Home Recept type Bijgerecht Naan brood zelfgemaakt

Naan brood zelfgemaakt

Naan brood is een eenvoudig soort brood wat veel gegeten wordt, als bijgerecht, bij Indiase gerechten. Het is een heel eenvoudig brood die je gewoon in de koekenpan kunt klaarmaken. Je kunt het Naan ook in de oven bereiden of in een grillpan. Het heeft wel wat weg van pita brood. Naan brood kun je natuurlijk ook kant-en-klaar kopen, maar zelf maken is echt veel lekkerder en kost qua bereidingen niet heel veel tijd. Alleen het rijsen van de deeg kost natuurlijk wat tijd.

Eventueel kun je de Naan broodjes van te voren maken en bewaren in de koelkast of vriezer en ze daarna opwarmen in de oven. In dit recept heb ik de Naan helemaal naturel gehouden, maar eventueel kun je ze op smaak brengen met knoflook, paprikapoeder, komijnzaadjes, zwarte peper of sesamzaadjes. Je kunt deze kruiden vlak voor het bakken toevoegen aan het deeg, zodat de kruiden alleen aan de buitenkant zitten. Je kunt de kruiden ook aan de Naan toevoegen door deze in het begin bij het vormen van de deeg er door heen te doen. Hierdoor zitten de kruiden goed gemengd door de deeg heen.

Bij dit recept heb ik ook nog de variant Koriander-knoflook Naan toegevoegd, zie helemaal onderaan voor dit recept. Bij dit recept heb ik de Naan klaar gemaakt in een grillpan.

Naan brood zelfgemaakt

0 from 0 votes
Recipe by Rob Rollenberg Course: BijgerechtCuisine: IndischDifficulty: Gemiddeld
Servings

4

servings
Kook tijd

1

hour 

30

minutes

In dit recept maken we naan brood.

Ingredienten

  • 300 gr (spelt)bloem

  • 140 gr (spelt)meel

  • 250 gr water

  • 80 gr yoghurt

  • 1 eetlepel zonnebloem- of olijfolie

  • 7 gram droge gist / zakje droge gist

  • Ingrediënten Koriander-knoflook Naan
  • 2 à 3 theelepels knoflookpoeder

  • 1 half bosje Koriander

Stappen

  • Meng het lauwe water met het gist en laat dit even staan. Intussen kun je alle andere ingrediënten klaar zetten. Wanneer je alle ingrediënten verzameld hebt voeg ze dan toe aan het gist en water. Doe eerst de olie en de yoghurt erbij. Vervolgens het meel, bloem en het zout.
  • Kneed daarna alles goed door elkaar. Gebruik hiervoor een keukenmachine of doe dit met de hand. Met de hand moet je ongeveer 10-12 minuten kneden. Met een keukenmachine ongeveer 3-5 minuten Je voelt vanzelf wanneer het deeg goed voelt en dan wordt het tijd om de deeg 1 uur te laten rijzen. Doe hiervoor de deeg in een bebloemde kom of be-bloem de deeg. Doe over de kom een schone theedoek.
  • Na 1 uur rijzen is het deeg verdubbeld. Tijd om het deeg te verdelen in 10 porties. Maak er een balletjes van, iets groter dan een golfbal. Dek de deegballetjes af met een theedoek. Laat de deegballetjes nu nog 10 minuten rijzen.
  • Om de deeg te bakken in een koekenpan kun je het beste een pan met een dikke onderkant gebruiken. Zet de pan op een middelgrote pit en zet het vuur op ongeveer de helft en laat de pan goed heet worden. Druk intussen alvast 1 deegballetje goed plat of gebruik een deegroller. Voor de dikte houdt je 3 à 5 millimeter aan.
  • Wanneer de pan goed heet is kun je de Naan één voor één bakken. Tussendoor maak je pan even schoon met een droge theedoek. Om de Naan te bakken hoef je geen olie of boter te gebruiken. Wanneer het deeg begint bubbelen dan draai je de Naan om. Het kan zijn dat ze iets langer moeten, of dat je het vuur wat hoger of lager moet zetten. Oefening baart kunst op een gegeven heb je goed door wanneer je de Naan moet omdraaien en wanneer die klaar is.
  • Laat de broden even afkoelen op een rek en daarna zijn ze klaar om op te dienen.
  • Stappen: Koriander-knoflook Naan
  • De koriander-knoflook Naan variant is qua bereidingen niet heel veel anders dan het gewone Naan brood. Je hoeft alleen wat extra ingrediënten toe te voegen. Ik heb dit keer wel het Naan brood bereid in een grillpan. Snij de Koriander heel fijn en voeg dit toe aan het deeg. Doe daar tevens de knoflookpoeder bij.
  • De Naan kun je gemakkelijk klaar maken in een grillpan. Zorg er wel voor dat de grillpan goed heet is en bak ze om en om. Wanneer het deeg begint bubbelen dan draai je ze om. Het kan zijn dat ze iets langer moeten, of dat je het vuur wat hoger of lager moet zetten. Oefening baart kunst op een gegeven heb je goed door wanneer je de Naan moet omdraaien en wanneer die klaar is. Laat daarna de Naan even afkoelen op een rek.

Vind je dit recept leuk?

Volg @10xgezonder op Pinterest

Heb je dit recept gemaakt?

Like us on Facebook

Rob Rollenberg
Rob Rollenberg heeft een fascinatie voor voeding en gezond eten, maar heeft dit niet zijn hele leven gehad. Sterker nog vroeger was hij een slechte eter, maar in de loop van de tijd is dit wel anders geworden. Rob hoopt dat hij mensen geïnspireerd kan raken om te kiezen voor duurzame, gezonde en biologische voeding, maar vooral voor zelfgemaakte lekkere recepten.

12 REACTIES

  1. beste Rob,
    Is het o.k. als ik een link maak op mijn blog – tandoorblog.nl – naar dit naan recept?
    het zijn hele duidelijke foto’s en ik denk dat dit recept prima in een tandoor oven kan.
    Ik zal het eerst zelf uit proberen en als het lukt, wil ik graag doorlinken.
    gr Corinne

    • Beste Corinne, ja hoor, dat is geen probleem. Ik ben benieuwd of het Naan brood lukt in de Tandoor oven. Groetjes Rob.

  2. Kan je ook De bloem weglaten en enkel meel gebuiken? Ik veronderstel dat meel gewoon bloem met de vezels erbij is?
    mgv Sabine

    • Ja, dat kan wel. Alleen de smaak wordt dan natuurlijk wel anders. Er zal wel iets meer water, maar ook niet teveel, toegevoegd moeten worden.

  3. Bedankt Rob voor dit heerlijke recept. Ik heb het water vervangen door melk, en je hoeveelheid aangepast naar 4 Maand, want 10 zijn een beetje teveel. Ook heb ik verschillende kruiden toegevoegd in het deeg (basilicum, oregano, knoflook, fenegriek).
    Echt een goed recept, ontzettend bedankt!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Recent Posts

Chinese komkommersalade

Een frisse Chinese komkommersalade als bijgerecht bij bijvoorbeeld Bami.

Appelmoes zelf maken

Zo rond september is het echt appeltijd. Je ziet ook her en der in het land appelplukdagen, waarbij...

Ovenschotel met pompoen en wortel

Tja, de herfst vraagt om oranje elementen op je bord. Althans, dat vind ik! En gelukkig zijn er ook voldoende...