Home Recept type Hoofdgerecht Pizza basis recept

Pizza basis recept

Een pizza basis recept helpt je op weg naar je zelfgemaakte pizza. En Pizza is mijn favoriete fastfood gerecht, hoewel fastfood. In het Middellandse zeegebied is de pizza ontstaan als armenvoer. Een ronde brood die functioneerde als bord. De rijke mensen lieten dit bord gewoon staan, terwijl de armen mensen alles opaten.

Hoe maak je nu de beste pizza zelf. Eentje waar de afhaalpizza bij verbleekt en de kant-en-klaar pizza er al helemaal niet meer toe doet. In dit recept komt het allemaal naar voren en dan kan ook jij een perfecte pizza maken.

Pizza recept algemene instructies

Voordat je naar het recept gaat lees eerst even de algemene instructies. Het recept is opgebouwd uit drie fases, namelijk het pizzadeeg maken (stap 1 & 2), de tomatensaus maken (stap 3 & 4) en de pizza maken (stap 5, 6 & 7).

1. Pizzadeeg

Ik maak altijd gebruik van spelt, maar je kunt ook gewone tarwebloem en tarwemeel gebruiken in dezelfde verhouding. Door de toevoeging van volkoren meel in plaats van alleen bloem zorg je ervoor, dat de pizza voedzamer is en je langer verzadigd bent.

2. De tomatensaus

Een goede tomatensaus voor de pizza bestaat uit de combinatie van tomaten, uien en wat smaakmakers. Belangrijk is om niet teveel smaken toe te voegen. In de basissaus gebruik ik altijd tomaten, ui, knoflook, zout en peper. Daarnaast voeg ik wat verse of droge kruiden toe. En wat bouillon of rode wijn voeg ik toe om het wat extra smaak te geven. Maak wel een keuze tussen beide. Het moet een tomatensaus worden, dus de toevoegingen moeten een versterking zijn en geen overheersing.

Zorg dat de saus op tijd af is en laat hem afkoelen in de koelkast. Met een te hete saus wordt het deeg namelijk al te gaar en krijg je geen krokante bodem meer. De saus kan makkelijk voor nog meer pizza’s worden gebruiken, dus wij vriezen deze meestal in door de saus in zakje te doen, die je voor ijsklontjes gebruikt. Ook kun je de saus gebruiken voor een ander gerecht, bijvoorbeeld kabeljauw in tomatensaus.

3. De pizza

Voor een goede krokante bodem moet je zorgen, dat de oven zo heet mogelijk is. Ik zet mijn oven op blazen en dan op 250c graden. Wanneer ik de pizza in de oven doe, zet ik het blazen uit anders verbrandt de bovenkant van de pizza te snel. Wanneer je een pizzasteen tot je beschikking hebt is het natuurlijk helemaal top. Zelf gebruik ik een ovenplaat en dat gaat ook goed.

Pizza basis recept

0 from 0 votes
Recipe by Rob RollenbergCourse: HoofdgerechtCuisine: ItaliaansDifficulty: Gemiddeld
Servings

1

servings
Kook tijd

1

hour 

15

minutes

In dit recept maken we eerst het pizzadeeg en gaan daarna de pizza maken

Ingredienten

  • Ingrediënten pizzadeeg
  • 75 gram volkoren (spelt)meel

  • 75 gram (spelt)bloem

  • 75 gram lauw water

  • een eetlepel olijfolie

  • 7 gram gist

  • een theelepel suiker

  • een snufje zout

  • Ingrediënten tomatensaus
  • 1 blikje gepelde tomaten

  • 1 klein blikje tomatenpuree (optioneel, zorgt voor een versterkte tomatensmaak)

  • 1 grote ui of 2 kleine uien

  • 1 knoflookteentje

  • 1 glas rode wijn

  • 1 glas bouillon of

  • 1 laurierblaadje en paar takjes tijm

  • zout en peper

  • Ingrediënten pizza
  • pizzadeeg (wordt gemaakt in dit recept zie stap 1 & 2)

  • tomatensaus (wordt gemaakt in dit recept zie stap 3 & 4)

  • 150 gram geraspte oude kaas of Parmezaanse kaas (wij kopen altijd een blok oude kaas en raspen deze zelf, omdat geraspte kaas uit zo’n zakje meestal geen kaas is)

  • 1 bolletje Mozzarella

  • Handje blaadjes Oregano

  • Toppings voor op de pizza. (dit is afhankelijk welke pizza je gaat maken)

Stappen

  • Stappen pizzadeeg
  • Meng allereerst de water, suiker en gist en laat dit een paar minuten tot 10 minuten staan. Begin alvast aan de tomatensaus, zie stap 3 & 4.
  • Voeg nu alle andere ingrediënten toe. De (spelt)meel, (spelt)bloem, olijfolie en gist. Meng deze goed door elkaar en begin daarna met kneden totdat de deeg soepel aanvoelt. Doe de deeg dan een grote kom en zorg ervoor dat er aan de buitenkant wat bloem zit, zodat die straks niet aan de wanden plakt. Dek de kom af met een theedoek en zet deze weg voor 60 minuten. De pizzadeeg is klaar.
  • Stappen tomatensaus
  • Snij de ui en fruit deze in een pan met wat olijfolie en wat zout en doe hier tevens de tomatenpuree bij als je die gebruikt. Voeg de wijn, de kruiden of bouillon toe en laat dit even inkoken en voeg daarna de tomaten toe. Laat dit een kwartiertje inkoken.
  • Pureer de saus met een staafmixer, zodat je een gladde substantie krijgt. Wanneer de saus toch niet dik genoeg is laat hem dan nog even inkoken. Zodra de saus klaar is laat hem dan direct afkoelen.
  • Stappen pizza
  • Zorg ervoor dat de oven zo heet mogelijk staat. Smeer alvast de ovenplaat in met wat olijfolie en strooi wat bloem over de plaat. Strooi tevens wat bloem over je werkblad en over de deegroller. Verdeel het deeg in tweeën en maak hiervan een balletje en druk deze daarna plat. Rol daarna met deegroller en draai deze na een paar keer rollen om en een kwartslag, zodat die echt een ronde vorm behoudt. Zorg ervoor dat je werkblad goed bebloemd blijft anders plakt de deeg vast. Wees niet gevreesd, want het is echt kinderspel. Mijn dochter van 4 maakt altijd zelf de pizza zonder dat ik haar daarbij hoef te helpen. Sterker nog ze wil dit niet eens. Vouw nadat je pizza klaar is de randjes naar binnen.
  • Leg daarna de pizza op de ovenplaat en prik hierin gaatjes met een vork. Dit zorgt ervoor dat het deeg gaar is en krokant wordt. Doe daarna met een lepel wat tomatensaus over de deeg heen. Dan nog de geraspte kaas en mozzarella.
  • Daarna nog de topping, die je zelf hebt uitgekozen en doe daarna wat olijfolie over de pizza heen.
  • De pizza mag daarna in de oven voor 5-7 minuten, omdat de oven heel hoog staat is er een grote kans dat de pizza verbrandt. Houdt hem dan ook goed in de gaten. Iets langer kan altijd, maar te laat is een verbranden pizza. Eet smakelijk en ik ben benieuwd naar je resultaat.

Notes

  • Tip: Bekijk onderstaande pizza recepten!

Andere pizza recepten

Naast dit pizza basis recept hebben we nog diverse andere pizza recepten op de website staan:

Rob Rollenberg
Rob Rollenberg heeft een fascinatie voor voeding en gezond eten, maar heeft dit niet zijn hele leven gehad. Sterker nog vroeger was hij een slechte eter, maar in de loop van de tijd is dit wel anders geworden. Rob hoopt dat hij mensen geïnspireerd kan raken om te kiezen voor duurzame, gezonde en biologische voeding, maar vooral voor zelfgemaakte lekkere recepten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Recent Posts

Hoe snij je paprika in stukjes

Hoe snij je paprika in stukjes? Ik laat door middel van foto's zien hoe je paprika het snelst kan snijden. Voor de doorgewinterde hobby-koks zal dit...

App review: Get running (Couch to 5K)

Wanneer je wil gaan beginnen met hardlopen is gestaag opbouwen het belangrijkste wat er is. Met interval training krijg je snelst resultaat. Dit kun...

Review | Lodge Logic koekenpan

Okee dames, wil jij je man in de keuken hebben koop dan een Lodge Logic koekenpan. Met deze koekenpan...