Een pizza basis recept helpt je op weg naar je zelfgemaakte pizza. En Pizza is mijn favoriete fastfood gerecht, hoewel fastfood. In het Middellandse zeegebied is de pizza ontstaan als armenvoer. Een ronde brood die functioneerde als bord. De rijke mensen lieten dit bord gewoon staan, terwijl de armen mensen alles opaten.
Hoe maak je nu de beste pizza zelf. Eentje waar de afhaalpizza bij verbleekt en de kant-en-klaar pizza er al helemaal niet meer toe doet. In dit recept komt het allemaal naar voren en dan kan ook jij een perfecte pizza maken.
Pizza recept algemene instructies
Voordat je naar het recept gaat lees eerst even de algemene instructies. Het recept is opgebouwd uit drie fases, namelijk het pizzadeeg maken (stap 1 & 2), de tomatensaus maken (stap 3 & 4) en de pizza maken (stap 5, 6 & 7).
1. Pizzadeeg
Ik maak altijd gebruik van spelt, maar je kunt ook gewone tarwebloem en tarwemeel gebruiken in dezelfde verhouding. Door de toevoeging van volkoren meel in plaats van alleen bloem zorg je ervoor, dat de pizza voedzamer is en je langer verzadigd bent.
2. De tomatensaus
Een goede tomatensaus voor de pizza bestaat uit de combinatie van tomaten, uien en wat smaakmakers. Belangrijk is om niet teveel smaken toe te voegen. In de basissaus gebruik ik altijd tomaten, ui, knoflook, zout en peper. Daarnaast voeg ik wat verse of droge kruiden toe. En wat bouillon of rode wijn voeg ik toe om het wat extra smaak te geven. Maak wel een keuze tussen beide. Het moet een tomatensaus worden, dus de toevoegingen moeten een versterking zijn en geen overheersing.
Zorg dat de saus op tijd af is en laat hem afkoelen in de koelkast. Met een te hete saus wordt het deeg namelijk al te gaar en krijg je geen krokante bodem meer. De saus kan makkelijk voor nog meer pizza’s worden gebruiken, dus wij vriezen deze meestal in door de saus in zakje te doen, die je voor ijsklontjes gebruikt. Ook kun je de saus gebruiken voor een ander gerecht, bijvoorbeeld kabeljauw in tomatensaus.
3. De pizza
Voor een goede krokante bodem moet je zorgen, dat de oven zo heet mogelijk is. Ik zet mijn oven op blazen en dan op 250c graden. Wanneer ik de pizza in de oven doe, zet ik het blazen uit anders verbrandt de bovenkant van de pizza te snel. Wanneer je een pizzasteen tot je beschikking hebt is het natuurlijk helemaal top. Zelf gebruik ik een ovenplaat en dat gaat ook goed.
Andere pizza recepten
Naast dit pizza basis recept hebben we nog diverse andere pizza recepten op de website staan: