Hou van je van de Hollandse nasi en van pittig eten dan is deze pittige kip met broccoli echt voor jou. Eenvoudig te maken ook op een doordeweekse dag en de kinderen kunnen dit ook eten, wanneer je de rode peper pas toevoegt nadat je voor de kinderen hebt opgeschept.
De groente die ik erbij heb zitten kun je ook gemakkelijk aanpassen in bijvoorbeeld Hollandse sperziebonen of een combinatie van kool, prei en taugé.
Pittige kip met broccoli
4
servings25
minutesIn dit recept gaan we pittige kip met broccoli maken.
Ingredienten
2 à 3 stuks (biologische) kipfilet
300 gram (pandan) rijst
1 stronk broccoli
1 ui
3 eetlepels ketchup
4 eetlepels ketjap manis
1 rode peper
2 teentjes knoflook
2 eetlepels pindakaas
1 eetlepel bloem
200 ml halfvolle of 0% vet melk
1 scheutje natuurazijn (Zorgt ervoor dat de kip niet te droog wordt)
2 eetlepels olijfolie
1 theelepel gedroogde gember
2 theelepels kurkuma (Zorgt ervoor dat de rijst en broccoli een mooi geel/groene kleur krijgt)
1 eetlepel gebakken uitjes
1 bosje Koriander
Stappen
- De eerste stap graag een paar uur van te voren doen. Eventueel de dag ervoor al. Snijd de kip in blokjes. Snijd de rode peper, 1 teentje knoflook, halve ui en 1/3 van het bosje koriander. Als je met kinderen eet snijd dan de peper apart en voeg dit pas aan het einde van het gerecht toe. Meng bovenstaande met elkaar en doe de olijfolie, ketjap, gember en eventueel de natuurazijn allemaal bij elkaar.
- Zet alvast een pan met water op, gooi hierin een snufje zout en de Kurkurma.
- Voor de pindasaus snijd de andere helft van de ui heel fijn en een goed eetlepel met fijn gesneden koriander steeltjes. Doe dit alles in een steelpannetje met en klein beetje olijfolie en zet het op de kleinste pit. Wanneer de ui er glazig uitziet na ongeveer 5 à 10 minuten voeg dan eerst een fijngesneden teentje knoflook toe en daarna de eetlepel bloem en roer dit goed door elkaar. Voeg vervolgens de ketchup en ketjap manis toe en roer dit goed door. Voeg vervolgens de melk en de pindakaas toe en laat dit rustig dik worden. Proef de pindasaus en voeg eventueel nog wat koriander blaadjes toe, een beetje ketjap of een klein beetje van de rode peper.
- Als het water kookt gooi de rijst erin en zet de timer op 10 minuten. Gooi na 5 minuten de broccoli erin en laat dit nog 5 minuten doorkoken. Giet de rijst en brocolli af en laat het geheel nog minimaal 10 minuten in in de pan zitten.
- Doe de kip in een hete pan zonder olie of boter en bak dit in ongeveer 3 à minuten gaar. Als je met je spatel makkelijk door de kip gaat is die gaar.
- Het enigste wat je nu nog hoeft te doen is de rijst met de broccoli op één bord te leggen, daarover heen de kip en vervolgens de pindasaus. Gooi om het nog wat mooier te maken de overgebleven koriander blaadjes en eventueel de gebakken uitjes erbij.
Vind je dit recept leuk?
Volg @10xgezonder op Pinterest
Heb je dit recept gemaakt?
Like us on Facebook
Ik heb gisteren heerlijk gegeten dankzij jouw recept en uitleg. Ik ga zeker nog meer recepten uitproberen. Ik kan wel koken maar ben nog geen topkok, maar dankzij de goede uitleg hebben we gesmuld.
Inge, top om te horen dat het zo gesmaakt heeft.