjechampignons
 • 50 gr pesto
 • 50 gr slagroom
 • 1 handje geraspte kaas
 • 2 takjes rozemarijn
 • 1 teentje knoflook

Keukenbenodigdheden

  Stappen

 1. Maak allereerst het deeg klaar voor de pizza. Volg hiervoor de instructies op mijn pagina pizza basis recept. Je kunt het deeg overigens ook goed een dag van tevoren maken en bewaren in de koelkast. Let wel op! Het deeg rijst, dan wel langzaam, ook in de koelkast. Zorg dus voor een ruime kom waarin je het deeg bewaart!
 2. Snij de rode ui in halve ringen en fruit deze even in een koekenpan met wat olie en zout. 

  Je kunt overigens de ui en champignons ook direct gebruiken om je pizza straks te beleggen. Maar aangezien de pizza maar heel kort in de pan of oven gaat, zorg ik er liever voor, dat het alvast gaar is. Aan jou de keuze…

 3. Snij vervolgens de champignons en voeg deze ook toe bij de rode ui. Doe dit tevens met het teentje knoflook. Na een minuut of 5 kun je de rode ui en champignons even laten uitlekken in een vergiet. Hierdoor komt er straks minder vocht op de pizza.

  Mocht je de pizza klaar willen maken in oven. Zet dan alvast de oven aan op 250ºC of in ieder geval zo hoog mogelijk. Haal tevens de bakplaat uit de oven, zodat je daar straks je pizza op kunt beleggen.

 4. Maak vervolgens de saus door 50 gram pesto met 50 gram slagroom te met elkaar te mengen. Snij tevens de blaadjes van de rozemarijn fijn. Rasp ook de kaas. Ik gebruikte nog een restant geraspte kaas. Wanneer je zelf kaas raspt, kun je deze heel lang en goed bewaren in de vriezer.
 5. Smeer de bakplaat of pan in met wat olie. Bestrooi deze daarna met bloem en/of wat paneermeel. Rol vervolgens het pizzadeeg uit tot een mooi rond geheel. Draai het deeg hiervoor telkens een kwartslag, als deze in lengte toeneemt. En strooi tussendoor telkens met wat bloem, zodat het deeg niet plakt.
 6. Leg het deeg op de bakplaat of in de pan. Prik er met een vork wat gaatjes in en beleg vervolgens de pizza met de petto-saus. Daarna de champignons en uien. En vervolgens nog wat kaas en rozemarijn.
 7. Doe je pizza in de oven, dan mag deze erin voor 4-7 minuten. Met 250ºC in de oven gaat de pizza vrij snel, dus houd het in de gaten.

  Wil je een echte panpizza maken net als ik. Zet dan de pan (nog zonder deksel) op een middelgrote pit op het hoogste vuur. Na ongeveer 3-4 minuten is de bodem hard. Kijk met een spatel of bodem al hard is. Zet dan het vuur laag en doe de deksel erop. Na ongeveer 3-4 minuten is de pizza gaar.

 8. En de pizza pesto met champignons en rode ui is klaar en heeft, als het goed is een lekkere krokante bodem.
  Pizza pesto met champignons en rode ui

Leave a Comment