Home Groente Champignons Paddenstoelentaart met waterkers

Paddenstoelentaart met waterkers

Dit recept paddenstoelentaart met waterkerst is een simpele, maar toch zeker een smakelijk taartje. De hartige taart is lekker gevuld met champignons, maar je kunt natuurlijk ook een mix gebruiken van paddenstoelen. En de handelingen zijn eenvoudig, dus maak je voor het eerst een hartige taart. Dan is dit een goed beginnersrecept.

Schrik overigens niet van de bereidingstijd, want daarin zit ook de oventijd en het wachten totdat het deeg klaar. Wanneer je ook de dressing bij de waterkerssalade zelf wil maken, kijk dan onderaan voor het recept van een mosterddressing. Aan de slag dan maar.

Paddenstoelentaart met waterkers

0 from 0 votes
Recipe by Rob RollenbergCourse: HoofdgerechtCuisine: FransDifficulty: Makkelijk
Servings

2

servings
Cooking time

1

hour 

25

minutes

In dit recept maken we een paddenstoelentaart met waterkers.

Ingredienten

  • Ingrediënten paddenstoelentaart met waterkers
  • 250 gram kastanje champignon

  • 1 prei

  • Jonge sla met waterkers

  • 3 takjes rozemarijn

  • 1 à 2 knoflookteentje(s)

  • Stukje mozarella

  • 50-60 ml yoghurt

  • 75 gram geraspte kaas

  • 2 klontjes boter

  • 1 eetlepel paneermeel

  • Eetlepel zonnebloemolie

  • Optioneel: 1 eetlepel peterselie

  • Zout en peper

  • Ingredienten korstdeeg
  • 100 gram bloem

  • 50 gram roomboter

  • 1/2 ei

  • Beetje olie of koud water

  • Snuf zout

Stappen

  • Eerder al plaatste ik het recept voor korstdeeg, maar nu dan even een snelle uitleg. Meng de bloem met de roomboter (de roomboter in stukjes gesneden). Doe tevens het ei erbij, scheutje olie (of eetlepel koud water) en een snuf zout. Je kunt het mengen doen met een keukenmachine of met een handmixer. Leg het deeg, verpakt in keukenfolie, minimaal 30 minuten in de koelkast.
  • Maak de champignons of paddenstoelen schoon. De kleintjes hoef je niet te snijden, snij de grote champignons wel in tweeën. Haal intussen de rozemarijn blaadjes van de takjes en snij deze fijn. Bak vervolgens de champignons in een koekenpan op middelhoog vuur met een beetje olie en een eetlepel roomboter. Doe ook de rozemarijn erbij. Doe tevens wat zout en peper bij de champignons.
  • Tijdens het bakken van de champignons kun je alvast de prei in halve ringen snijden. Spoel de prei schoon. Snij vervolgens de onderkant eraf en het groene gedeelte. Snij de prei in de lengte in tweeën. Snij daarna de prei in halve ringen. Wanneer de champignons klaar zijn, kun je ze even laten uitlekken in een zeef of vergiet. Zet het vuur lager en smoor de prei in de koekenpan met een eetlepel roomboter. Op het laatst mag het knoflookteentje toegevoegd worden. Smoor de prei totdat deze zacht is geworden en laat deze ook even uitlekken.
  • Zet de oven aan op 200ºC. Rasp de kaas en snij de peterselie fijn. Doe 3 eieren in een kom. Klop deze even los en doe dan de helft van de geraspte kaas erbij en de yoghurt. Doe ongeveer de helft van de peterselie bij het eimengsel. De rest is straks voor garnering.
  • Na minimaal een half uur mag het deeg uit de koelkast gehaald worden. Vet allereerst een bakvorm in met wat olie en bestuif deze met wat bloem. Rol vervolgens het deeg uit op een bebloemde keukenblad. Bekleed de bakvorm volledig met het deeg. Snijd het overtollige deeg weg en gebruik dit eventueel om ontstane gaten op te vullen. Prik vervolgens het deeg in met een vork. En strooi wat paneermeel op de bodem.
  • Bedek daarna de taartbodem met de champignons en prei. Zorg ervoor dat de champignons met de bollen kant naar boven liggen. Doe vervolgens het eimengsel erbij en zorg dat dit goed verdeeld is over de gehele bodem. Strooi daarna de resterende geraspte kaas erover heen en eventueel nog wat stukjes mozzarella. Zet de paddenstoelentaart vervolgens in oven voor 30 minuten.
  • Wanneer de paddenstoelentaart in de oven staat, kun je de sla schoonmaken en de dressing maken. Ik maakte een eenvoudige mosterddressing. Mosterddressing: 1 eetlepel mosterd, 1 eetlepel witte wijnazijn, 4 eetlepels olijfolie en wat zout en peper. Breng eventueel de mosterddressing verder op smaak met iets meer van één van de componenten.
  • Wanneer de paddenstoelentaart klaar is, wacht je nog heel even met het aansnijden. Wanneer de paddenstoeltaart een beetje is afgekoeld, kun je de taart ook gemakkelijker uit zijn vorm halen. Hij krimpt namelijk nog een beetje tijdens het afkoelen.
Rob Rollenberg
Rob Rollenberg heeft een fascinatie voor voeding en gezond eten, maar heeft dit niet zijn hele leven gehad. Sterker nog vroeger was hij een slechte eter, maar in de loop van de tijd is dit wel anders geworden. Rob hoopt dat hij mensen geïnspireerd kan raken om te kiezen voor duurzame, gezonde en biologische voeding, maar vooral voor zelfgemaakte lekkere recepten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Recent Posts

Denk jij nog wel eens bewust na over onze voeding?

Denk jij nog wel eens bewust na over onze voeding? Om ons heen komen we constant met voeding in aanraking. Zodra we wakker zijn...

Noord-Afrikaanse Tajine met kip

Van de winkel Kitchen&More mocht ik deze tajine testen. En natuurlijk kende ik al de tajine, maar ik...

Zelfgemaakte pepersaus

Bij biefstuk hoort voor mij pepersaus en dan natuurlijk het liefst een zelfgemaakte pepersaus. Hier dan ook een recept van mijn versie...