Paddenstoelenrisotto


Een eenvoudige paddenstoelenrisotto met als hoofdbestandsdeel natuurlijk paddenstoelen. Naast de paddenstoelen zitten er bijna alleen basisingrediënten in deze paddenstoelenrisotto zoals risotto rijst, een ui en natuurlijk Parmezaanse kaas en een klontje roomboter. Het enige wat ik heb toegevoegd is bleekselderij, maar deze hadden we dan ook over.

Een heerlijk recept zo met de herfst in het vooruitzicht. Natuurlijk kun je de risotto ook in de andere jaargetijden eten. Heb je kleine (kleine) kinderen die niet houden van paddenstoelen of champignons? Snij dan de paddenstoelen zo fijn mogelijk en mix wat door de risotto. Zo kunnen ze toch langzaam aan wennen aan de smaak van paddenstoelen. Verder zitten er niet hele uitgesproken smaken in de paddenstoelenrisotto.


Het gerecht is eenvoudig om te maken ook voor beginners. Neem er alleen de tijd voor wanneer je een risotto voor de eerste keer maakt. Je zult zien dat het steeds makkelijker wordt naarmate je vaker een risotto hebt geprobeerd.


Eventueel kun je ook nog de volgende risotto recepten proberen: Risotto met gerookte zalm, herfst risotto, risotto met chipolata en veel groente of risotto met spinazie.

Veel plezier bij het maken, eet smakelijk en laat even weten of het je gelukt is.

Bereidingstijd

45 minuten

2-3 personen

Gemiddeld

Ingrediënten

  • 1 kopje risotto rijst (of 130 à 160 gram)
  • 500gr gemixte paddenstoelen
  • 1 grote ui of 2 kleine uien
  • 1-2 knoflookteentjes
  • 1-2 stengels bleekselderij
  • 1 bosje peterselie
  • 1 wijnglas witte wijn
  • 800ml groente bouillon
  • 1 klontje roomboter
  • 100gr Parmezaanse kaas (of Grana Pardano)

Keukenbenodigdheden

  • Hapjespan of
  • Grote (koeken)pan
  • Kaasrasp voor de Parmezaanse kaas

Stappen paddenstoelenrisotto

Stap 1

Om te beginnen maak de uien, bleekselderij en knoflookteentjes schoon. Wanneer dit klaar is snij dan de uien heel fijn. Snij de bleekselderij stengels in de lengte door, zodat je ze daarna makkelijk tegelijkertijd heel klein kan snijden.

Stap 2

Doe de stukjes ui en bleekselderij in de pan met wat olijfolie en een snufje zout. Zet het op een laag vuur. Voeg na een paar minuten de risotto rijst toe, de uien zullen dan wel al glazig zijn. Roer zo af en toe en wacht totdat de rijst glazig is. Snij intussen de knoflookteentjes fijn en doe deze ook in de pan als de rijst bijna klaar is. Probeer tussendoor alvast de Parmezaanse kaas te raspen.

 

Stap 3

Doe de glas witte wijn in de pan en laat dit inkoken. Wanneer de wijn goed is ingekookt voeg dan een soeplepel van de bouillon toe.

Stap 4

Controleer om de paar minuten of de rijst al het vocht heeft opgenomen. Wanneer je een streep trekt en je blijft de pan zien voeg dan nog een soeplepel met bouillon toe. Na dit ongeveer 4 keer te hebben gedaan proef je de rijst. Is die nog te hard voeg dan nog een soeplepel bouillon toe.

Stap 5

Wanneer de risotto rijst aan het koken is begin dan met het snijden van de diverse paddenstoelen. Snij in stukken. Dit hoeft niet heel klein.  Proef of de risotto klaar is, bij een harde kern nog eventueel wat vocht toevoegen en nog even wat langer laten koken. Voeg tevens na smaak ook nog wat peper en zout toe aan de risotto. Snij ook nog een handje peterselie fijn.

Stap 6

Wanneer de risotto rijst klaar is. Zet dan het vuur uit en voeg 1 à 2 handjes van de parmezaanse kaas toe en het klontje boter en roer dit goed door. Intussen zet je ook een koekenpan op hoog vuur, doe daarin een beetje olijfolie. Doe daarna de paddenstoelen en de peterselie in de hete koekenpan en bak deze even goed aan. Zodra de paddenstoelen zacht zijn is gerecht klaar. Tijd om op te scheppen.

Stap 7

Doe de risotto rijst op een bord, doe daar overheen de paddenstoelen en strooi er ook nog wat parmezaanse kaas over. Eet smakelijk met je eigen gemaakte paddenstoelenrisotto.

Misschien vind je dit ook leuk!

Showing 4 comments
  • Wouter
    Beantwoorden

    Het was heerlijk,
    De paddestoelen gebakken met een klein beetje bacon,superlekkerrrrrrr

    • Rob Rollenberg
      Beantwoorden

      Mooi om te horen, Wouter 🙂

  • Eerin
    Beantwoorden

    Fantastisch recept, mijn complimenten!

    • Rob Rollenberg
      Beantwoorden

      Dank je wel:)

Leave a Comment