Mayonaise

Voor velen is er niets lekkerder dan een frietje met mayonaise. Eerder liet ik je al zien hoe je zelfgemaakte friet kunt maken, het recept kun je hier vinden: Belgische friet. Nu is het de beurt aan de mayonaise. Wellicht heb je al eens eerder geprobeerd om mayonaise zelf te maken, maar misschien ging de saus toen wel schiften. Met enkele tips mislukt de saus echt niet.

Hoewel de mayonaise een slechte naam heeft als dikmaker is de eigen gemaakte saus echt zo slecht nog niet. Natuurlijk moet je er niet teveel van eten, maar zo af en toe bij een frietje is natuurlijk niet zo erg.

De mayonaise kun je ook gebruiken als basissaus voor andere sauzen of dressings.

Voorbereiding Mayonaise

Zorg ervoor dat alle ingrediënten die je voor de mayonaise gebruikt op kamertemperatuur zijn, dit voorkomt dat de saus gaat schiften.

Bereidingstijd

5 minuten

4-6 personen

Gemiddeld

Ingrediënten mayonaise

 • 1 eidooier van een biologisch ei!
 • Sap van een halve citroen of 1 eetlepel witte wijnazijn
 • 1 theelepel Dijon mosterd (gebruik meer mosterd voor Franse mayonaise)
 • 150-200ml zonnebloemolie
 • 1 snuf zout en zwarte peper

Keukenbenodigdheden

 • Een garde
 • Een kom

Stappen Mayonaise

Stap 1

Zet de kom bijvoorbeeld in een pan, zodat deze stevig staat.

Scheid het eidooier (of eigeel) van het eiwit. Een gemakkelijk truc is door de ei te breken en vervolgens de inhoud in je hand te doen. Spreidt daarna je vingers zodat het eiwit kan weglopen. Eventueel kun je je hand zelfs onder water doen, zodat het eiwit nog gemakkelijker weggaat.

Stap 2

Doe het eigeel in de kom en voeg daarbij het sap van de citroen, de theelepel mosterd en een snufje zout en peper.

Stap 3

Vermeng alles met elkaar en voeg druppelgewijs de olie toe terwijl je met de garde snel blijft roeren. Het toevoegen van de olie gaat natuurlijk het gemakkelijkst met een schenk tuitje. Zodra je merkt dat de saus wat dikker wordt kun je de toevoer van olie verhogen, maar doe dit vooral in de eerste keer niet te snel. De kans op schiften wordt dan namelijk groter.

Stap 4

De mayonaise saus is het lekkerst zodra de gele kleur net verdwijnt. De mayonaise mag dus best wel een beetje gelig zijn. Zet de mayonaise eventueel weg in de koelkast, zodat die nog verder kan opstijven. Na enkele keren heb je het trucje wel door en ben al heel behendig in het maken van mayonaise. Eventueel kun je dan ook een keukenmachine gaan gebruiken. Echter qua tijd levert het niet veel op, omdat je deze ook weer moet schoonmaken.

Showing 2 comments
 • Stephanie Akdulger
  Beantwoorden

  Mayonaise is ook superlekker met een beetje gehakte bieslook en peterselie, en/of een gehakt pijpajuintje

  • Rob Rollenberg
   Beantwoorden

   Dat is zeker zo. Moest wel even zoeken wat pijpajuintje was, omdat wij deze bosui of lente-ui noemen. Lekkere toevoeging aan je eigen gemaakte mayonaise.

Leave a Comment