No knead bread – een gemakkelijk broodrecept

No knead bread is wellicht het gemakkelijkste broodrecept wat er bestaat. Geduld bewaren is het lastigst. Maar het resultaat is een fantastisch en smaakvol brood. Luchtig van binnen en met een knapperige korst. Ikzelf heb het brood gebakken in een gietijzeren pan, maar dat is niet verplicht. De titel dit recept zegt het al, het deeg hoeft niet gekneed te worden. Het is een kwestie van de ingrediënten mengen en wachten, heel lang wachten….

…de eerste rijs van het brood duurt minimaal 12 uur, maar geef het deeg liever 24 uur de tijd. Dit zal de smaak van het brood zeker ten goed komen. Neem dus de tijd om dit recept te maken.

Ik gebruikte voor dit broodrecept alleen basis brood ingrediënten, namelijk: bloem, water, gist en zout. Verder geen enkele andere toevoeging. Ik maak al geruime tijd brood, maar brood met zoveel vocht was voor mij ook nieuw. In mijn eerste poging gebruikte ik 200 gram water op 300 gram bloem en dit gaf al een erg goed resultaat. In latere pogingen heb ik de hoeveelheid water verhoogd naar 240 gram wat er voor zorgde, dat het een nog luchtigere brood werd.

Ik bakte alle keren het brood in een gietijzeren pan. Dit zorgt ervoor, dat het vocht niet allemaal ontsnapt. Om het brood in te snijden kun je gebruik van een deegmesje(lame) of een ander zeer scherp mes. Normaliter gebruik ik altijd mijn koksmes, maar toen ik dit probeerde met het deeg al in de gietijzeren pan kwam ik erachter, dat dit niet gemakkelijk gaat qua ruimte.

No knead bread

Rob Rollenberg

Voorbereiding: 24:00
Kook tijd: 00:15
Totale tijd: 25:15

Opbrengst: 1 brood van 550 gram

Ingrediënten

 • 300 gram bloem (van de molen)
 • 240 gram water
 • 3 gram gist
 • 6-7 gram zout
 • 1 portie geduld

Keukenbenodigdheden

  Stappen

 1. Meng de ingrediënten in een beslagkom door elkaar. Dek vervolgens de beslagkom af met keukenfolie, zodat het deeg niet uitdroogt. Zet vervolgens de beslagkom weg voor minimaal 12 uur, maar liever 24 uur. Eventueel kun je het deeg naar 24 uur ook in de koelkast bewaren voor enkele dagen.
 2. De volgende dag kun je het brood vormen. Duw hiervoor het deeg op een bebloemde aanrecht plat. En vouw 1/3 van het brood over de naastliggende 1/3 van het deeg. Vouw vervolgens de andere 1/3 over de rest van het deeg. Zie de bijgevoegde foto’s. Draai vervolgende het deeg en vorm een bal van het deeg door het deeg rond te laten gaan in je handen. Laat het deeg vervolgens nog 3 tot 4 uur rijsen onder een theedoek. Je kunt ook een rieten rijsmandje gebruiken om het deeg te laten rijsen. Deze zijn te koop in vrijwel iedere kookwinkel.
 3. Verwarm de oven een half uur van te voren voor op 240º graden. Wanneer je een gietijzeren pan gebruikt zet deze dan alvast in de oven.
 4. Wanneer de oven na een half uur goed is voorverwarmd, haal je de gietijzeren pan uit de oven. Bebloem de onderkant van de pan en doe vervolgens het gerezen deeg in de pan. Snij het deeg vervolgens in met een scherp mesje of deegmesje(lame). Het insnijden zorgt ervoor, dat het brood mooi openbarst. Sluit de pan met deksel af en zet deze voor een kwartier in de oven. Na een kwartier haal je de deksel van de pan en laat je het brood nog een kwartier in de oven op 230º graden.
 5. Laat het brood nog zeker een kwartier af koelen en snij deze vervolgens aan. De bijgevoegde foto’s zijn van 2 aparte broden. De eerste is een eerste poging met wat minder water en de andere 2 foto’s zijn van de tweede poging, gerezen in een rijsmandje.

Leave a Comment