Naan brood is een eenvoudig soort brood wat veel gegeten wordt, als bijgerecht, bij Indiase gerechten. Het is een heel eenvoudig brood die je gewoon in de koekenpan kunt klaarmaken. Je kunt het Naan ook in de oven bereiden of in een grillpan. Het heeft wel wat weg van pita brood. Naan brood kun je natuurlijk ook kant-en-klaar kopen, maar zelf maken is echt veel lekkerder en kost qua bereidingen niet heel veel tijd. Alleen het rijsen van de deeg kost natuurlijk wat tijd.
Eventueel kun je de Naan broodjes van te voren maken en bewaren in de koelkast of vriezer en ze daarna opwarmen in de oven. In dit recept heb ik de Naan helemaal naturel gehouden, maar eventueel kun je ze op smaak brengen met knoflook, paprikapoeder, komijnzaadjes, zwarte peper of sesamzaadjes. Je kunt deze kruiden vlak voor het bakken toevoegen aan het deeg, zodat de kruiden alleen aan de buitenkant zitten. Je kunt de kruiden ook aan de Naan toevoegen door deze in het begin bij het vormen van de deeg er door heen te doen. Hierdoor zitten de kruiden goed gemengd door de deeg heen.
Bij dit recept heb ik ook nog de variant Koriander-knoflook Naan toegevoegd, zie helemaal onderaan voor dit recept. Bij dit recept heb ik de Naan klaar gemaakt in een grillpan.
beste Rob,
Is het o.k. als ik een link maak op mijn blog – tandoorblog.nl – naar dit naan recept?
het zijn hele duidelijke foto’s en ik denk dat dit recept prima in een tandoor oven kan.
Ik zal het eerst zelf uit proberen en als het lukt, wil ik graag doorlinken.
gr Corinne
Beste Corinne, ja hoor, dat is geen probleem. Ik ben benieuwd of het Naan brood lukt in de Tandoor oven. Groetjes Rob.
Kan je de meel ook achterwege laten? Dus alleen speltbloem?
Ja dat kan ook. Je kunt ook gewone bloem gebruiken. Als je maar wel een zelfde hoeveelheid aanhoudt.
Kan je ook De bloem weglaten en enkel meel gebuiken? Ik veronderstel dat meel gewoon bloem met de vezels erbij is?
mgv Sabine
Beste Sabina, dit kan inderdaad ook. Zorg dan wel voor iets meer vocht, anders worden ze al snel te droog.
Kun je de yoghurt ook weglaten of door iets vervangen?
Ja, dat kan wel. Alleen de smaak wordt dan natuurlijk wel anders. Er zal wel iets meer water, maar ook niet teveel, toegevoegd moeten worden.
Bedankt Rob voor dit heerlijke recept. Ik heb het water vervangen door melk, en je hoeveelheid aangepast naar 4 Maand, want 10 zijn een beetje teveel. Ook heb ik verschillende kruiden toegevoegd in het deeg (basilicum, oregano, knoflook, fenegriek).
Echt een goed recept, ontzettend bedankt!
Maand moet Naans zijn (vervelende autocorrectie).
Hoeveel zout doe je in het brood?
Beste Hans, 6 gram zout.