Dit is mijn favoriete recept voor harde bruine bolletjes. Zo eten wij ze hier thuis altijd. En hoewel er wat ophef is, of je wel of niet brood zou moeten eten, kan ik het niet laten. Ik ben dol op brood, altijd al geweest. Van wit brood tot bruin brood. Van harde knapperige broodjes tot zachte goudgele croissants. Met pitjes en zaden of zonder. Van compact tot luchtig brood. Het gaat er bij mij allemaal in.
Of brood nu goed of slecht voor je is, daar valt over te twisten. Toch is het zo’n beetje ons oudste basisvoeding. En vrijwel iedereen draait warm van de geur van vers gebakken brood. Een broodmandje in restaurant is ook altijd zo leeg. Toch zijn er ook zat mensen, die geen brood kunnen eten. Mensen met een glutenallergie bijvoorbeeld.
Of het nu wel of niet broodnodig is, ons dagelijkse brood maak ik meestal zelf. Daardoor heb ik meer controle op de ingrediënten en de hoeveelheid van de ingrediënten. Tegenwoordig haal ik mijn meel en bloem altijd bij de molen in mijn buurt. Maak ik mijn eigen zuurdesem. Gebruik ik zeezout en daarvan gebruik ik minder dan het commercieel brood. Ik voeg nooit suiker toe, of het moet een zoet brood zijn.
Het meel dat ik gebruik, is verschillend en soms ook een mix van meerdere meelsoorten. Voorheen gebruikte ik altijd alleen speltmeel, maar dit is wel veranderd. Dit heeft voornamelijk te maken met de hoge prijs van spelt. En daarnaast geloof ik ook niet, dat spelt echt heel veel beter is dan een andere meelsoort. Het meel wat ik gebruik komt vrijwel alleen uit Nederland en is biologisch.
Brood is een hofleverancier van koolhydraten. Een brood bestaat voor zo’n 55% uit koolhydraten, zo’n 7-8% uit eiwitten en een klein percentage uit vetten. Daarnaast is brood een grote bron van vezels en van enkele mineralen als ijzer, koper en magnesium. Daarnaast bevat brood in iets mindere mate nog enkele andere mineralen en vitaminen. Al met al geen slechte basisvoedsel. Maar goed laten we snel verdergaan naar het recept voor mijn favoriete bruine bolletjes.