Noord-Afrikaanse Tajine met kip

Van de winkel Kitchen&More mocht ik deze tajine testen. En natuurlijk kende ik al de tajine, maar ik had er nog nooit meegewerkt. Na een keer experimenteren deel ik nu dit recept Noord-Afrikaanse Tajine met kip met jullie. Met dit recept maak ik niet optimaal gebruik van de tajine.

Het ontwerp van de tajine is namelijk gebaseerd op het niet voldoende aanwezig zijn van water in de Noord-Afrikaanse landen. De deksel van de tajine vangt het stoom op en laat vervolgens de druppels weer terug lopen in de tajine. Hierdoor gaat er geen vocht verloren en krijg je alle groente gewoon gaar met een klein beetje water. Super slim ontwerp dus.

Ditmaal heb ik de tajine gebruikt met kip en groente en toen heb ik de tajine gevuld met bouillon. Daarnaast natuurlijk Couscous gereserveerd. De kip heb ik gekruid met Ras el Hanout kruiden (wat letterlijk het beste van de winkel betekent). Hierdoor heb ik wel echt de sfeer van de Noord-Afrikaanse landen te pakken. De groente die ik gebruikt heb is prei, wortelen en paarse koolrabi. Ik heb deze groente gebruikt, omdat ik deze nog in huis had. Je kunt de prei eventueel ook vervangen door ui. De wortels kun je eventueel vervangen door pompoen.

Jammer genoeg heb ik de mooie paarse kleur van de koolrabi niet kunnen gebruiken in het gerecht. Gelukkig had ik nog wilde tomaatjes en die gaven het gerecht nog wat extra kleuren.

De Ras el Hanoud kruiden heb ik zelfgemaakt, aangezien ik de meeste kruiden toch al in huis had. Het recept hiervoor kun je binnenkort ook op 10x gezonder vinden.

Bereidingstijd

115 minuten

4 personen

Gemiddeld

Ingrediënten Noord-Afrikaanse Tajine met kip

  • 300 gram kippendijen of kipfilet
  • 250-300 gram couscous
  • 1-2 eetlepels Ras el Hanoud kruiden
  • 1 paarse koolrabi
  • 2 stukken prei
  • 3-4 wortels
  • Enkele snoeptomaatjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 250 ml bouillon
  • Enkele draadjes Saffraan
  • 1 eetlepel honing
  • 1 bosje koriander

Keukenbenodigdheden

Stappen Noord-Afrikaanse Tajine met kip

Stap 1

Begin eerst met het snijden van de groente. Ik begin bij de prei. Spoel deze nog wel even af, want er kan nog wat aarde tussen de prei zitten. Snij vervolgens de prei in ringen. Schil vervolgens de wortels en snij deze in plakken. Dit hoeft niet heel fijn te gebeuren hoor! Heb je een aantal wortels, die van dun naar dik toe lopen. Snij deze dan tot aan het dunne gedeelte doormidden.

Stap 2

De paarse koolrabi is aan de beurt. Snij eerste de bladeren van de koolrabi. Snij vervolgens een deel van onderkant en bovenkant af. Hierdoor kun je hem stevig op je snijplank leggen. Snij vervolgens de schil eraf door met de vorm van de koolrabi mee te snijden. Draai hem vervolgens om en snij de laatste stukjes schil eraf. Snij vervolgens de koolrabi in plakken van 1cm dik en vervolgens in dobbelsteentjes.

Stap 3

Zet de oven aan op 175ºC. Snij vervolgens de tomaatjes. Halveer ze of snij ze in kwartjes. Dit is afhankelijk van hoe groot ze zijn. Snij ook de knoflookteentjes in kleine plakjes. Snij ook de steeltjes van de koriander fijn.

Stap 4

Maak de bouillon klaar en doe daarin de Saffraan draadjes. Zorg er ook voor dat je kruidenmix Ras el Hanoud klaar is.

Stap 5

Snij vervolgens de kippendijen of kipfilet in stukken. Dit hoeven geen kleine stukken te worden hoor. Kruid vervolgens de kippenstukken met Ras el Hanoud (ongeveer een eetlepel) en doe er tevens een beetje zonnebloemolie of olijfolie bij. Bak vervolgens de kip op hoog vuur. Er hoeft geen olie meer toegevoegd te worden in de pan. En bak de kipstukken kort. Ze hoeven alleen een krokant korstje te krijgen.

Stap 6

Wanneer de kip een bruin korstje heeft, mag deze uit de pan. Zet het vuur onder de pan laag en doe een klontje roomboter in de pan of gebruik wat olie. Doe daar de prei bij. Ik houd van gekruid eten, dus ik doe nog een eetlepel Ras el Hanoud kruiden bij de prei. Stoof de prei heel even voor een paar minuten.

Stap 7

Tijd om de Tajine met kip te gaan maken. Doe hiervoor eerst de prei in de Tajine. Daar bovenop de wortels en koolrabi stukken. Dan de fijngesneden koriander en knoflook. Dan mag de bouillon toegevoegd worden, zodat bijna alles onder staat. Doordat het vocht circuleert in de tajine hoeven de groente niet helemaal onder te staan. Het ziet er nu al mooi uit, hè. Oh ja, doe er ook de eetlepel honing bij.

Stap 8

Leg bovenop de groente nog de kip en de stukjes tomaat. Voor de decoratie nog wat kaneelstokjes en zet vervolgens de tajine met de deksel erop in de oven voor 40-50 minuten op 175ºC.

Stap 9

Vlak voordat de gevulde Tajine met kip klaar is, maak je de couscous. Couscous heeft slechts 5 minuten nodig. Kook hiervoor wat water. Vul een pan met couscous (60-75 gram per persoon) en doe hierbij een dubbele hoeveelheid kokend water bij. Doe de deksel erop en laat even staan. Wanneer je nog wat bouillon over hebt kun je deze ook bij de couscous gebruiken in plaats van alleen water.

Stap 10

De tajine met kip is klaar! ETENSTIJD! Denk bij het opmaken van de tajine, dat er stoom vrij kan komen. Open de tajine even voordat je hem op tafel zet.

 De Tajine heb ik voor dit recept mogen testen van Kitchen and More. Daarnaast leveren Kitchen and More ook bestek.

Comments
  • Ben
    Beantwoorden

    Deze tajine heeft geen vuur gezien, dikke nep

Leave a Comment