Home Keuken Hollandse recepten Pepernoten recept

Pepernoten recept

Op zoek naar een pepernoten recept? Nou goed dan hier komt het recept voor pepernoten. Hoewel pepernoten eigenlijk zijn het kruidnoten, maar vrijwel iedereen noemt de kruidnoot een pepernoot. Met de komst van Sinterklaas en de Pieten is dit een recept die je heel leuk met je kinderen kunt maken. Ze vinden het hartstikke leuk om de pepernoten te maken. Ik kreeg meteen de vraag of ze ook vierkante pepernoten mochten maken. En natuurlijk is dat prima.

Doordat je zelf de pepernoten maakt hebben ze ook veel meer smaak dan de pepernoten, die je bij de supermarkt vindt. Vooral wanneer je zelf de speculaaskruiden maakt en dat is echt niet zo lastig. Veel kruiden zul je vast al in je keukenkastje hebben staan. Van start dan maar met het maken van de pepernoten!

Pepernoten recept

5 from 1 vote
Recipe by Rob Rollenberg Course: Taart en gebakCuisine: HollandsDifficulty: Makkelijk
Servings

2

servings
Kook tijd

30

minutes

In dit recept gaan we pepernoten maken. De ingrediënten zijn voor ongeveer 100 gram pepernoten.

Ingredienten

  • Ingrediënten pepernoten
  • 250 gr bloem

  • 8 gr bakpoeder (half zakje bakpoeder)

  • 150 gr roomboter (op kamertemperatuur)

  • 125 gr bruine basterdsuiker

  • 4 eetlepels melk

  • 10 gr speculaaskruiden of de zelfgemaakte kruidenmix

  • 1 snufje zout

  • Ingrediënten speculaaskruiden
  • 4 theelepels gemalen kaneel

  • 1 theelepel gemalen kruidnagel

  • 1 theelepel gemalen korianderzaad

  • 1 theelepel gemalen gember

  • 1/2 theelepel nootmuskaat

  • 1/4 theelepel kardemom (een klein beetje dus)

Stappen

  • Begin eerst met het voorverwarmen van de oven op 160ºC graden. Wanneer je zelf de speculaaskruiden samenstelt doe dit dan eerst. Doe alle kruiden in een bakje. Mocht je nou heel veel houden van bijvoorbeeld nootmuskaat, dan kun je daarvan natuurlijk wat extra gebruiken.
  • Weeg vervolgens alle overige ingrediënten af en doe ze in de keukenmachine of in een beslagkom (Let op! behalve de 4 eetlepels melk). Meng de ingrediënten door elkaar met de mixer. Voeg langzaam de 4 eetlepels toe totdat je op een gegeven moment een beslag krijgt wat lijkt op door elkaar gemixte klei, die ooit alle kleuren van de regenboog had.
  • Tijd om de pepernoten te gaan maken. Doe wat bakpapier op de bakplaat. Vorm vervolgens bolletjes te grote van 0,5 doorsnede. Ongeveer net zo groot als een kleine knikker.
  • Doe vervolgens de bakplaat in de oven voor ongeveer 15-20 minuten. Laat ze daarna afkoelen en geniet van je eigen gemaakte pepernoten.

Vind je dit recept leuk?

Volg @10xgezonder op Pinterest

Heb je dit recept gemaakt?

Like us on Facebook

Rob Rollenberg
Rob Rollenberg heeft een fascinatie voor voeding en gezond eten, maar heeft dit niet zijn hele leven gehad. Sterker nog vroeger was hij een slechte eter, maar in de loop van de tijd is dit wel anders geworden. Rob hoopt dat hij mensen geïnspireerd kan raken om te kiezen voor duurzame, gezonde en biologische voeding, maar vooral voor zelfgemaakte lekkere recepten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Recent Posts

Zelfgemaakte pepersaus

Bij biefstuk hoort voor mij pepersaus en dan natuurlijk het liefst een zelfgemaakte pepersaus. Hier dan ook een recept van mijn versie...

Risotto met Chipolata en veel groenten

Regelmatig eten wij Risotto, dit keer was het Risotto met Chipolata en veel groenten. Wat dat betreft kun...

Zelf bechamelsaus maken

Zelf bechamelsaus maken is zo eenvoudig. Deze klassieke witte saus wordt bij ons veel gecombineerd met groente, zoals broccoli en bloemkool.  Daarnaast is de bechamelsaus te...