Home Recept type Brood recepten No knead bread recept

No knead bread recept

No knead bread is wellicht het gemakkelijkste broodrecept wat er bestaat. Geduld bewaren is het lastigst. Maar het resultaat is een fantastisch en smaakvol brood. Luchtig van binnen en met een knapperige korst. Ikzelf heb het brood gebakken in een gietijzeren pan, maar dat is niet verplicht. De titel dit recept zegt het al, het deeg hoeft niet gekneed te worden. Het is een kwestie van de ingrediënten mengen en wachten, heel lang wachten….

…de eerste rijs van het brood duurt minimaal 12 uur, maar geef het deeg liever 24 uur de tijd. Dit zal de smaak van het brood zeker ten goed komen. Neem dus de tijd om dit recept te maken.

Ik gebruikte voor dit broodrecept alleen basis brood ingrediënten, namelijk: bloem, water, gist en zout. Verder geen enkele andere toevoeging. Ik maak al geruime tijd brood, maar brood met zoveel vocht was voor mij ook nieuw. In mijn eerste poging gebruikte ik 200 gram water op 300 gram bloem en dit gaf al een erg goed resultaat. In latere pogingen heb ik de hoeveelheid water verhoogd naar 240 gram wat er voor zorgde, dat het een nog luchtigere brood werd.

Ik bakte alle keren het brood in een gietijzeren pan. Dit zorgt ervoor, dat het vocht niet allemaal ontsnapt. Om het brood in te snijden kun je gebruik van een deegmesje(lame) of een ander zeer scherp mes. Normaliter gebruik ik altijd mijn koksmes, maar toen ik dit probeerde met het deeg al in de gietijzeren pan kwam ik erachter, dat dit niet gemakkelijk gaat qua ruimte.

No knead bread recept

0 from 0 votes
Recipe by Rob Rollenberg Course: ontbijt, lunchCuisine: FransDifficulty: makkelijk
Servings

4

servings
Prep time

5

minutes
Kook tijd

15

minutes
Calorieën

996

kcal

No knead bread is ideaal als je wel van zelfgebakken brood houdt, maar niet van al dat “gedoe” met kneden, rijzen en vormen. No knead bread, de naam zegt het eigenlijk al (niet-kneden-brood), hoef je niet te kneden. Het resultaat is een prachtig woest brood. Eet smakelijk!

Ingredienten

 • 300 gram bloem (van de molen)

 • 240 gram water

 • 3 gram gist

 • 6-7 gram zout

Stappen

 • Meng de ingrediënten in een beslagkom door elkaar. Dek vervolgens de beslagkom af met keukenfolie, zodat het deeg niet uitdroogt. Zet vervolgens de beslagkom weg voor minimaal 12 uur, maar liever 24 uur. Eventueel kun je het deeg naar 24 uur ook in de koelkast bewaren voor enkele dagen. Stap 1: Deeg van het No Knead Bread
 • De volgende dag kun je het brood vormen. Duw hiervoor het deeg op een bebloemde aanrecht plat. En vouw 1/3 van het brood over de naastliggende 1/3 van het deeg. Vouw vervolgens de andere 1/3 over de rest van het deeg. Zie de bijgevoegde foto’s. Draai vervolgende het deeg en vorm een bal van het deeg door het deeg rond te laten gaan in je handen. Laat het deeg vervolgens nog 3 tot 4 uur rijsen onder een theedoek. Je kunt ook een rieten rijsmandje gebruiken om het deeg te laten rijsen. Deze zijn te koop in vrijwel iedere kookwinkel.
  Stap 2: No Knead Bread vormen
  Stap 2: No Knead Bread vormen
  Stap 2: No Knead Bread vormen
  Stap 2: No Knead Bread vormen
  Stap 2: No Knead Bread vormen
 • Verwarm de oven een half uur van te voren voor op 240º graden. Wanneer je een gietijzeren pan gebruikt zet deze dan alvast in de oven.
 • Wanneer de oven na een half uur goed is voorverwarmd, haal je de gietijzeren pan uit de oven. Bebloem de onderkant van de pan en doe vervolgens het gerezen deeg in de pan. Snij het deeg vervolgens in met een scherp mesje of deegmesje(lame). Het insnijden zorgt ervoor, dat het brood mooi openbarst. Sluit de pan met deksel af en zet deze voor een kwartier in de oven. Na een kwartier haal je de deksel van de pan en laat je het brood nog een kwartier in de oven op 230º graden. Stap 4: Bebloem de pan Stap 4: Bak het No Knead Bread in de pan Stap 4: Bak het No Knead Bread in de pan
 • Laat het brood nog zeker een kwartier af koelen en snij deze vervolgens aan. De bijgevoegde foto’s zijn van 2 aparte broden. De eerste is een eerste poging met wat minder water en de andere 2 foto’s zijn van de tweede poging, gerezen in een rijsmandje.
  Stap 5: No Knead Bread eindresultaatStap 5: No Knead Bread eindresultaatStap 5: No Knead Bread eindresultaatStap 5: No Knead Bread eindresultaatStap 5: No Knead Bread eindresultaatStap 5: No Knead Bread eindresultaat

Notes

 • De voorbereidingstijd is zonder de tijd van 20-24 uur om het deeg te laten rijzen.

Vind je dit recept leuk?

Volg @10xgezonder op Pinterest

Heb je dit recept gemaakt?

Like us on Facebook

Rob Rollenberg
Rob Rollenberg heeft een fascinatie voor voeding en gezond eten, maar heeft dit niet zijn hele leven gehad. Sterker nog vroeger was hij een slechte eter, maar in de loop van de tijd is dit wel anders geworden. Rob hoopt dat hij mensen geïnspireerd kan raken om te kiezen voor duurzame, gezonde en biologische voeding, maar vooral voor zelfgemaakte lekkere recepten.

1 REACTIE

 1. Ik gebruik heet water, ca 60 gr. Het brood heeft nu genoeg aan 3 uur om te rijzen met daarna nog 1 uur om door te rijzen als het in vorm is gekneed.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Recent Posts

Gezondheidsvoordelen Oesters Eten | Oester Gezond

Gezondheidsvoordelen Oesters Eten | Oester Gezond Oesters is een product dat veel in Nederland gekweekt wordt maar ook in het wild geplukt kan worden. In dit...

Hoe snij je boerenkool

Hoe snij je boerenkool? Ik laat door middel van foto's zien hoe je boerenkool het snelst kan snijden. Voor de doorgewinterde hobby-koks zal dit...

Citroen yoghurt dressing met Koriander

In een mum van tijd heb je deze Citroen yoghurt dressing met Koriander op tafel staan of over je salade...