Home Recept type Brood recepten Recept voor harde bruine bolletjes

Recept voor harde bruine bolletjes

Dit is mijn favoriete recept voor harde bruine bolletjes. Zo eten wij ze hier thuis altijd. En hoewel er wat ophef is, of je wel of niet brood zou moeten eten, kan ik het niet laten. Ik ben dol op brood, altijd al geweest. Van wit brood tot bruin brood. Van harde knapperige broodjes tot zachte goudgele croissants. Met pitjes en zaden of zonder. Van compact tot luchtig brood. Het gaat er bij mij allemaal in.

Of brood nu goed of slecht voor je is, daar valt over te twisten. Toch is het zo’n beetje ons oudste basisvoeding. En vrijwel iedereen draait warm van de geur van vers gebakken brood. Een broodmandje in restaurant is ook altijd zo leeg. Toch zijn er ook zat mensen, die geen brood kunnen eten. Mensen met een glutenallergie bijvoorbeeld.

Of het nu wel of niet broodnodig is, ons dagelijkse brood maak ik meestal zelf. Daardoor heb ik meer controle op de ingrediënten en de hoeveelheid van de ingrediënten. Tegenwoordig haal ik mijn meel en bloem altijd bij de molen in mijn buurt. Maak ik mijn eigen zuurdesem. Gebruik ik zeezout en daarvan gebruik ik minder dan het commercieel brood. Ik voeg nooit suiker toe, of het moet een zoet brood zijn.

Het meel dat ik gebruik, is verschillend en soms ook een mix van meerdere meelsoorten. Voorheen gebruikte ik altijd alleen speltmeel, maar dit is wel veranderd. Dit heeft voornamelijk te maken met de hoge prijs van spelt. En daarnaast geloof ik ook niet, dat spelt echt heel veel beter is dan een andere meelsoort. Het meel wat ik gebruik komt vrijwel alleen uit Nederland en is biologisch.

Brood is een hofleverancier van koolhydraten. Een brood bestaat voor zo’n 55% uit koolhydraten, zo’n 7-8% uit eiwitten en een klein percentage uit vetten. Daarnaast is brood een grote bron van vezels en van enkele mineralen als ijzer, koper en magnesium. Daarnaast bevat brood in iets mindere mate nog enkele andere mineralen en vitaminen. Al met al geen slechte basisvoedsel. Maar goed laten we snel verdergaan naar het recept voor mijn favoriete bruine bolletjes.

Recept voor harde bruine bolletjes

0 from 0 votes
Recipe by Rob Rollenberg Course: Ontbijt, Lunch, BijgerechtDifficulty: Gemiddeld
Servings

12

servings
Cooking time

4

hours 

In dit recept maken we harde bruine bolletjes. De ingrediënten in dit recept zijn goed voor 12 hard bolletjes.

Ingredienten

 • 300 gram tarwemeel

 • 200 gram tarwebloem

 • 150 gram zuurdesem

 • 1-2 gram gist

 • 310 gram lauw water

 • 1 eetlepel zonnebloemolie

 • 6-8 gram zeezout

 • Optioneel: 1 eetlepel sesamzaad en/of 2 eetlepels zonnebloempitten

Stappen

 • Weeg allereerst 310 gram lauwwarme water (max 30ºC) af en vermeng dit alvast met het gist in een maatbeker of kommetje. Laat dit ongeveer 15 minuten staan. Door de aanraking met water zal de droge gist weer tot leven komen. Zoals je ziet gebruik ik heel weinig gist in dit recept. Het gist is meer een duwtje in de rug. Het zuurdesem doet zeg maar het echte werk in dit recept.
 • Weeg intussen alle andere ingrediënten af. En doe deze alvast in de kom. Eerst 300 gram meel, 200 gram bloem, 150 gram zuurdesem, het water met gist, 1 eetlepel zonnebloemolie en 6-8 zeezout.
 • Het mengen gaat het gemakkelijkst met de keukenmachine. Zet de keukenmachine daarvoor aan op stand 1 voor 4 minuten en stand 3 voor nog eens 4 minuten. Houd met de handmixer een soortgelijke tijd aan. Wanneer je het deeg geheel met de hand gaat kneden, dan moet je zelf aanvoelen of het deeg goed is of niet.
 • Laat het deeg daarna 1,5 uur rusten in de kom. Om het deeg niet te laten plakken aan de zijkant kun je wat bloem gebruiken of een beetje olie (de laatste heeft mijn voorkeur). Dek de kom af met een theedoek. Na 1,5 uur is het deeg ongeveer verdubbeld. Duw het nog een keer bij elkaar en laat het nogmaals een 30 minuten rusten.
 • Na 30 minuten is het tijd om de bruine bolletjes vorm te gaan geven. Wanneer het deeg teveel plakt kun je altijd een druppeltje zonnebloemolie op je hand doen. Voor de bolletjes houd ik een gewicht aan van 75-80 gram. Vorm vervolgens een bolletje. Doop deze eventueel in het sesamzaad en zonnebloempitten. Leg ze daarna op een bakplaat met bakpapier. Laat de bollen nog een 1 uur tot 1,5 uur rusten. Zet een kwartier van te voren de oven aan op 230ºC.
 • Net voordat je de bruine bolletjes in de oven legt, doe je wat water in de oven. Let op! Dit kan nogal stomen. Bak vervolgens de broodjes in 16-18 minuten mooi bruin en knapperig. Laat de broodjes daarna nog even afkoelen, voordat je ze aansnijdt. Ze verliezen namelijk nog zo’n 5-10% aan vocht tijdens het afkoelen.
 • En klaar zijn je zelfgemaakte harde bruine bolletjes.

Vind je dit recept leuk?

Volg @10xgezonder op Pinterest

Heb je dit recept gemaakt?

Like us on Facebook

Rob Rollenberg
Rob Rollenberg heeft een fascinatie voor voeding en gezond eten, maar heeft dit niet zijn hele leven gehad. Sterker nog vroeger was hij een slechte eter, maar in de loop van de tijd is dit wel anders geworden. Rob hoopt dat hij mensen geïnspireerd kan raken om te kiezen voor duurzame, gezonde en biologische voeding, maar vooral voor zelfgemaakte lekkere recepten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Recent Posts

Beebox – beter eten, beter leven – ook in Alkmaar en omgeving

Beebox - beter eten, beter leven. Dat klinkt al meteen goed, toch? Wie wil er nou niet beter eten en daardoor beter leven. En...

Hoe snij je paprika in stukjes

Hoe snij je paprika in stukjes? Ik laat door middel van foto's zien hoe je paprika het snelst kan snijden. Voor de doorgewinterde hobby-koks zal dit...

Review | Rosti Mepal Margrethe Beslagkom

5
Onlangs mocht ik een product testen van Rosti Mepal. Ongetwijfeld heb je wel eens van het merk Rosti Mepal gehoord of gelezen. Niet? Kijk dan eens in de...