Naan brood zelfgemaakt

Naan brood is een eenvoudig soort brood wat veel gegeten wordt, als bijgerecht, bij Indiase gerechten. Het is een heel eenvoudig brood die je gewoon in de koekenpan kunt klaarmaken. Je kunt het Naan ook in de oven bereiden of in een grillpan. Het heeft wel wat weg van pita brood. Naan brood kun je natuurlijk ook kant-en-klaar kopen, maar zelf maken is echt veel lekkerder en kost qua bereidingen niet heel veel tijd. Alleen het rijsen van de deeg kost natuurlijk wat tijd.

Eventueel kun je de Naan broodjes van te voren maken en bewaren in de koelkast of vriezer en ze daarna opwarmen in de oven. In dit recept heb ik de Naan helemaal naturel gehouden, maar eventueel kun je ze op smaak brengen met knoflook, paprikapoeder, komijnzaadjes, zwarte peper of sesamzaadjes. Je kunt deze kruiden vlak voor het bakken toevoegen aan het deeg, zodat de kruiden alleen aan de buitenkant zitten. Je kunt de kruiden ook aan de Naan toevoegen door deze in het begin bij het vormen van de deeg er door heen te doen. Hierdoor zitten de kruiden goed gemengd door de deeg heen.

Bij dit recept heb ik ook nog de variant Koriander-knoflook Naan toegevoegd, zie helemaal onderaan voor dit recept. Bij dit recept heb ik de Naan klaar gemaakt in een grillpan.

Bereidingstijd

1,5 uur

2-4 personen

Gemiddeld

Ingrediënten

 • 300 gr (spelt)bloem
 • 140 gr (spelt)meel
 • 250 gr water
 • 80 gr yoghurt
 • 1 eetlepel zonnebloem- of olijfolie
 • 7 gram droge gist / zakje droge gist

Keukenbenodigdheden

 • Koekenpan  of
 • Grillpan of
 • Oven
 • Evt keukenmachine voor het kneden van de deeg

Stappen

Stap 1

Meng het lauwe water met het gist en laat dit even staan. Intussen kun je alle andere ingrediënten klaar zetten. Wanneer je alle ingrediënten verzameld hebt voeg ze dan toe aan het gist en water. Doe eerst de olie en de yoghurt erbij. Vervolgens het meel, bloem en het zout.

Stap 2

Kneed daarna alles goed door elkaar. Gebruik hiervoor een keukenmachine of doe dit met de hand. Met de hand moet je ongeveer 10-12 minuten kneden. Met een keukenmachine ongeveer 3-5 minuten Je voelt vanzelf wanneer het deeg goed voelt en dan wordt het tijd om de deeg 1 uur te laten rijzen. Doe hiervoor de deeg in een bebloemde kom of be-bloem de deeg. Doe over de kom een schone theedoek.

Stap 3

Na 1 uur rijzen is het deeg verdubbeld. Tijd om het deeg te verdelen in 10 porties. Maak er een balletjes van, iets groter dan een golfbal. Dek de deegballetjes af met een theedoek. Laat de deegballetjes nu nog 10 minuten rijzen.

Stap 4

Om de deeg te bakken in een koekenpan kun je het beste een pan met een dikke onderkant gebruiken. Zet de pan op een middelgrote pit en zet het vuur op ongeveer de helft en laat de pan goed heet worden. Druk intussen alvast 1 deegballetje goed plat of gebruik een deegroller. Voor de dikte houdt je 3 à 5 millimeter aan.

Stap 5

Wanneer de pan goed heet is kun je de Naan één voor één bakken. Tussendoor maak je pan even schoon met een droge theedoek. Om de Naan te bakken hoef je geen olie of boter te gebruiken. Wanneer het deeg begint bubbelen dan draai je de Naan om. Het kan zijn dat ze iets langer moeten, of dat je het vuur wat hoger of lager moet zetten. Oefening baart kunst op een gegeven heb je goed door wanneer je de Naan moet omdraaien en wanneer die klaar is.

Stap 6

Laat de broden even afkoelen op een rek en daarna zijn ze klaar om op te dienen.

 

Koriander-knoflook Naan

De koriander-knoflook Naan variant is qua bereidingen niet heel veel anders dan het gewone Naan brood. Je hoeft alleen wat extra ingrediënten toe te voegen. Ik heb dit keer wel het Naan brood bereid in een grillpan.

Ingrediënten

 • 2 à 3 theelepels knoflookpoeder
 • 1 half bosje Koriander

Stappen

Extra stap bij stap 1

Snij de Koriander heel fijn en voeg dit toe aan het deeg. Doe daar tevens de knoflookpoeder bij.

Extra stap bij stap 5

De Naan kun je gemakkelijk klaar maken in een grillpan. Zorg er wel voor dat de grillpan goed heet is en bak ze om en om. Wanneer het deeg begint bubbelen dan draai je ze om. Het kan zijn dat ze iets langer moeten, of dat je het vuur wat hoger of lager moet zetten. Oefening baart kunst op een gegeven heb je goed door wanneer je de Naan moet omdraaien en wanneer die klaar is. Laat daarna de Naan even afkoelen op een rek.

 

 

Showing 12 comments
 • corinne casseres
  Beantwoorden

  beste Rob,
  Is het o.k. als ik een link maak op mijn blog – tandoorblog.nl – naar dit naan recept?
  het zijn hele duidelijke foto’s en ik denk dat dit recept prima in een tandoor oven kan.
  Ik zal het eerst zelf uit proberen en als het lukt, wil ik graag doorlinken.
  gr Corinne

  • Rob Rollenberg
   Beantwoorden

   Beste Corinne, ja hoor, dat is geen probleem. Ik ben benieuwd of het Naan brood lukt in de Tandoor oven. Groetjes Rob.

 • Sanderijn
  Beantwoorden

  Kan je de meel ook achterwege laten? Dus alleen speltbloem?

  • Rob Rollenberg
   Beantwoorden

   Ja dat kan ook. Je kunt ook gewone bloem gebruiken. Als je maar wel een zelfde hoeveelheid aanhoudt.

 • Sabine Hendrickx
  Beantwoorden

  Kan je ook De bloem weglaten en enkel meel gebuiken? Ik veronderstel dat meel gewoon bloem met de vezels erbij is?
  mgv Sabine

  • Rob Rollenberg
   Beantwoorden

   Beste Sabina, dit kan inderdaad ook. Zorg dan wel voor iets meer vocht, anders worden ze al snel te droog.

 • Joe
  Beantwoorden

  Kun je de yoghurt ook weglaten of door iets vervangen?

  • Rob Rollenberg
   Beantwoorden

   Ja, dat kan wel. Alleen de smaak wordt dan natuurlijk wel anders. Er zal wel iets meer water, maar ook niet teveel, toegevoegd moeten worden.

 • Yvonne
  Beantwoorden

  Bedankt Rob voor dit heerlijke recept. Ik heb het water vervangen door melk, en je hoeveelheid aangepast naar 4 Maand, want 10 zijn een beetje teveel. Ook heb ik verschillende kruiden toegevoegd in het deeg (basilicum, oregano, knoflook, fenegriek).
  Echt een goed recept, ontzettend bedankt!

 • Yvonne
  Beantwoorden

  Maand moet Naans zijn (vervelende autocorrectie).

 • Hans
  Beantwoorden

  Hoeveel zout doe je in het brood?

  • Rob Rollenberg
   Beantwoorden

   Beste Hans, 6 gram zout.

Leave a Comment