Pita broodjes

Zelfgemaakte pita broodjes zijn (natuurlijk) lekkerder en vele malen gezonder dan de kant-en-klaar variant. Het is eenvoudig om de pita broodjes te maken. Je hebt alleen wat langer de tijd nodig dan de kant-en-klaar pita broodjes. Echter de meeste tijd ben je kwijt aan het wachten totdat de deeg gerezen is. Dan heb je dus tijd om wat anders te doen of de rest van het eten voor te bereiden.

Pita broodjes, ook wel shoarma broodjes genoemd, heb ik gebruikt voor een broodje kip shoarma. Voor het recept van kip shoarma kijk hier. Natuurlijk kun je de pita broodjes ook gebruiken bij bijvoorbeeld gyros. Wil je volledig witte pita broodjes gebruik dan in plaats van het meel alleen maar bloem. Meel is overigens wel gezonder.

Pita broodjes

0 from 0 votes
Recipe by Rob Rollenberg Difficulty: Gemiddeld
Servings

10

servings
Kook tijd

2

hours 

In dit recept gaan we pita broodjes maken.

Ingredienten

 • 350 gram (spelt)meel

 • 230 gram (spelt)bloem

 • 350 gram lauw water

 • 7 gram gist of één zakje gist

 • 1 eetlepel olijfolie

 • een goede snuf zout (halve theelepel)

Stappen

 • Meng het water met de gist in een kom. Laat dit heel even staan en doe dan de bloem en meel erbij. En een goede snuf zout.
 • Kneed daarna alles goed door elkaar. Gebruik hiervoor een keukenmachine of doe dit met de hand. Met de hand moet je ongeveer 10-12 minuten kneden. Met een keukenmachine ongeveer 3-5 minuten Je voelt vanzelf wanneer het deeg goed voelt en dan wordt het tijd om de deeg 45 minuten te laten rijzen. Doe hiervoor de deeg in een bebloemde kom of be-bloem de deeg. Doe over de kom een schone theedoek.
 • Na 45 minuten rijzen is het deeg verdubbeld. Tijd om het deeg te verdelen in 10 porties. Maak er een balletjes van, te grote van een golfbal. Dek de deegballetjes af met een theedoek. Laat de deegballetjes nu nog 10 minuten rijzen. Verwarm de oven alvast voor op 230c graden.
 • Na 10 minuten is het tijd om de balletjes plat te maken. Gebruik hiervoor een deegroller of doe dit met de hand. Doe dit op een bebloemde werkblad. Leg ze op een warme ovenplaat met bakpapier. Zonder bakpapier kan het ook.
 • Doe de broodjes 10 minuten in de oven en laat ze daarna even afkoelen op een rekje. De pita broodjes zijn nu klaar.

Vind je dit recept leuk?

Volg @10xgezonder op Pinterest

Heb je dit recept gemaakt?

Like us on Facebook

Rob Rollenberg
Rob Rollenberg heeft een fascinatie voor voeding en gezond eten, maar heeft dit niet zijn hele leven gehad. Sterker nog vroeger was hij een slechte eter, maar in de loop van de tijd is dit wel anders geworden. Rob hoopt dat hij mensen geïnspireerd kan raken om te kiezen voor duurzame, gezonde en biologische voeding, maar vooral voor zelfgemaakte lekkere recepten.

8 REACTIES

  • Ja hoor, je kunt deze pita broodjes in de vriezer bewaren. Je kunt ze eventueel op een lager temperatuur afbakken (ongeveer 20ºC lager) en ze daarna invriezen. En wanneer je ze dan eerst ontdooit kun je ze daarna even kort afbakken op een hoge temperatuur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Recent Posts

Basis tomatensaus recept

Tomatensaus, wie kent het niet. In deze basis uitleg laat ik zien hoe je standaard basis tomatensaus maakt...

Pita broodjes

Zelfgemaakte pita broodjes zijn (natuurlijk) lekkerder en vele malen gezonder dan de kant-en-klaar variant. Het is eenvoudig om...

Aardappels uit de oven

Dit recept aardappels uit de oven is heel gemakkelijk, maar ook heel lekker. Ook al heb je geen...