Marokkaanse gehaktballen in tomatensaus met Harissa-saus

Dit recept Marokkaanse gehaktballen in tomatensaus met Harissa-saus zag ik onlangs bij Jamie Oliver langs komen in zijn programma 15 minutes. Het kan zijn dat het niet exact hetzelfde is, maar wat ons betreft was het heerlijk. De combinatie van een pittige tomatensaus, pittige Harissa saus en een frisse salade met simpele yoghurt saus. Een makkelijk gerecht om te maken voor meerdere mensen.

Jamie Oliver maakt het gerecht in 15 minuten. En op zich is dat natuurlijk ook wel te doen met genoeg vaardigheden, maar bij een nieuw gerecht neem ik altijd liever wat meer tijd. Zodat je niet hoeft te stressen in de keuken. Koken moet wel ontspannen blijven.

Maar goed hierbij het recept.

Bereidingstijd

25-30 minuten

3-4 personen

Gemiddeld

Ingrediënten

  • 400 gr lams- of rundergehakt
  • 1 blikje kikkererwten
  • 1 halve fles passata (tomatensaus) of 1 pakje gezeefde tomaten
  • 1 rode peper
  • 1 pak wraps
  • 1 bosje koriander
  • 2 eetlepels Marokkaanse kruiden
  • 2 eetlepels Harissa

Ingrediënten

  • 6-8 Saffraan draadjes
  • 2 handjes gemengde sla
  • 1 kwart komkommer
  • 1 handje radijs
  • 3-4 stengels lente-ui
  • 100-150ml yoghurt
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 boterham + scheutje melk of 1 ei + paneermeel/beschuit

Keukenbenodigdheden

  • Hapjespan

Stappen

Stap 1

Meng een boterham met wat melk, totdat die helemaal zacht en uit elkaar valt. Doe dan het gehakt erbij en de Marokkaanse kruiden. Meng het geheel goed door elkaar en laat de gehakt mengsel even staan. Zet de waterkoker aan en vul een beker met heet water en doe daar de Saffraan draadjes bij.

Stap 2

Meng 2 eetlepels Harissa met wat eetlepel water, zodat die wat dunner wordt. Doe er daarna 6-8 eetlepels yoghurt erbij. De Harissa saus is hiermee alweer klaar. Doe vervolgens in een grote schaal 1 eetlepel olijfolie en 2 eetlepels yoghurt meng dit door elkaar. De yoghurt dressing is ook klaar. Doe in de schaal de sla, snij het stukje komkommer in de lengte 2 keer door zodat je gemakkelijk kwartjes komkommer kan snijden. Dan nog de radijsjes. Snij deze door en hak ze vervolgens klein. Doe de komkommer en radijs bij de salade en doe er ook nog een handje koriander blaadjes bij. Hiermee is ook de salade klaar.

Stap 3

Zet alvast 2 pannen klaar. Een koekenpan en een hapjespan. Snij de rode peper in kleine stukjes en vervolgens de lente-ui. Zet de hapjespan op het vuur met wat olijfolie en doe er vervolgens de rode peper en de stukjes lente-ui in. Bak het heel even aan en snij intussen wat steeltjes van de Koriander fijn en doe deze ook in de pan. Daarna mag de halve fles Passata erbij en tevens de beker met water en Saffraan erbij. Laat dit in zijn geheel even koken.

Stap 4

Tijd om de gehaktballen te maken. Zet de koekenpan op het vuur en bak de gehaktballen vervolgens in de pan met wat olijfolie. Hou intussen de tomatensaus in de gaten. De dikte van de saus moet ongeveer hetzelfde zijn als tomatenketchup. Laat de kikkererwten uitlekken in een zeef en doe ze in de tomatensaus als deze dik genoeg is.

Stap 5

Doe de Tortilla wraps even in de oven op 100c graden of magnetron. Wanneer de gehaktballen gaar zijn mogen ze bij de tomatensaus en doe er tevens nog wat overgebleven Koriander bij. Meng de salade goed door elkaar en alles is alweer klaar. Eet smakelijk.

Misschien vind je dit ook interessant?

Showing 3 comments
  • Esther
    Beantwoorden

    Dat was heerlijk! Extra fijn dat lekker eten ook zo gezond kan zijn

    • Rob Rollenberg
      Beantwoorden

      Goed om te horen dat het zo gesmaakt heeft. Wij hebben er thuis ook van genoten en het recept is zeker voor herhaling vatbaar.

  • Khalil
    Beantwoorden

    Harissa is Tunesisch, snap niet echt waarom je dit Marokkaans noemt.

Leave a Comment